
Az édesburgonya, spanyol nyelvterületen batáta, Mexikó környékén camote, Polinéziában, Óceániában kumara. A magyar neve megtévesztő, ugyanis a megvastagodott tároló-gyökere nagyon hasonlít a burgonyához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség Dél-és Közép-Amerikában őshonos. Magyarországon, az ásotthalmi térség talaj szerkezete, és a különleges mikroklíma lehetővé teszi, hogy ezt a trópusi növényt kitűnő minőségben termesszék.
Két fő fajtája közül az egyik világos húsú és lilás héjú, ennek íze a gesztenyéhez hasonlít. A másik fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, ez inkább sütőtök ízű.
Nagyon egészséges zöldség! Magas a szénhidráttartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony (vércukoremelő hatása), ezért cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. Gazdag béta-karotinban, de fehérje, B-, C-vitamin tartalma is jelentős. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, amelyekben a gyökérhez viszonyítva sokkal több a C-vitamin és a béta-karotin.
Célszerű közepes példányokat vásárolni, a nagyobbak néha fásak lehetnek. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Nem lehet túl sokáig tárolni, ezért mindig csak annyit vásároljunk belőle, amit 2-3 napon belül el is fogyasztunk.
Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Elsősorban pulyka- és sertéshúsból készült fogások mellé illik. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is. Sajnos nem olcsó alapanyag, de érdemes megkóstolni!
Édesburgonya egytálétel (4 főre)
50 dkg batáta
25 dkg spenót
2-3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg bacon, vagy sonka
3 evőkanál olívaolaj
só
bors
rozmaring
A megtisztított édesburgonyát 2-3 cm-es kockákra, a vöröshagymát nagyobb darabokra, a fokhagymát apróra vágjuk, és kockázzuk fel a sonkát is. A parajt csíkokra vágjuk, vagy nagyobb darabokra tépdessük. Serpenyőben az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, adjunk hozzá csipet sót. Tegyük a hagymára a sonkát, kissé pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát és az édesburgonyát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje és pároljuk addig, amíg az édesburgonya megpuhul (kb. 15-20 perc). Végül adjuk hozzá a spenótot és pár percig főzzük össze.
Energia: 1660 kcal
Fehérje: 35 g
Zsír: 106 g
Szénhidrát: 129 g
Édesburgonya sült fokhagymával és fetasajttal (2 személyre)
2 nagy édesburgonya
5dkg fetasajt
két közepes vörös- vagy lilahagyma
10-12 fokhagymagerezd
kakukkfű
olívaolaj
só
bors
Az édesburgonyákat meghámozzuk és egyforma méretű kockákra vágjuk. Összeforgatjuk olívaolajjal (pl: egy kis zacskóba tesszük a zöldséget, beleöntjük az olajat, összefogjuk a zacskó száját és jól összerázzuk – így szépen mindenhol éri az olaj). Kiborítjuk egy tepsire, picit sózzuk, borsozzuk, rámorzsolunk pár szál kakukkfüvet. A fokhagymagerezdeket egészben, héjastul , a hagymát nagy falatnyi darabokra vágva tesszük rá. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sül. Tálra öntjük és rámorzsoljuk a feta sajtot. Még egy kis sót és frissen őrölt borsot szórhatunk rá.
Energia: 1237 kcal
Fehérje: 33,5 g
Zsír: 61 g
Szénhidrát: 132 g
Édesburgonya-hagyma krémleves (4 személyre)
10dkg póréhagyma felkarikázva
1 kisebb vöröshagyma, karikázva
20dkg édesburgonya, kockára vágva
1 evőkanál vaj
250 ml zöldség alaplé
150ml hideg tej
125 ml tejszín
snidling
só
Lábasban vajat olvasztunk. Üvegesre pároljuk benne a hagymát, majd hozzáadjuk az édesburgonyát. Felöntjük az alaplével. Forrástól számítva kb. fél óráig főzzük közepes lángon. Ha megpuhult az édesburgonya, tűzről lehúzzuk, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a hideg tejet és a tejszínt. Ha nem lett volna elég sós az alaplé, akkor finoman sózzuk is, borsot is őrlünk rá, majd aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.
Energia: 930 kcal
Fehérje: 18,4 g
Zsír: 57,7 g
Szénhidrát: 32,7 g
Jó étvágyat!


























