Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A pulyka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. december 08. 13:00
A pulyka
A pulykahúsnak jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma
Képünk illusztráció. Forrás: blog.friendseat.com

A pulyka Amerikából származik. Világszerte a karácsonyi menü része a pulykasült, az Egyesült Államokban pedig a hálaadáskori menü az egészben sült pulyka. A pulykahús fogyasztása egész Európában látványos fejlődésnek indult, Magyarországon alig fél évtized alatt négyszeresére emelkedett. A baromfihús, így a pulykahús is része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mert, zsírszegény, értékes fehérjében és vitaminokban (B1, B12, folsav) gazdag. A pulykahúsnak jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma is. A pulykahús legértékesebb része a melle, de fogyasztjuk még a combját és szárnyát is. Jellemző elkészítési módjai a sütés, grillezés, párolás. Nagy előnye, hogy kedvező tulajdonságait konyhatechnikai elkészítésük során is megtartják. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyagtartalmuk koncentrálódik.

Kedvcsinálónak íme két könnyen elkészíthető étel receptje:

 

Almás-sajtos pulykatekercs

4 szelet pulykamell
15 dkg gépsonka
2 db alma
10 dkg trappista sajt
1 db tojás
3 dkg liszt
2 dl fehérbor

őrölt bors
aprított petrezselyem
olaj

A pulykamelleket kicsit kiklopfoljuk, besózzuk. Az almát meghámozva a sajttal együtt lereszeljük. Az apróra vágott gépsonkát a reszelt sajttal, az almával, sóval, borssal, az apróra vágott zöldpetrezselyemmel és a tojással alaposan összekeverjük. Ezt a tölteléket a pulykaszeletekre kenjük, széleit kissé behajtva feltekerjük. A tekercseket vékony zsineggel összekötjük vagy megtűzzük, és lisztben megforgatva, olajon pirosra sütjük. Ezután aláöntjük a bort, és puhára pároljuk. Ha elkészült, a pulykatekercseket tálra helyezzük, és ráöntjük a fehérboros pecsenyelevet.
Párolt rizzsel tálaljuk.

Energia:           2223 kcal
Fehérje:          168,9 g
Zsír:             160,3 g
Szénhidrát:          25 g

 

Sajtos pulykaragu (4 főre)

50 dkg pulykamell kisebb darabokra vágva
5 dkg kolozsvári szalonna szeletelve
1 nagyobb sárgarépa szeletelve
1/2 fej közepes vöröshagyma szeletelve
4 db natúr háromszög sajt
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
bors

Egy nagyobb, lapos serpenyőbe a hozzávalókat egymás után beletesszük. Fűszerezzük ízlés szerint, majd annyi vizet öntünk hozzá, amennyi éppen ellepi. Kis lángon, fedő alatt, időnként óvatosan megkeverve, puhulásig összepároljuk. Könnyű, lágy szaftot kapunk a raguhoz. Aki hígnak látja, 1 evőkanál liszt és pici víz keverékével a főzés végén besűrítheti.

Energia:           1485 kcal
Fehérje:          137,5 g
Zsír:               108 g
Szénhidrát:          12 g

Az ételek költsége kb. 1600 Ft

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM