Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zúzalékok a gyulai könyvtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2013. április 17. 17:15
Zúzalékok a gyulai könyvtárban
Szilágyi András legújabb verseiből kaphatott ízelítőt a gyulai közönség
Képünkön balról jobbra: Ábrahám György és Szilágyi András. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba -

Kalandos szellemi utazásnak lehetett részese az a – sajnos – csekély számú érdeklődő, aki részt vett Szilágyi András filozófus, esszéista, költő Zúzalék című, válogatott és új verseket tartalmazó kötetének bemutatóján a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A bibliotéka és az Arany János Művelődési Egyesület közös rendezvényének a laikus műértőként bemutatkozó Ábrahám György volt a házigazdája, aki az általa összeválogatott ciklusok mentén gombolyította a beszélgetés képzeletbeli fonalát.

Az estet ezúttal is Dézsi János könyvtárigazgató köszöntője nyitotta meg. Rövid bevezetőjéből kiderült: a békéscsabai szerzőnek gépészmérnöki és bölcsészdiplomája is van, főiskolán, egyetemen tanít. Az intézményvezető elmondta, az alföldi művészetet szívügyének tekintő költő személyében olyan embert ismert meg, aki nem rejti véka alá véleményét, s olyan szilárd értékítélettel rendelkezik, ami a mai világban nagyon fontos lehet.

Szilágyi Andrástól megtudtuk, noha a családi meghatározottság inkább a reáliák felé terelte, mindig ott volt benne a készség, hogy a felgyülemlett érzelmi és érzékelési folyamatokat verbálisan kifejezze. Matematikai indíttatása a filozófia irányába vitte, a természettudományos összefüggések kíváncsivá tették az általános létezés problémái iránt. Elsősorban arra szeretett volna választ kapni, hogy az alkotóművészetnek milyen egzakt, törvényszerű folyamatai vannak, hogy az értelmezéseket mennyire lehet filozófiai rendszerekbe beágyazni, vagy a kortól, a gondolkodási struktúrától elvonatkoztatni. A poéta szerint a végleges ítéleteket fenntartásokkal kell fogadni, hiszen nagyon sok esztétikai megfontolás elavul, ezért minden korban fontos szerepe van az újraértelmezésnek.

A diskurzus megannyi szál felé ágazott el, szóba került egyebek mellett a gyulai festőgéniusz, Kohán György, és a méltánytalanul elfeledett kétegyházi alkotó, Eyas Kovács József, valamint meghallgathattuk a költő Schéner Mihályhoz, Jackson Pollockhoz, Lóránt János Demeterhez, Kiss Györgyhöz, Perlrott Csaba Vilmoshoz, Székelyhidi Attilához, Gubis Mihályhoz, Szentgyörgyi Józsefhez és Cseh Tamáshoz írt költeményét is. A felolvasott versekből kitűnt, Szilágyi András költészetében egyszerre van jelen a filozófiai gondolatiság és a képi játékosság, a magaskultúra és a profán. 

– Úgy gondolom, hogy itt egy jó emberrel voltunk együtt, aki szeret minden olyat, ami az embert széppé teszi – mondta összefoglalásképpen a könyvbemutató erejéig a „Gyulai” művésznevet felvevő Ábrahám György, majd egy Seneca-idézettel zárta és foglalta keretbe a másfél órás estet: "Minden jó ember szívében megleled Istent." 

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. április 17. 17:15
Szilágyi András legújabb verseiből kaphatott ízelítőt a gyulai közönség
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)