Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Húskombinát történetéről született könyv bemutatójával zárt a 84. Gyulai Könyvhét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • KULTÚRA • 2013. június 11. 23:06
A Gyulai Húskombinát történetéről született könyv bemutatójával zárt a 84. Gyulai Könyvhét
Dr. Árpási Zoltán Kezdet és vég - elégia a Gyulai Kolbászról című kötete a Mogyoróssy könyvtárban debütált
Dr. Árpási Zoltán és Horváth László. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Dr. Árpási Zoltán Kezdet és vég – elégia a Gyulai kolbászról című könyvbemutatójával zárult idén Gyulán a 84. könyvhét programsorozata. A Mogyoróssy János Városi Könyvtár olvasótermében a szerzővel Horváth László, a Húsos című szakszervezeti lap főszerkesztője beszélgetett.

Dr. Árpási Zoltán már két évvel ezelőtt fontolgatta, hogy összegzi a Gyulai Húskombinát történetét, de a könyv megírásának plusz apropót adott a nagy múltú húsipari cég bezárása. Ugyan Gyulahús Kft. néven tovább folytatódik a gyártás városunkban, mégis a mai fennállás inkább hasonlít a Stéberl András-féle gyulai húsipari kezdetekhez, mint az egykor 2500 főt foglalkoztató vállalat volumenéhez.

A szerző és kérdezője egyaránt megállapították, hogy tőkebevonás és új piacok felkutatása nélkül nem lendíthető fel újra az ágazat, mely nemcsak Gyulán, hanem országosan jellemző tendencia.

- Valóban már két éve foglalkoztatott a könyv megírása, de akkor még felszámolásról nem esett szó. Gyulaiként sok mindent hallottam a cégről, és utána jártam a történéseknek. A húskombinát Gyula zászlóshajója volt, Európa egyik legmegbecsültebb vállalata. Beszéltem a kombinát vezetőségével, kétkezi munkásokkal és középvezetőkkel, valamint sok cikket tanulmányoztam az írás megjelenéséig – válaszolta az író arra a kérdésre, hogy miért is írta meg művét.

A beszélgetőtársak a mintegy másfél órás könyvbemutatón felvázolták a Húskombinát bukásához vezető utat, rámutattak a vezetői hibákra és arra, hogy szándékosság nélkül aligha juthatott volna hasonló sorsra a gyulai húsüzem. A csődhöz a személyi felelősségeken túl  a rendszerváltást követően bekövetkező nagyüzemek összeomlása, a hús iránti kereslet csökkenése, integrációhiány, a húsiparban mutatkozó 30%-os feketegazdaság és a magas áfa is hozzájárult – mutatott rá az okokra a szerző.

A könyvbemutatón kitértek továbbá a  vezető politikai megnyilvánulásokra és a Hage-Nagisz cég felelősségére is.

A kötet a gyulai könyvesboltokban 1680 forintért vásárolható meg.

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)