Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sütőtök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2012. november 03. 13:00
A sütőtök
Elősegíti a vér tisztítását, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre
Képünk illusztráció. Forrás: acreagelife.com

A sütőtök, a kukoricához és a burgonyához hasonlóan, Amerika felfedezése után került földrészünkre. Őshazája Közép-és Dél-Amerika trópusi vidéke. Az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tarozott. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is.  

Jelentős karotin- és C-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatása jelentős. Kitűnő rostforrás, ami segíti az egészséges bélműködést. Kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma is fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Elősegíti a vér tisztítását, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, a benne lévő β-karotin pedig a bőrre, és a szemre.

Csaknem kizárólag sütve fogyasztjuk ezt a pompás zöldséget, pedig számos más felhasználási módja is van.  Felhasználja a cukrászipar, a konzervipar (például kedvelt bébiételek, ivólevek készülnek belőle). Készíthetünk belőle köretet húsok mellé.

Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér.

Ha már unjuk a sima sült tököt, a változatosságért, íme, két recept:

 

Csirke sütőtökkel, körtével

6-8 db csirkecomb
1 közepes sütőtök
5-6 körte
15-20 dkg füstölt vagy egyéb sajt
6-8 szelet bacon szalonna
1-2 evőkanál olaj

bors
petrezselyem-zöld

A csirkecombokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk, a szalonnával körbetekerjük és félretesszük. A sütőtököt megtisztítjuk a héjától, kb. 2 x 2 cm  kockákra vágjuk, és egy cserépedénybe tesszük. Meglocsoljuk olajjal , picit sózzuk, borsozzuk, kb.1 dlvizet öntünk alá. Letakarjuk a fedelével, majd langyos sütőbe toljuk, és a lángot feltekerjük. Kb. 20 percig sütjük. A körtéket  meghámozzuk, meglocsoljuk citromlével, és félretesszük. Serpenyőben olajat forrósítunk, és a combokat pár percig átpirítjuk benne. (Ezalatt kb. 20 percig sült a tök.) A combokat  a tökre rendezzük,  és visszatoljuk a sütőbe. Kb. 40 perc múlva a körtéket félbevágjuk, kicsumázzuk és a csirkék közé rendezzük. Megszórjuk sajttal, petrezselyemmel és fedő nélkül visszatoljuk a sütőbe 15-20 percre.

Energia:            4140 kcal
Fehérje:             314 g
Zsír:                143 g
Szénhidrát:          364 g

 

Narancsos sütőtökös szelet

20 dkg sütőtök
1 narancs
4 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 kávéskanál sütőpor

A sütőtököt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és a narancs levében a lereszelt héjával puhára főzzük. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és sütőport, majd a kihűlt tököt. A tojásfehérjét felverjük, és összeforgatjuk a tökös masszával. Sütőpapírral bélelt formában, sütőben pirosra sütjük. Szivacsos szerkezetű, nagyon könnyű, puha tésztája lesz.

Energia:            1274 kcal
Fehérje:            37,6 g
Zsír:               24,2 g
Szénhidrát:          224 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM