
A leves szinte minden nép asztaláról elmaradhatatlan étel. Nagy folyadéktartalmú, fűszeres étel, amelynek jelentős szerepe van az étvágykeltésben. A legtöbb leves azonban kevés értékes tápanyagot (fehérjét, vitamint, ásványi anyagot, rostot) tartalmaz. Telítőértékét rendszerint szénhidrátokkal és zsiradékkal fokozzuk habarással és rántással. Így gyorsan kelti a jóllakottság érzését. Ha korszerűen és egészségesen akarunk étkezni, nem kell lemondanunk a levesről, de nem fontos, hogy mindennap az asztalra kerüljön.
Most olyan levesek receptje következik, amelyek az egészségünk megőrzését szolgálják.
Borscsleves ( 10 adag )
1 kg marhahús
50 dkg marhacsont
20 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyem gyökér
5 dkg zeller
20 dkg fejeskáposzta
30 dkg cékla
20 ml olaj
3 dl tejföl 20%-os
3 dl savanyúkáposzta-lé
5 dkg vöröshagyma
fokhagyma, egész bors, só, babérlevél
A marhahúst és a csontot 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Megsózzuk, fűszerzacskóban babérlevelet, fokhagymát, vöröshagymát, borsot főzünk bele. Amikor a leves felforrt, habját leszedjük. Kevés olajon átpirítjuk a finom metéltre vágott sárgarépát, gyökeret, zellert, céklát és fejes káposztát. Kevés húslevet aláöntve, fedő alatt félig megpároljuk, majd – ha a hús megfőtt- a leszűrt húslével felengedjük, és az egészet puhára főzzük. Savanyúkáposzta-lével, őrölt borssal, sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a kis kockára vágott marhahúst és a tejfölt, s jól összeforraljuk. Cékla levével a színét javíthatjuk. Tejföl nélkül is jó ízű, viszonylag energiaszegény, ízekben gazdag leves.
1 adagra:
Energia: 268 kcal
Fehérje: 19 g
Zsír: 18 g
Szénhidrát: 7 g
Adagja 150-200 Ft-ba kerül.
A tejföl nélkül készült leves tápértékei:
Energia: 204 kcal
Fehérje: 18 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 6 g
Adagja 140-190 Ft.
Karalábé krémleves I.
50 dkg sertéscsont
80 dkg karalábé
50 g olaj
6 dkg liszt
2 dl tejszín
3 db tojássárgája
petrezselyem zöldje, lestyán, só
A csontból alaplevet főzünk. A kockára vágott karalábét kevés olajon átfuttatjuk, ízesítjük sóval, finomra vágott petrezselyem zölddel, lestyánnal, majd kevés csontlevet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a karalábé majdnem puha, zsírjára pirítva liszttel meghintjük, összepirítjuk, majd a maradék csontlével felengedjük és összeforraljuk. Ezután az egészet leturmixoljuk. Tojássárgájával elkevert tejszínnel dúsítjuk (legírozás). Betétként halvány rózsaszínűre pirított zsemlekockát adunk hozzá.
1 adagra:
Energia: 174 kcal
Fehérje: 4 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 11 g
Adagja 150-180 Ft-ba kerül.
Ha legírozás helyett 12 %-os tejföllel habarjuk, zsírszegényebb lesz, de az íze nem lesz olyan selymes ízű, mint az előző változatnál.
Karalábé krémleves II.
50 sertéscsont
80 dkg karalábé
50 g olaj
6 dkg liszt
2 dl tejföl 12 %
petrezselyem zöldje, lestyán, só
A csontból alaplevet főzünk. A kockára vágott karalábét kevés olajon átfuttatjuk, ízesítjük sóval, finomra vágott petrezselyem zölddel, lestyánnal, majd felöntjük csontlével. Amikor a karalábé mepuhult, a tejföllel simára kevert liszttel behabarjuk a levest és összeforraljuk. Ezután az egészet leturmixoljuk. Betétként halvány rózsaszínűre pirított zsemlekockát adunk hozzá.
1 adagra:
Energia: 129 kcal
Fehérje: 4 g
Zsír: 8 g
Szénhidrát: 12 g
Adagja 100-120 Ft-ba kerül.

























