Aranyérmet szerzett az angol Nemzetközi Bor és Párlat Versenyen (IWSC) a Gyulai Pálinka Manufaktúra Báró Harruckern Kökény Pálinkája. Az alföldi vállalat termékeivel 4 ezüst és 2 bronzérmet is begyűjtött Londonban. – Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a magyar pálinkafőzők közül az elsők között sikerült ezen a jelentős nemzetközi megmérettetésen aranyérmet szerezni – hangsúlyozta az eredményhirdetést követően Adamik Anikó főzőmester, a Gyulai Pálinka Manufaktúra ügyvezetője.
Az aranyérmes Kökény Pálinka mellett, ezüstéremmel ismerték el a manufaktúra Birs, Szilva, Fehér Eper és Szomolyai Fekete Cseresznye párlatait, míg a Gyulai Vilmoskörte és Kajszibarack pálinkák bronzéremmel gazdagították a cég éremgyűjteményét.
A Gyulai Pálinka Manufaktúra termékei a 2012-es esztendőben nemcsak a nemzetközi, de a hazai mezőnyben is számos elismerést arattak. A HunDeszt pálinkaversenyen a Madárberkenye és a Szomolyai Fekete Cseresznye pálinka különleges ízvilágát Champion-díjjal jutalmazta a zsűri, míg a manufaktúra hét további terméke aranyérmes lett. A társaság az ausztriai Destillata nemzetközi párlatversenyen 2 arany, 6 ezüst és 5 bronzéremmel a harmadik helyet szerezte meg összesítésben. A marcipán ízvilágát idéző, különleges Erdei Meggy pálinka pedig egyedülálló módon mind a HunDeszten, mind a Destillatan kivívta a zsűri elismerését.
Színtelen, jellemzője az intenzív meggy és szilva aroma némi zúzott kő és édes fűszer kíséretében. A kökény gyümölcsös ízét zúzott mag és édes fűszer tartja egyensúlyban. Élénk alkoholtartalma szinte savassá emeli az ízeit, ami tiszta, teljes gyümölcsös lecsengéssel zárul. Ezekkel a szavakkal jellemezte a zsűri a Gyulai Pálinka Manufaktúra pálinkáját, amely idén az egyik első magyar díjnyertes a verseny történetében.
Az IWSC-t 1969-ben alapították, és mára a világ italkészítőinek egyik meghatározó vetélkedésévé nőtte ki magát. Az idei évben közel 90 országból érkeztek pályázatok, köztük több Magyarországról is. A verseny népszerűségét annak köszönheti, hogy igen szigorú kétlépcsős bírálati folyamat végén választják ki a győzteseket, amely egyfelől a szakmai zsűri vak kóstolásából, másfelől részletes kémiai és mikrobiológiai elemzésből áll. A tökéletes körülmények elérése érdekében a verseny főhadiszállásán, az angliai Surrey-ben szabályozott hőmérsékletű pince és egy teljesen felszerelt független laboratórium áll a zsűri rendelkezésére. Külön érdekesség, hogy ebben a versenyben csak olyan termékek vehetnek részt, amelyek jelentős tételben kerülnek kereskedelmi forgalomba.
A Gyulai Pálinka Manufaktúráról
A Gyulai Pálinka Manufaktúra gyökerei közel 300 évre nyúlnak vissza. Harruckern János, a 46 évesen osztrák kamarai tanácsosi címig, majd Magyarországon 65 éves korában bárói címig jutó férfi alapította Gyulán az első magyar pálinkafőzdét 1731-ben. A pálinkafőzés hagyományát pedig a Gyulai Pálinka Manufaktúra folytatja, őrizve a múltat, de modern technológiát alkalmazva. Ma már a cég termékskálája igen széles, több mint 30 féle termékkel jelenik meg a piacon, amelyek között megtalálhatóak az erdei, vad gyümölcsökből készült különlegességek, a klasszikus ízek és az ágyas pálinkák is. Specialitásuk a házasított pálinkák, a Gyulai évszakok.

























