képünk illusztráció
Forrás: arwensthermopics.com
A birs azon kevés gyümölcs közé tartozik, amely nyersen szinte élvezhetetlen. Különleges íze miatt sokan szeretik.
A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Van benne A-, C-, E-, B1-, B2- és P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban is gazdag. Igen magas a pektintartalma. A pektin nagyon értékes rost a számunkra, a székrekedés hatékony ellenszere.
A birsalma az anyagcsere fokozására kiváló, savassága miatt az emésztőrendszert megmozgatja, a bél nyálkahártyáján képez egy védőréteget. Minden gyomorpanaszt enyhít, puffadás esetén, amikor úgy érezzük, az étel meg sem mozdul a gyomrunkban, segít a birsalma. Remek görcsoldó – menstruációs fájdalmakra is használhat. Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású.
Birsalmás morzsás süti
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
1 csipet só
1 csomag sütőpor
15 dkg túró
6 evőkanál tej
6 evőkanál olaj
7 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
1,8 kg birsalma
3 dkg vaj
18 dkg méz
A tetejére:
25 dkg liszt
10 dkg cukor
17 dkg vaj
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál gyömbér
Elkészítés:
A birsalmát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, a gyümölcshúst felszeleteljük. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a birsalmát és a mézet, összekeverjük, majd lefedve 20 percig pároljuk. A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Vajazott, lisztezett tepsibe nyújtjuk. A morzsához a vajat felolvasztjuk, hozzáöntjük a liszt, a cukor és a fahéj keverékéhez, és addig keverjük egy fakanállal, amíg morzsás állagúvá nem válik. A kinyújtott tésztán elterítjük a birsalmát, megszórjuk a gyömbérporral, és rászórjuk a morzsás keveréket. Addig sütjük, míg a teteje színt kap.
Energia: 6820 kcal
Fehérje: 111,4 g
Zsír: 296,8 g
Szénhidrát: 916 g
Jó étvágyat!