
A pulyka Amerikából származik. Világszerte a karácsonyi menü része a pulykasült, az Egyesült Államokban pedig a hálaadáskori menü az egészben sült pulyka. A pulykahús fogyasztása egész Európában látványos fejlődésnek indult, Magyarországon alig fél évtized alatt négyszeresére emelkedett. A baromfihús, így a pulykahús is része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mert, zsírszegény, értékes fehérjében és vitaminokban (B1, B12, folsav) gazdag. A pulykahúsnak jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma is. A pulykahús legértékesebb része a melle, de fogyasztjuk még a combját és szárnyát is. Jellemző elkészítési módjai a sütés, grillezés, párolás. Nagy előnye, hogy kedvező tulajdonságait konyhatechnikai elkészítésük során is megtartják. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyagtartalmuk koncentrálódik.
Kedvcsinálónak íme két könnyen elkészíthető étel receptje:
Almás-sajtos pulykatekercs
4 szelet pulykamell
15 dkg gépsonka
2 db alma
10 dkg trappista sajt
1 db tojás
3 dkg liszt
2 dl fehérbor
só
őrölt bors
aprított petrezselyem
olaj
A pulykamelleket kicsit kiklopfoljuk, besózzuk. Az almát meghámozva a sajttal együtt lereszeljük. Az apróra vágott gépsonkát a reszelt sajttal, az almával, sóval, borssal, az apróra vágott zöldpetrezselyemmel és a tojással alaposan összekeverjük. Ezt a tölteléket a pulykaszeletekre kenjük, széleit kissé behajtva feltekerjük. A tekercseket vékony zsineggel összekötjük vagy megtűzzük, és lisztben megforgatva, olajon pirosra sütjük. Ezután aláöntjük a bort, és puhára pároljuk. Ha elkészült, a pulykatekercseket tálra helyezzük, és ráöntjük a fehérboros pecsenyelevet.
Párolt rizzsel tálaljuk.
Energia: 2223 kcal
Fehérje: 168,9 g
Zsír: 160,3 g
Szénhidrát: 25 g
Sajtos pulykaragu (4 főre)
50 dkg pulykamell kisebb darabokra vágva
5 dkg kolozsvári szalonna szeletelve
1 nagyobb sárgarépa szeletelve
1/2 fej közepes vöröshagyma szeletelve
4 db natúr háromszög sajt
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
bors
Egy nagyobb, lapos serpenyőbe a hozzávalókat egymás után beletesszük. Fűszerezzük ízlés szerint, majd annyi vizet öntünk hozzá, amennyi éppen ellepi. Kis lángon, fedő alatt, időnként óvatosan megkeverve, puhulásig összepároljuk. Könnyű, lágy szaftot kapunk a raguhoz. Aki hígnak látja, 1 evőkanál liszt és pici víz keverékével a főzés végén besűrítheti.
Energia: 1485 kcal
Fehérje: 137,5 g
Zsír: 108 g
Szénhidrát: 12 g
Az ételek költsége kb. 1600 Ft
Jó étvágyat!