
Az ember életének legelső szakaszától kezdve fontos táplálék a tej és a belőle készült élelmiszerek, ételek. Fehérjetartalma teljes értékű, tehát az összes esszenciális ( szervezet számára nélkülözhetetlen) aminosavat tartalmazza. Ásványi anyagok közül kalcium és foszfor tartalma jelentős, de megtalálható benne a nátrium, magnézium, kálium is. Jelentős a B2 és A vitamin tartalma.
1dl tej 120 mg, 10 dkg tehéntúró 80 mg, a juhtúró 400 mg kalciumot tartalmaz a sajtok pedig 600-800 mg-ot. A kalcium adja a csontok szilárdságát. Naponta 800-1000 mg kalciumot kell fogyasztanunk ahhoz, hogy megelőzzük a csontritkulást. Kalciumra van szükség a véralvadáshoz, a vérnyomás szabályozáshoz és az izmok összehúzódásának és elernyedésének szabályozásához is. Kalcium nemcsak a tejben van, de a tejtermékekből szívódik fel a legjobban, ezért is a legfontosabb mészforrások.
Sokféle étel készül tej és tejtermékek felhasználásával. Lehet reggeli, főétel és desszert is. Reggelire készíthetünk különböző sajt- és túrókrémeket. Összehasonlítva az üzletekben készen kapható termékekkel, a házi készítésűekben több az alapanyag és nincsenek benne adalékok és állományjavítók. Ízesítőket, fűszereket saját igényünk szerint alkalmazhatunk.
Körözött (10 adag)
200 g juhtúró
200 g félzsíros tehéntúró
1 dl tejföl 20%
30 g vöröshagyma
köménymag, só, fűszerpaprika
A tehéntúrót és juhtúrót szitán áttörjük. Hozzáadjuk a tejfölt a lereszelt vöröshagymát, a köménymagot, fűszerpaprikát, a sót. Az egészet jól összekeverjük. Lehűtve tálaljuk. Tölthetjük zöldpaprikába, paradicsomba, csavarhatjuk salátalevélbe.
Energia: 960 kcal
Fehérje: 72 g
Zsír: 66 g
Szénhidrát: 20 g
Ez az otthon elkészített körözött 850-1000 Ft-ba kerül.
Körözött - zsírszegény változat (10 adag)
400 g sovány tehéntúró
1 dl kefír
30 g vöröshagyma
köménymag, só, fűszerpaprika
Energia: 390 kcal
Fehérje: 60 g
Zsír: 5,6 g
Szénhidrát: 21,4 g
Ez a változat olcsóbb, mint a boltban kapható hasonló termékek: 500-850 Ft-ból jön ki.
Tavaszi túrókrém (10 adag)
350 g félzsíros tehéntúró
1 dl kefír
30 g újhagyma
30 g retek
40 g fejes saláta
petrezselyemzöld, bazsalikom, só
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a kefirt, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a vékony karikára vágott hagymát, a bazsalikomot, sózzuk és jól összedolgozzuk. A retket lereszeljük és közvetlenül a fogyasztás előtt keverjük a krémhez. Salátalevélre halmozva vagy rákenve és felcsavarva tálaljuk.
Energia: 450 kcal
Fehérje: 61 g
Zsír: 13 g
Szénhidrát: 21 g
Ez a tavaszi túrókrém 700- 800 Ft-ba kerül.


























