Pálinkakóstolói, érzékszervi minősítői tréningsorozat indult Gyulán, a Göndöcs Benedek Szakközépiskolában. Az immáron harmadik alkalommal megrendezett képzésszéria a mai napon mintegy húsz résztvevővel kezdődött.
A tréning előtt Gedeon Éva, az intézmény igazgatóhelyettese tartott eligazítást a résztvevőknek. A jelenlévőket a képzéssorozat másik két szervezője, Lovassy György, a Lovassy Pálinka Akadémia vezetője és Lovász Sándor, a Lovász Rendezvényszervező Kft. vezetője is köszöntötte, aki beszédében elmondta, óriási választékot jelent a világkupára érkezett mintegy 1120 lezsűrizett párlatminta, amely a tréning mintahátterét képezi.
A délelőtt folyamán a leendő párlatbírálók elméleti előadásokon vesznek részt, holnap pedig vizesoldatokban sós, illetve édes ízküszöbtesztekkel, valamint 40-50 féle pálinkával találkoznak. Minden tréningen más-más gyümölcsfajta jellegzetességei, jellemző értékei és hibái lesznek bemutatva. A tréningek kétnaposak, tematikájuk gyümölcsfajtákra épül és egymáshoz kapcsolódik.
A tréningek további tervezett időpontjai:
2012. december 14.-15. (péntek-szombat)
2013. január 11.-12. (péntek-szombat)
2013. február 22. (péntek)
2013. február 23. (szombat): vizsga
A tréningsorozat legtehetségesebb pálinkabírálói részt vesznek a Magyar Országos Pálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny zsűrizésén is.