Dr. Árpási Zoltán Kezdet és vég – elégia a Gyulai kolbászról című könyvbemutatójával zárult idén Gyulán a 84. könyvhét programsorozata. A Mogyoróssy János Városi Könyvtár olvasótermében a szerzővel Horváth László, a Húsos című szakszervezeti lap főszerkesztője beszélgetett.
Dr. Árpási Zoltán már két évvel ezelőtt fontolgatta, hogy összegzi a Gyulai Húskombinát történetét, de a könyv megírásának plusz apropót adott a nagy múltú húsipari cég bezárása. Ugyan Gyulahús Kft. néven tovább folytatódik a gyártás városunkban, mégis a mai fennállás inkább hasonlít a Stéberl András-féle gyulai húsipari kezdetekhez, mint az egykor 2500 főt foglalkoztató vállalat volumenéhez.
A szerző és kérdezője egyaránt megállapították, hogy tőkebevonás és új piacok felkutatása nélkül nem lendíthető fel újra az ágazat, mely nemcsak Gyulán, hanem országosan jellemző tendencia.
- Valóban már két éve foglalkoztatott a könyv megírása, de akkor még felszámolásról nem esett szó. Gyulaiként sok mindent hallottam a cégről, és utána jártam a történéseknek. A húskombinát Gyula zászlóshajója volt, Európa egyik legmegbecsültebb vállalata. Beszéltem a kombinát vezetőségével, kétkezi munkásokkal és középvezetőkkel, valamint sok cikket tanulmányoztam az írás megjelenéséig – válaszolta az író arra a kérdésre, hogy miért is írta meg művét.
A beszélgetőtársak a mintegy másfél órás könyvbemutatón felvázolták a Húskombinát bukásához vezető utat, rámutattak a vezetői hibákra és arra, hogy szándékosság nélkül aligha juthatott volna hasonló sorsra a gyulai húsüzem. A csődhöz a személyi felelősségeken túl a rendszerváltást követően bekövetkező nagyüzemek összeomlása, a hús iránti kereslet csökkenése, integrációhiány, a húsiparban mutatkozó 30%-os feketegazdaság és a magas áfa is hozzájárult – mutatott rá az okokra a szerző.
A könyvbemutatón kitértek továbbá a vezető politikai megnyilvánulásokra és a Hage-Nagisz cég felelősségére is.
A kötet a gyulai könyvesboltokban 1680 forintért vásárolható meg.