Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az édesburgonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. május 25. 13:00
Az édesburgonya
Magas a szénhidráttartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony
Képünk illusztráció. Forrás: blog.biofort.com.br

Az édesburgonya, spanyol nyelvterületen batáta, Mexikó környékén camote, Polinéziában, Óceániában kumara. A magyar neve megtévesztő, ugyanis a megvastagodott tároló-gyökere nagyon hasonlít a burgonyához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség Dél-és Közép-Amerikában őshonos. Magyarországon, az ásotthalmi térség talaj szerkezete, és a különleges mikroklíma lehetővé teszi, hogy ezt a trópusi növényt kitűnő minőségben termesszék.

Két fő fajtája közül az egyik világos húsú és lilás héjú, ennek íze a gesztenyéhez hasonlít. A másik fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, ez inkább sütőtök ízű.

Nagyon egészséges zöldség! Magas a szénhidráttartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony (vércukoremelő hatása), ezért cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. Gazdag béta-karotinban, de fehérje, B-, C-vitamin tartalma is jelentős. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, amelyekben a gyökérhez viszonyítva sokkal több a C-vitamin és a béta-karotin.

Célszerű közepes példányokat vásárolni, a nagyobbak néha fásak lehetnek. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Nem lehet túl sokáig tárolni, ezért mindig csak annyit vásároljunk belőle, amit 2-3 napon belül el is fogyasztunk.

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Elsősorban pulyka- és sertéshúsból készült fogások mellé illik. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is. Sajnos nem olcsó alapanyag, de érdemes megkóstolni!

 

Édesburgonya egytálétel (4 főre)

50 dkg batáta
25 dkg spenót
2-3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg bacon, vagy sonka
3 evőkanál olívaolaj

bors
rozmaring

A megtisztított édesburgonyát 2-3 cm-es kockákra, a vöröshagymát nagyobb darabokra, a fokhagymát apróra vágjuk, és kockázzuk fel a sonkát is. A parajt csíkokra vágjuk, vagy nagyobb darabokra tépdessük. Serpenyőben az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, adjunk hozzá csipet sót. Tegyük a hagymára a sonkát, kissé pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát és az édesburgonyát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje és pároljuk addig, amíg az édesburgonya megpuhul (kb. 15-20 perc). Végül adjuk hozzá a spenótot és pár percig főzzük össze.

Energia:          1660 kcal
Fehérje:            35 g
Zsír:              106 g
Szénhidrát:        129 g

 

Édesburgonya sült fokhagymával és fetasajttal (2 személyre)

2 nagy édesburgonya
5dkg fetasajt
két közepes vörös- vagy lilahagyma
10-12 fokhagymagerezd
kakukkfű
olívaolaj

bors

Az édesburgonyákat meghámozzuk és egyforma méretű kockákra vágjuk. Összeforgatjuk olívaolajjal (pl: egy kis zacskóba tesszük a zöldséget, beleöntjük az olajat, összefogjuk a zacskó száját és jól összerázzuk – így szépen mindenhol éri az olaj). Kiborítjuk egy tepsire, picit sózzuk, borsozzuk, rámorzsolunk pár szál kakukkfüvet. A fokhagymagerezdeket egészben, héjastul , a hagymát nagy falatnyi darabokra vágva tesszük rá. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sül. Tálra öntjük és rámorzsoljuk a feta sajtot. Még egy kis sót és frissen őrölt borsot szórhatunk rá.

Energia:          1237 kcal
Fehérje:          33,5 g
Zsír:               61 g
Szénhidrát:        132 g

 

Édesburgonya-hagyma krémleves (4 személyre)

10dkg póréhagyma felkarikázva
1 kisebb vöröshagyma, karikázva
20dkg édesburgonya, kockára vágva
1 evőkanál vaj
250 ml zöldség alaplé

150ml hideg tej
125 ml tejszín
snidling

Lábasban vajat olvasztunk. Üvegesre pároljuk benne a hagymát, majd hozzáadjuk az édesburgonyát. Felöntjük az alaplével. Forrástól számítva kb. fél óráig főzzük közepes lángon. Ha megpuhult az édesburgonya, tűzről lehúzzuk, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a hideg tejet és a tejszínt. Ha nem lett volna elég sós az alaplé, akkor finoman sózzuk is, borsot is őrlünk rá, majd aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.

Energia:           930 kcal
Fehérje:          18,4 g
Zsír:             57,7 g
Szénhidrát:       32,7 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)