Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Miért együnk levest?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2009. október 15. 05:00
Miért együnk levest?
Egészségeset, finomat - olcsóbban

 

A leves szinte minden nép asztaláról elmaradhatatlan étel. Nagy folyadéktartalmú, fűszeres étel, amelynek jelentős szerepe van az étvágykeltésben. A legtöbb leves azonban kevés értékes tápanyagot (fehérjét, vitamint, ásványi anyagot, rostot) tartalmaz. Telítőértékét rendszerint szénhidrátokkal és zsiradékkal fokozzuk habarással és rántással. Így gyorsan kelti a jóllakottság érzését. Ha korszerűen és egészségesen akarunk étkezni, nem kell lemondanunk a levesről, de nem fontos, hogy mindennap az asztalra kerüljön.

Most olyan levesek receptje következik, amelyek az egészségünk megőrzését szolgálják.

Borscsleves  ( 10 adag )

1 kg marhahús
50 dkg marhacsont
20 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyem gyökér
5 dkg zeller
20 dkg fejeskáposzta
30 dkg cékla
20 ml olaj
3 dl tejföl 20%-os
3 dl savanyúkáposzta-lé
5 dkg vöröshagyma
fokhagyma, egész bors, só, babérlevél

A marhahúst és a csontot 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Megsózzuk, fűszerzacskóban babérlevelet, fokhagymát, vöröshagymát, borsot főzünk bele. Amikor a leves felforrt, habját leszedjük. Kevés olajon átpirítjuk a finom metéltre vágott sárgarépát, gyökeret, zellert, céklát és fejes káposztát. Kevés húslevet aláöntve, fedő alatt félig megpároljuk, majd – ha a hús megfőtt- a leszűrt húslével felengedjük, és az egészet puhára főzzük. Savanyúkáposzta-lével, őrölt borssal, sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a kis kockára vágott marhahúst és a tejfölt, s jól összeforraljuk. Cékla levével a színét javíthatjuk. Tejföl nélkül is jó ízű, viszonylag energiaszegény, ízekben gazdag leves.

1 adagra:

Energia:     268 kcal
Fehérje:      19 g
Zsír:         18 g
Szénhidrát:    7 g

Adagja 150-200 Ft-ba kerül.

A tejföl nélkül készült leves tápértékei:

Energia:     204 kcal
Fehérje:      18 g
Zsír:         12 g
Szénhidrát:    6 g                         

Adagja 140-190 Ft.

 

Karalábé krémleves I.

50 dkg sertéscsont
80 dkg karalábé
50 g olaj
6 dkg liszt
2 dl tejszín
3 db tojássárgája
petrezselyem zöldje, lestyán, só

A csontból alaplevet főzünk. A kockára vágott karalábét kevés olajon átfuttatjuk, ízesítjük sóval, finomra vágott petrezselyem zölddel, lestyánnal, majd kevés csontlevet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a karalábé majdnem puha, zsírjára pirítva liszttel meghintjük, összepirítjuk, majd a maradék csontlével felengedjük és összeforraljuk. Ezután az egészet leturmixoljuk. Tojássárgájával elkevert tejszínnel dúsítjuk (legírozás). Betétként halvány rózsaszínűre pirított zsemlekockát adunk hozzá.

1 adagra:

Energia:       174 kcal
Fehérje:         4 g
Zsír:           12 g
Szénhidrát:     11 g

Adagja 150-180 Ft-ba kerül.

Ha legírozás helyett 12 %-os tejföllel habarjuk, zsírszegényebb lesz, de az íze nem lesz olyan selymes ízű, mint az előző változatnál.

 

Karalábé krémleves II.

50 sertéscsont
80 dkg karalábé
50 g olaj
6 dkg liszt
2 dl tejföl 12 %
petrezselyem zöldje, lestyán, só

A csontból alaplevet főzünk. A kockára vágott karalábét  kevés olajon átfuttatjuk, ízesítjük sóval, finomra vágott petrezselyem zölddel, lestyánnal, majd felöntjük csontlével. Amikor a karalábé mepuhult, a tejföllel simára kevert liszttel behabarjuk a levest és összeforraljuk. Ezután az egészet leturmixoljuk. Betétként halvány rózsaszínűre pirított zsemlekockát adunk hozzá.

1 adagra:

Energia:       129 kcal
Fehérje:         4 g
Zsír:            8 g
Szénhidrát:     12 g

Adagja 100-120 Ft-ba kerül.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)