Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A ribizli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. június 30. 13:00
A ribizli
Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását
Képünk illusztráció. Forrás: zastavki.com

Ribizli, ribiszke, de hívják vadegresnek is. A fehér vagy piros bogyókat termő cserje az északi félgömb mérsékelt éghajlatú tájain mindenhol elterjedt, de ismertek az Andokban élő ribiszkék is. A XV. században szerzetesek kezdték termeszteni, aztán a világi földeken is elterjedt. Magyarországon a XVII. századtól vált kedvelt kerti cserjévé. A Duna-kanyarban és környékén, valamint a Nyugat-Dunántúlon termesztik nagyobb mennyiségben.

Az április-májusban nyíló virágokból júniusban, júliusban szüretelhető bogyók fejlődnek.

Savanykás ízét többek között különböző savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat.

A ribizli sok C-vitamint tartalmaz. Emellett B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását. Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas, sorukból kiemelkedő káliumtartalom.

Vitamintartalmának köszönhetően fokozza a sejtek anyagcseréjét, erősíti a csontokat, a fogakat, az immunrendszert, a hormonháztartást, megnyugtatja az idegeket.

A ribizli bakteriális eredetű gyomorbántalmak, megfázás, influenza, láz esetén is hatásos, serkenti a nyálképződést, ezért torokszárazság és torokfájás ellen is jó. Pektintartalma (vízben oldódó növényi rost) miatt természetes megoldás székrekedés esetén.

 A szárított leveléből készült tea magas vérnyomás, vesebaj, húgyúti panaszok, herpesz ellen jó.

A ribizlit a legjobb nyersen fogyasztani, hiszen így érvényesül leginkább rengeteg vitaminja, de készülhet belőle lekvár, zselé, gyümölcslé, gyümölcskocsonya, bólé, szörp, mártás, leves, bor, adható köretként húsokhoz, adalékként fanyar gyümölcslevesekbe, salátákba, tortára.

 

Ribizlis sütemény

24 dkg liszt
6 dkg cukor
1 tojás
csipet só
12 dkg hideg vaj     

Töltelékhez:

50 dkg ribizli
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
10 dkg darált mandula

A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, majd jól összedolgozzuk. Alufóliába csomagolva hűtőszekrényben 1órát pihentetjük. Egy 26 cmátmérőjű tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. Az alját kibéleljük a tésztával, majd letakarjuk sütőpapírral, rászórunk valamilyen nehezéket (pl. bab, lencse) és 10 percig elősütjük. Ha kész, a nehezéket, valamint a sütőpapírt eltávolítjuk, és a tésztára öntjük a következő tölteléket: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd folyamatos keverés közben hozzá adagoljuk a cukrot, citromlevet, a darált mandulát és a ribizlit (pár evőkanál kivételével, amit díszítésként a tortára teszünk). A félrerakott ribizlivel megszórjuk. Visszatesszük a tortát a sütőbe és 180 fokon még 50-60 percig sütjük. Porcukorral meghintve fogyasztjuk.

Energia:           3770 kcal
Fehérje:           80,4 g
Zsír:             160,2 g
Szénhidrát:         482 g

 

Ribizli-chutney (csatni) - 3-4 adaghoz:

2 evőkanál olívaolaj
1-2 gerezd reszelt fokhagyma
1 teáskanál római kömény
1/4 citrom leve
1/2 teáskanál chili (ízlés szerint)
1 ujjnyi reszelt friss gyömbér
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál koriander mag
3 szem kardamom magjai
30 dkg piros ribizli
0,5 dl vív
2 evőkanál méz
1 teáskanál őrölt fahéj
kevés őrölt szerecsendió

Egy edényben megforrósítjuk az olajat és hozzáadjuk a fűszereket, egyet-kettőt keverünk rajta, és rögtön beleöntjük a ribizlit, vizet és a mézet is.
Takarék lángon, 15-20 perces lassú forralással besűrítjük a mártást. (Aki édesebben szereti, több mézet is tehet bele.) Sült húsok mellé kiváló.

Energia:            606 kcal
Fehérje:              3 g
Zsír:                43 g
Szénhidrát:          53 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)