
A köles Kína területéről terjedt el a világban. Afrikában, Ázsiában és Indiában napjainkban is alapélelmiszernek számít. Európában az évszázadok alatt a kenyérgabonák folyamatosan kiszorították, pedig nekünk, magyaroknak is, egészen az ősidőktől, kedvelt élelmünk volt.
A többi gabonához hasonlóan a köles élettani hatásai is csodálatosak. Sok értékes fehérjét tartalmaz. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada keményítő, ami szervezetünk számára igen jól hasznosítható. Magas a vízben oldódó rosttartalma, amely segíti a normális bélműködést, ezért fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, diverticulozis, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely főtt állapotban is lúgosító hatású. A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik a bőr hámosodásában és hajunk, körmeink egészségének megőrzésében. A népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják.
A rizshez hasonlóan sokrétűen beépíthető napi étkezésünkbe. Hűvös napokon kiváló eledel, belülről melegíti szervezetünket. Főzési ideje rövid, 15-20 perc, háromszoros mennyiségű vizet kell hozzáadni, és néha kevergetni, mert könnyen letapad.
Mazsolás kölespuding (4 személyre):
15 dkg köles
10 dkg mazsola
0,5 ltej
2 dl víz
fél citrom reszelt héja
fél vaníliarúd kikapart belseje
1-2 egész fahéj
1 csipet só
1 evőkanál kukoricakeményítő
3-4 evőkanál méz
A kölest a víz és a tej keverékében (a keményítő és a cukor kivételével) az összes hozzávalóval megfőzzük. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a kevés vízben elkevert keményítőt, majd mézzel édesítjük. Még forrón, vízzel kiöblített formákba adagoljuk, lehűtjük, és fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk. Tálaláskor dió, mák vagy lekvár illik hozzá.
Energia: 1512 kcal
Fehérje: 35,5 g
Zsír: 27 g
Szénhidrát: 277 g
Zöldséges-húsos egytálétel kölessel (4 főre)
50 dkg csirkemell-filé
1 zacskó (45 dkg) vegyes mirelit zöldség
20 dkg laskagomba
1 kisebb cukkini
1 fej vöröshagyma
15 dkg köles
só
bors
3 evőkanál olívaolaj
4 dl víz
A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk, majd olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vegyes zöldségkeveréket, a kölest és a vizet. Lassú tűzön hagyjuk összefőni. Picit sózzuk, borsozzuk. A cukkinit, a hagymát és a gombát nagyobb darabokra vágjuk, és akkor adjuk a köleses-húsos zöldséghez, amikor az már majdnem puha. Kb. 6-8 percig nagyobb lángon lepirítjuk az egészet.
Energia: 2125 kcal
Fehérje: 158,5 g
Zsír: 73 g
Szénhidrát: 186 g
Jó étvágyat!


























