
Dr. Máté Istvánné, a Gyulai Húskombinát Zrt. kijelölt felszámolási biztosa megkezdte a munkát a húsipari cégnél.
A Gyulai Hírlap Online megkeresésére elmondta, a megérkezésekor a gyárban a termelés minimális szinten ment, nincs pénz a bankszámlákon, mivel a bankok a folyamatos árbevételt október óta hiteltörlesztésre fordítják.
- Bízom benne, hogy a gyár működni tud, ezért jövő héten hétfőn találkozunk a bankok képviselőivel. Arról kell meggyőzni őket, hogy a felszámolás kezdő időpontja után az árbevétel a céget illeti. Sikeres tárgyalás esetén remény van arra, hogy a havi 380 millió forintos vevőkintlévőség befolyása mellett az üzemeket működtetni lehet. Ma az üzemben volt gyártás, ennek ellenére nem dolgozik mindenki, tekintettel arra, hogy csökkentett termeléssel működik a gyár több mint egy hónapja és a dolgozók egy része állásidőn van – ismertette az aktuális helyzetet a felszámolási biztos.
Kifejtette, hogy mivel a cégnek folyamatos keretszerződései vannak a nagyobb áruházakkal, a megrendeléseket teljesíteni kell, ellenkező esetben kötbér igénnyel léphetnek fel. Ugyanakkor megnyugtató hír, hogy a Gyulai Húskombinát, a megkötött szerződéseknek megfelelően, teljesíteni tudja a szállítást.
A Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. vezetésének feladta az, hogy 30 napon belül a szerződésekről tájékoztatást adjon, tájékoztassa a dolgozókat a felszámolásról, ezt követi a teljes gazdálkodási feladat áttekintése. Valamennyi termék jövedelmezőségét megvizsgálják, áttekintik az összes beszállító és vevő szerződését. Megpróbálnak olyan termékstruktúrát kialakítani, ami a cég folyamatos működését lehetővé teszi. Akár elbocsátásokra is sor kerülhet, ha a termelési igény azt igazolja vissza, hogy nem lehet jövedelmezően olyan termékeket előállítani, amelyeket csak a piaci kereslet miatt gyártott a húskombinát.
Ezt követően a - csődtörvény szerint - a felszámolónak 270 napja van arra, hogy a felszámolást befejezze. Hatvan napon belül össze kell hívni a hitelezőket, akik választmányt alakítanak és engedélyeket kell kérni a további termeléshez. Ha ezt ők nem adják meg, akkor természetesen a termelés nem folytatódhat.
- Abban reménykedem, hogy minden szállítónak az az érdeke, hogy a Gyulai Húskombinát tovább működjön és piaca legyen – adott véleményének hangot dr. Máté Istvánné.

























