Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több helyszínen és ragyogó napsütésben ünnepelhették a május elsejét a gyulaiak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2013. május 01. 17:02
Több helyszínen és ragyogó napsütésben ünnepelhették a május elsejét a gyulaiak
Idén a gyulai várkertben, a több évszázados téglafalak árnyékában tartották a városi majálist
Majális a gyulai vár kertjében. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Idén is több helyszínen ünnepelhették a munkát a gyulaiak. Reggel fél nyolc tájt rezesbanda ébresztette a helyi lakosságot, csalta a népeket ünnepelni. Az esőt jósló fellegek talán az Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar zenés körjáratától ijedtek meg, mindenesetre nyárias, agylágyító idő köszöntött a hetet éppen kettészelő május elsejére.   

Több szempontból is érdekes hangulatban telt a városi majális a várkertben, hiszen – a Göndöcs-kert felújítása miatt – idén a több évszázados téglafalak árnyéka nyújtott védelmet a majálisozóknak, ami hiteles hátteret nyújtott a történelmi hagyományőrző egyesületek műsorához.

A színpadon Hőgyes Elek vezetése alatt folyamatosan váltották egymást a táncosok és a zenekarok, az Irigy Hónaljmirigy kora délutáni műsora közben még a tűző nap sem tántorította a közönséget. A számtalan féle illatok közül nem lehetett nem felismerni a vattacukor, a kürtös kalács és más étkek zamatát, csoroghatott a gyerkőcök nyála, a felnőttek a hirtelen jött hőségre való tekintettel a hűs sört kínáló standok felé is térítgették utódjaikat. Persze, csak a kolbász és a virsli után, amely kétséget kizárólag mustárral a legjobb.

Természetesen a majális idén sem merült ki a hagyományos gasztronómiában. Hátrébb számtalan izgalmat nyújtott a vidámpark. Életkor és a gyomor szerint válogatták vendégeiket a különböző forgók, és nyilvánvalóan nem gyerek, aki nem hajtott bele teljes gázzal apu kocsijába a dodgem-pályán. A céllövölde örök klasszis, sosem lehet megunni, a gyengébb idegzetűek meg horgászás útján is szert tehettek nippekre.

Évekre visszatekintő hagyomány, hogy a Kétegyházi úti Steigervald-tanyán is rendeznek május elsejei programot. Az ingyenes családi majálison délelőtt Hevesi Imre szórakoztatta a nagy számú közönséget, akik déltől belekóstolhattak a jóba, a szürke marhából, illetve birkából készült pörköltbe, a babgulyásba és a házi fánkba. Ha már mindenki jóllakott, elmehetett kocsikázni, lovagolni, sőt, quadozni is.

Finom babgulyással telíthette gyomrát az is, aki a Gazdaudvarba ment majálisozni, hiszen ott is ingyenes programokkal várta a betérőket a Gyulai Gazda és Polgári Egyesület.

Mindent összevetve, sok programból választhatott, aki fel akarta idézni a régi majálisok hangulatát Gyulán, ám egy valamit érdemes volt észben tartani: holnap munkanappal folytatódik a hét.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)