Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A köles

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. június 08. 13:00
A köles
A többi gabonához hasonlóan a köles élettani hatásai is csodálatosak
Képünk illusztráció. Forrás: 1000plusone.blogspot.com

A köles Kína területéről terjedt el a világban. Afrikában, Ázsiában és Indiában napjainkban is alapélelmiszernek számít. Európában az évszázadok alatt a kenyérgabonák folyamatosan kiszorították, pedig nekünk, magyaroknak is, egészen az ősidőktől, kedvelt élelmünk volt.

A többi gabonához hasonlóan a köles élettani hatásai is csodálatosak. Sok értékes fehérjét tartalmaz. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada keményítő, ami szervezetünk számára igen jól hasznosítható. Magas a vízben oldódó rosttartalma, amely segíti a normális bélműködést, ezért fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés,  diverticulozis, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

A köles az egyetlen gabonaféle, amely főtt állapotban is lúgosító hatású. A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik a bőr hámosodásában és hajunk, körmeink egészségének megőrzésében. A népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják.

A rizshez hasonlóan sokrétűen beépíthető napi étkezésünkbe. Hűvös napokon kiváló eledel, belülről melegíti szervezetünket. Főzési ideje rövid, 15-20 perc, háromszoros mennyiségű vizet kell hozzáadni, és néha kevergetni, mert könnyen letapad.

 

Mazsolás kölespuding (4 személyre):

15 dkg köles
10 dkg mazsola
0,5 ltej
2 dl víz
fél citrom reszelt héja
fél vaníliarúd kikapart belseje
1-2 egész fahéj
1 csipet só
1 evőkanál kukoricakeményítő
3-4 evőkanál méz

A kölest a víz és a tej keverékében (a keményítő és a cukor kivételével) az összes hozzávalóval megfőzzük. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a kevés vízben elkevert keményítőt, majd mézzel édesítjük. Még forrón, vízzel kiöblített formákba adagoljuk, lehűtjük, és fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk. Tálaláskor dió, mák vagy lekvár illik hozzá.

Energia:           1512 kcal
Fehérje:           35,5 g
Zsír:                27 g
Szénhidrát:         277 g

 

Zöldséges-húsos egytálétel kölessel (4 főre)

50 dkg csirkemell-filé
1 zacskó (45 dkg) vegyes mirelit zöldség
20 dkg laskagomba
1 kisebb cukkini
1 fej vöröshagyma
15 dkg köles

bors
3 evőkanál olívaolaj
4 dl víz

A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk, majd olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vegyes zöldségkeveréket, a kölest és a vizet. Lassú tűzön hagyjuk összefőni. Picit sózzuk, borsozzuk. A cukkinit, a hagymát és a gombát nagyobb darabokra vágjuk, és akkor adjuk a köleses-húsos zöldséghez, amikor az már majdnem puha. Kb. 6-8 percig nagyobb lángon lepirítjuk az egészet.

Energia:                  2125 kcal
Fehérje:                 158,5 g
Zsír:                          73 g
Szénhidrát:               186 g

Jó étvágyat!

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)