Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Június hónaptól ebösszeírást végez Gyula Város Önkormányzata, adatlapot vesznek fel az ebtartóktól

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. május 28. 09:00
Június hónaptól ebösszeírást végez Gyula Város Önkormányzata, adatlapot vesznek fel az ebtartóktól
Dr. Varga Erzsébet aljegyző: A felmérésnek elsősorban biztonsági okai vannak, s nem ebadót akar kivetni az önkormányzat
Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Ebösszeírást végez Gyula Város Önkormányzata 2013 júniusától Gyulán. Az ebrendészeti feladatot egy – állatok védelméről és kíméletéről szóló – 1998-as törvény írja elő. Az összeírás kötelező, ezért hamarosan fényképes igazolvánnyal ellátott összeírók végzik majd munkájukat a város területén. Az önkormányzat folyamatosan értesíti a lakosságot az összeírás folyamatáról.

Az összeírás során adatlapot vesznek fel az ebtartóktól. A Gyulai Hírlap kérdésére dr. Varga Erzsébet, Gyula város aljegyző hangsúlyozta, a felmérésnek elsősorban biztonsági okai vannak, s nem ebadót akar kivetni a város. A felelős állattartás alapja, hogy a gazda biztosítsa az eb szükségleteit, a betegségek megelőzése érdekében pedig betartsa a közegészségügyi előírásokat. Ilyen a veszettségi oltás, a féregtelenítés, külső és belső parazitairtás, egyéni azonosító beültetése.

– Törvényi írja elő, hogy az önkormányzat jegyzője háromévente köteles eböszeírást tartani, mely a kutyapopuláció minél nagyobb átoltottsága miatt szükséges. Bizonyos oltottsági szint felett csökken a veszélye, hogy ha nem is járvány, de fertőzöttség üsse fel a fejét. A védőoltást a hazai jogszabály évente teszi kötelezővé a három hónapos kort elért ebeknél. Január elsejével a nem jogkövető állattartók kiszűrése érdekében a jogszabály annyiban változott, hogy csak mikrocsippel ellátott eb oltható. Fontos kiemelni, hogy a veszettség halálos betegség. Vannak mentes országok, mint Ausztrália, Japán, Egyesült Királyság. Ők tengerrel való körülvettségük miatt izoláltak, beutazási szabályaik szigorúak, tehát törekszenek arra, hogy mentes státuszukat megtartsák. Európában a vörösróka tartja fent a veszettséget. Érdekes, hogy a macska sokkal fogékonyabb a betegségre, mint a kutya, viszont Magyarországon csak a kutyákra terjed ki a kötelező oltás. A városszélen lakó macskatartónak, vagy annak, aki esetleg macskájával kirándul, érdemes oltatnia kedvencét. Egy macska jobban ki van téve annak a veszélynek, hogy egy bozótban megbújó veszett macskával vagy rókával találkozzon. Gyulára szerencsére nem jellemző a veszettséggel való megfertőződés, mely többek között annak köszönhető, hogy csirkefej-csalétekben elrejtett veszettségi vakcinával, orálisan immunizálják a vadállatokat – mutatott rá az összeírás fontosságára dr. Nagy Béla, Gyula város főállatorvos.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)