Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hatnál több szótagú és kettőnél több szóból álló összetett szavakat ezentúl kötőjel nélkül egybeírjuk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. - B. S. • HÍREK • 2013. március 20. 09:00
A hatnál több szótagú és kettőnél több szóból álló összetett szavakat ezentúl kötőjel nélkül egybeírjuk
Harminc év után ismét változnak a magyar helyesírás szabályai
Bodós Sára magyartanárnő és az osztálya. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Hamarosan változnak a magyar helyesírás szabályai. Számos szakértő ért egyet abban, hogy jelentős reformra lett volna szükség, de ezúttal sem következik be jelentős változás. Meglátásuk szerint a szabályok megértését egyik módosítás sem fogja segíteni és csak kevés esetben érinti a helyesírást.

A jelenleg használatos A magyar helyesírás szabályai című segédkönyv 1984. április 24. óta van érvényben. Az utóbbi 30 év alatt annyit változott világunk, hogy akár a helyesírásunk is változhatott volna benne/vele együtt. A szótár anyagát frissítették már, de a szabályok változatlanok maradtak az utóbbi három évtizedben. Most lett volna lehetőség radikálisabb változtatásokra, de ez nem történt meg. Körülbelül egy éve zárultak le a helyesírási szabályok módosításai, a MTA Helyesírási Bizottsága jelenleg a szótár szóanyagának kiegészítésén, átdolgozásán munkálkodik. A nyelvészek sincsenek egységes állásponton, vannak, akik azt tartják, hogy a jelenlegi rendszerünk nem teszi lehetővé a markánsabb változásokat, mert „borulna” az egész rendszer. Az talán a jelenlegi változásokban pozitívumként értékelhető, hogy a többszörösen összetett szavaknál nem kell többé a szótagokat számlálnunk, a hatnál több szótagúakat  ezentúl,  kötőjel nélkül egybeírjuk. Másik fontos változás, hogy a hosszú mássalhangzóra végződő utónevekhez ha mássalhangzóval kezdődő toldalékot kapcsolunk, például: Adrienn + -vel, a bekövetkezett írásban jelölt teljes hasonulás után egyszerűsítés nélkül, kötőjellel kapcsoljuk a toldalékot a tulajdonnévhez: Adrienn-nel. Különlegességként megemlíthető, hogy míg a 11. kiadásban a képzőszerű utótagnak nevezett –szerű például a köznevekhez egyszerűsítve kapcsolódott (ésszerű), addig az új szabályzatban már önálló szóként, tehát önálló összetételi tagként értelmezhető, tehát: az észszerű lesz a helyes írásmód. A 190. szabályzati pont annyiban változott, hogy eddig a mozik, vendéglátó-ipari egységek nem voltak részei a tulajdonnévnek, tehát kisbetűvel kapcsoltuk a tulajdonnévi taghoz, ezentúl  a Petőfi Moziba fogunk menni és esetleg a Csapda Kocsmába.

- A változásokkal együtt sem lesz könnyebb a magyar helyesírás, mert továbbra is a szabályok nagy része nyelvtani kategóriákra hivatkozik, amelyeket nem minden nyelvhasználó ismer tökéletesen. Marad tehát továbbra is szigorúan a nyelvtan tanulása és a sok helyesírási gyakorlás az iskoláskor elejétől életünk során mindvégig – értékelte a Gyulai Hírlap kérésére a helyesírásban hamarosan bekövetkező változásokat Bodó Sára, a GYAKI 5. számú Általános és Sportiskola magyartanára, korrektor.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)