Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A birsalma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. október 23. 10:00
A birsalma
Remek görcsoldó, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású
____Eredeti-birsalma.jpg

képünk illusztráció

Forrás: arwensthermopics.com

A birs azon kevés gyümölcs közé tartozik, amely nyersen szinte élvezhetetlen. Különleges íze miatt sokan szeretik. 

A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Van benne A-, C-, E-, B1-, B2- és P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban is gazdag. Igen magas a pektintartalma. A pektin nagyon értékes rost a számunkra, a székrekedés hatékony ellenszere.

A birsalma az anyagcsere fokozására kiváló, savassága miatt az emésztőrendszert megmozgatja, a bél nyálkahártyáján képez egy védőréteget. Minden gyomorpanaszt enyhít, puffadás esetén, amikor úgy érezzük, az étel meg sem mozdul a gyomrunkban, segít a birsalma. Remek görcsoldó – menstruációs fájdalmakra is használhat. Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású. 


Birsalmás morzsás süti

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
1 csipet só
1 csomag sütőpor
15 dkg túró
6 evőkanál tej
6 evőkanál olaj
7 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

1,8 kg birsalma
3 dkg vaj
18 dkg méz

A tetejére:

25 dkg liszt
10 dkg cukor
17 dkg vaj
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál gyömbér

 

Elkészítés:

A birsalmát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, a gyümölcshúst felszeleteljük. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a birsalmát és a mézet, összekeverjük, majd lefedve 20 percig pároljuk. A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Vajazott, lisztezett tepsibe nyújtjuk. A morzsához a vajat felolvasztjuk, hozzáöntjük a liszt, a cukor és a fahéj keverékéhez, és addig keverjük egy fakanállal, amíg morzsás állagúvá nem válik. A kinyújtott tésztán elterítjük a birsalmát, megszórjuk a gyömbérporral, és rászórjuk a morzsás keveréket. Addig sütjük, míg a teteje színt kap.

Energia:   6820 kcal
Fehérje:  111,4 g
Zsír:     296,8 g
Szénhidrát: 916 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)