Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepi halételek a gyulai Halászcsárdából

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap Online • HÍREK • 2012. december 23. 13:00
Ünnepi halételek a gyulai Halászcsárdából
Fodor Sándor, a Halászcsárda tulajdonosának karácsonyi ajánlata
Fotó: Gyulai Hírlap Online - Rusznyák Csaba

A Halászcsárda tradicionális konyhája, házias ízei, a városban egyedülálló halételei méltán közkedveltek a gyulai lakosok körében. Karácsonyi menüajánlatuk összeállításakor is nagy figyelmet szenteltek a hagyományoknak, figyelembe véve, hogy a régmúlt időkben a feltálalt ünnepi fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak.

A karácsonyi asztal elmaradhatatlan étele volt a hal, hiszen régi magyar hagyomány szerint a halpénz, halpikkely sok pénzt jelentett az elkövetkezendő évben. De nem csak pénzt reméltek a halételek fogyasztásától. A kalendáriumban is megírták, hogy aki karácsonykor halat eszik, kerek egy esztendeig olyan sebesen halad a munkájával, mint ahogy a hal úszik a vízben. A dióval őseink rontást véltek elhárítani, míg a méz az életet tette édessé. Az ünnepi menü másik közkedvelt étele a pulyka, mely azért ellentmond a népi hiedelmeknek. Korábban a sertésből készülő ételeket fogyasztották előszeretettel, mivel a sertés túr, azaz előremutat, míg a szárnyas kapar, ráadásul hátrafelé, ami rossz előjel évkezdéskor. A mézes gesztenyével töltött pulyka viszont biztos, hogy meghozza minden háziasszony szerencséjét!

Ha azonban nem szeretnének a karácsonyi készülődés, vásárlás mellett a sütés-főzéssel is bajlódni, akkor látogassanak el a Halászcsárda karácsonyi halászlé- és töltött káposzta vásárára. Az étterem várja mindazokat, akik szeretnének a hagyományok szerint, de fáradság nélkül finom falatokat kínálni családjuknak, vendégeiknek. Egyedi elképzeléseket is örömmel teljesítenek. Ez évben is halászlé és töltött káposzta akcióval kedveskednek vendégeiknek, melynek időpontja: december 24-én 10–16 óra. Várják az előzetes megrendeléseket a 06-66-466-303-as telefonszámon.

 

Előétel

Kőrösi halkocsonya kapros burgonyasalátával

Hozzávalók:
60 dkg ponty
60 dkg harcsa
10 dkg vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
zeller

bors
fokhagyma ízlés szerint

Tartalmas hal alaplevet készítünk zöldségekkel. Amikor elkészült, leszűrjük. Egy formát kibélelünk, és belehelyezzük az alaplébe főtt harcsát és pontyot, valamint a feldarabolt zöldségeket. Ráöntjük az alaplevet úgy, hogy ellepje az alapanyagokat. Hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed. Majonézes burgonyasalátát készítünk, amit friss kaporral ízesítünk. A halkocsonyát felszeleteljük, a burgonyasalátára helyezzük, és citrommal, kaporral díszítjük.

 

Leves

Vegyes halászlé, ahogy a gazdasszony szereti

Hozzávalók:
50 dkg ponty
50 dkg harcsa
50 dkg kárász
40 dkg belsőség
(ikra, tej)
40 dkg ponty-harcsa filé
60 dkg vöröshagyma
10 dkg paradicsom
5 dkg paprika
zöld erős paprika
só, bors
pirospaprika ízlés
szerint

A halakat megtisztítjuk, megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, hidegre tesszük. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, fazékba rakjuk, vízzel felengedjük, beletesszük a hal fejét, farkát és uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sózzuk, és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. Amikor elkészült, lepasszírozzuk. Tálalás előtt frissen belefőzzük a halfilét és a belsőségeket. Tálaláskor zöld erős paprikával díszítjük.

 

Főétel

Mézes gesztenyével töltött pulykamell diós köntösben sütve, mazsolás rizzsel és hercegnő burgonyával körítve

Hozzávalók:
60 dkg pulykamell
1 ek. méz
40 dkg gesztenye
3 db tojás
rum

fehérbors ízlés szerint
liszt
zsemlemorzsa
darált dió
étolaj a sütéshez

A körethez:
30 dkg rizs
10 dkg mazsola
40 dkg burgonya
3 dkg vaj
2 db tojássárgája
szerecsendió

A pulykamellet felszeleteljük, klopfoljuk és befűszerezzük. Egy serpenyőben kevés mézet karamellizálunk, amelyben átforgatjuk a szelídgesztenyét. Kevés rummal flambírozzuk. A gesztenyeszemeket betöltjük a pulykamellbe, majd diós bundába panírozzuk. Bő olajban kisütjük. Mazsolás rizzsel és hercegnő burgonyával tálaljuk.

 

Desszert

Somlói galuskával bélelt rétes konyakos, forró meggyraguval

Hozzávalók:
6 db tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
10 dkg dió
5 dkg kakaópor
0,5 l tej
1 cs. vanília krémpor
rum, mazsola
1 cs. réteslap

Az öntethez:
fél üveg magozott
meggybefőtt
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
5 dkg étkezési
keményítő
fahéj, szegfűszeg
ízlés szerint konyak
porcukor

Jóízű somlói galuskát készítünk, amit beletöltünk a kinyújtott réteslapba. 180 Celsius-fokos sütőben pirosra sütjük. A magozott meggyet kevés vízzel felforraljuk, ízesítjük, majd étkezési keményítővel besűrítjük. A végén kevés konyakot adunk hozzá. A rétest felszeleteljük, és a forró meggyraguval, porcukorral meghintve tálaljuk.

***

A Halászcsárda idén is halászlé és töltött káposzta akcióval kedveskedik vendégeinek, melynek időpontja: december 24-én 10–16 óra. Várják az előzetes megrendeléseket a 06 /66/ 466-303-as telefonszámon.

 

Fotó: Gyulai Hírlap Online - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)