
Nehéz elképzelni a mindennapi sütést, főzést tojás nélkül. A tojás valóságos ételcsoda, táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős, hiszen szénhidrát, C-vitamin és élelmirost kivételével minden tápanyagot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára szükséges. A tojás fehérjéje teljes értékű (18-féle esszenciális aminosavat tartalmaz).
A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős, az A-vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen elősegítője, valamint a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek fenntartásához is szükséges, és végül az E-vitamint, amelynek antioxidáns hatása közismert. A tojásban található, vízben oldódó vitaminok közül említést érdemel a B2, B12 , a folsav és a pantoténsav. A tojásban lévő ásványi anyagok tekintetében a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.
A tojást felhasználhatjuk nyersen, főzve, sütve. Készíthetünk belőle hideg és meleg ételeket. Lehet főszerepe egy étel elkészítésénél, de lehet kiegészítés, töltelék vagy dekoráció. Része lehet a reggelinek, vacsorának és ebédre tálalhatjuk feltétnek is.
A most következő ételeket régen találtam egy receptes újságban. Igazán finom ételek, érdemes kipróbálni azokat mindenkinek.
SÜLT TOJÁS JOGHURTTAL
4 tojás
4 dl joghurt
20 dkg sovány túró
2 dkg vaj
2 dl tej
6 dkg zsemlemorzsa
egy csipet só
1 csomó snidling, petrezselyemzöld
A tojásokat elkeverjük a joghurttal és a sóval. A túrót szétmorzsoljuk, s szintén hozzáadjuk. Belekeverjük a finomra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet, végül hozzáadjuk a tejet és a zsemlemorzsát. A masszát kivajazott edénybe öntjük, tetejét megszórjuk zsemlemorzsával és néhány csipet vajjal. Sütőben sütjük, de csak addig, amíg megköt. Burgonyával, salátával tálaljuk.
Energia: 1161 Kcal
Fehérje: 78 g
Zsír: 57 g
Szénhidrát: 81 g
Az egész 500-600 Ft-ba kerül.
TOJÁSLEPÉNY ALMÁVAL
10 db tojás
1 dl tejszín
3 dkg vaj
25 dkg alma
Só, szerecsendió
A felütött tojásokat tejszínnel, sóval, szerecsendióval ízesítve habverővel jól felverjük, majd hozzáadjuk a durvára reszelt almát. Teflonserpenyőben a vajat felmelegítjük és adagonként egyesével sütjük meg, mint a palacsintát, de nem fordítjuk meg. Ha a teteje megalvadt, még a serpenyőben egymásra hajtjuk a két szélét. Tányérra csúsztatjuk és burgonyával vagy salátával tálaljuk.
Energia: 1215 kcal
Fehérje: 58 g
Zsír: 99 g
Szénhidrát: 23 g
400-450 Ft-ba kerül ez az étel.
Tejszín helyett tejet is használhatunk. Ekkor a következők szerint alakul a tápanyagtartalom:
Energia: 975 kcal
Fehérje: 59 g
Zsír: 72 g
Szénhidrát: 25 g
Ez a változat 350-400 Ft-ból készül el.