
A mandarin közkedvelt déli gyümölcs, elsősorban édes, zamatos izéért, valamint könnyen elválasztható héjáért szeretjük.
A mandarin Japánból és Kínából származik, itt már 2-3 ezer éve termesztik. (Nevét valószínűleg a kínai mandarinokról, azaz hivatali méltóságokról kapta, akiket ezzel a gyümölcscsel ajándékozták meg.) A XVIII. századig nem sokat tudunk róla. 1800-as években került Kínából Európába, ezt követően pedig az Egyesült Államokba. Hamar közkedvelt gyümölcs lett. Az 1900-as évek elején a mandarin újabb rokonait hozták létre keresztezésekkel. Egy pap, Pierre Clement a mandarin és a narancs szerencsés ötvözetével egy mag nélküli, papírvékony héjú mandarint, a róla elnevezett klementint nemesítette. Ma már a különféle mandarinfajokat világszerte termesztik.
A mandarin citrusgyümölcs, mely kisebb és édesebb közeli rokonánál, a narancsnál. Főként nyersen, magában vagy gyümölcssaláták részeként fogyasztjuk.
A mandarin kitűnő folsav, béta-karotin, kalcium, kálium, magnézium, valamint C-, és B- vitaminforrás. Ezen kívül a mandarinban hatásos antioxidáns vegyületeket találhatunk, melyek erősítik az immunrendszert. A gyümölcs sok luteint tartalmaz, mely szintén erős antioxidáns és szívvédő hatással bír.
Fogyasszuk tehát bátran ezt a kiváló gyümölcsöt!
Csirkés zöldsaláta (4 főre)
1 jégsaláta
3 db kaliforniai paprika
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
3-4 db mandarin + 4-5 db mandarin leve
1 nagyobb alma
sült csirkemell
só
olaj
só
bors
A csirkemellet sózzuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűlt, csíkokra vágjuk. A paprikát, paradicsomot, a mandarint és az almát apró kockákra vágjuk, a jégsalátát apróra tépkedjük. A felaprított hozzávalókat egy nagy salátástálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk kevés olajjal és a mandarinok levével. Összekeverjük, és már tálalható is.
Energia: 1582 kcal
Fehérje: 32,5 g
Zsír: 46,5 g
Szénhidrát: 108 g
Költsége: kb. 1200 Ft
Gyümölcssaláta (4 főre)
2 db banán
2 db kivi
1 db narancs
1 db mandarin
2 db alma
1/2 citrom leve
1 evőkanál méz
Ez az egyszerű, de vitamindús gyümölcssaláta bármilyen gyümölcs-variációban elkészíthető, és amennyire egyszerű, épp annyira finom!
Az almákat meghámozzuk, magházát kiszedjük, és a gyümölcsöt felkockázzuk. A narancs és a mandarin héját lehúzzuk, majd gerezdekre szedjük, és a gerezdeket (nagyságuktól függően) 2 vagy 3 darabra vágjuk. A banánokat karikázzuk fel, a kivit is vágjuk kockákra. Az összes gyümölcsöt keverjük össze egy nagy salátástálban, majd nyomjuk rá a fél citrom levét. Rácsorgatjuk a mézet is, és az egészet jól átkeverjük. Lefedve 1 órára tegyük a hűtőszekrénybe, majd szedjük kis tálakba.
Energia: 630 kcal
Fehérje: 6 g
Zsír: 4 g
Szénhidrát: 141 g
Mandarinos morzsás pite
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg cukor
7 tojás
1 citrom reszelt héja
1 citrom kifacsart leve, húsosan
csipet só
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
Töltelék:
1/2 kg mandarin
Morzsa a tetejére:
30 dkg liszt
20 dkg teavaj
csipet só
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A tészta hozzávalóit egy tálban simára összedolgozzuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és elsimítjuk. Kis tálban összedolgozzuk a morzsa hozzávalóit is. A tepsiben lévő tészta tetejét kirakjuk a mandarinokkal, majd egyenletesen rászórjuk a morzsát. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180°C-on 30-40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Energia: 7454 kcal
Fehérje: 138,8 g
Zsír: 381,6 g
Szénhidrát: 1078 g
Kb. 1600 Ft-ba kerül.
Jó étvágyat!