képünk illusztráció
Forrás: vegetahealth.com
A márciust meghatározza a böjt, amely szinte egyidős az emberiséggel. Már az ókorban is böjtöltek, hogy kiengeszteljék a haragvó isteneket, de böjtöltek egészségügyi szempontból is, hogy növekedjen a szervezet ellenálló képessége.
A különböző vallásokban más és más böjtölési szokás alakult ki: a zsidó vallásban elsősorban a bűnbánat és a gyász napján tartanak böjtöt, a muzulmánok ramadan idején, a katolikusok pedig karácsony előtt, adventkor és húsvét ünnepe előtt, a Krisztus feltámadását megelőző negyven napban.
A hamvazószerda és nagypéntek közötti időszakot egykor szigorúan megtartották. Manapság böjtös napként csak a hamvazószerdát és a pénteki napokat tartják meg, vagyis ezeken a napokon nem lehet húst fogyasztani, és jól lakni is csak egyszer lehet. Népi konyhaművészetünkben jellegzetes böjti ételnek számított a cibereleves, a korpából készült savanyú leves, a tejleves, túrós vagy mákos csík, a különböző aszalt gyümölcsök, tojás, halételek.
Cibere leves
Hozzávalók:
4-5 gerezd fokhagyma
1 pohár tejföl (20/12%)
1 dl tej
fél citrom
liszt
Elkészítés:
Felteszünk kb. 1,5 liter vizet főni, majd hozzáadunk 4-5 gerezd apróra vágott vagy zúzott fokhagymát. Felforraljuk, majd egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel behabarjuk. Fél citrom levével ízesítjük, majd lassú tűzön átmelegítjük.
Energia: 628/499 kcal
Fehérje: 16,2/16,3 g
Zsír: 39,4/25,4 g
Szénhidrát: 53,8/54 g
Parasztos tarhonya
Hozzávalók:
0,5 kg tarhonya
1 fej vöröshagyma
4-5 evőkanál olaj
só, bors
1 mokkáskanál fűszerpaprika
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2-3 db burgonya (közepes)
Elkészítés:
A tarhonyát rózsaszínűre pirítjuk az olajban, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és tovább pirítom. Amikor kész, megszórjuk a pirospaprikával, és bele tesszük a a burgonyát, amit előzőleg vékony kockákra összeaprítunk. Felengjük vízzel (kb. 0,5 literrel), sózzuk, borsozzuk, majd hozzátesszük a paprikát és a paradicsomot, és puhára főzzük.
Energia: 3067 kcal
Fehérje: 86 g
Zsír: 98g
Szénhidrát: 435 g
Jó étvágyat!