Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kapor

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. június 23. 13:00
A kapor
A kapor többet tud annál, minthogy csak a savanyúságok fűszere legyen!
Képünk illusztráció

A kapor Spanyolország és Portugália partjaitól, a Földközi-tenger vidékén át egészen Dél-Oroszországig őshonos és vadon jelenleg is megterem. Kedvelt volt a görögök és a rómaiak körében is. Utóbbiaknál egyrészt a tehetősség jelképe volt, másrészt, mint egészséges fűszernövényt is nagyra tartották. Hippokratész a fehérborban megfőzött, mézzel édesített kapormag-készítményt szájöblögetésre javasolta.

A középkorban a kaprot bájitalok készítéséhez, gonosz varázslatok kivédése ellen használták, az 1570-es években azonban már, mint közönséges kerti fűszernövényt említik a leírások. Napjainkban a kapor elsősorban Észak-Afrika, Oroszország és Skandinávia konyhájában kap fontos szerepet.

A kaprot hal-vagy zöldséges ételek, saláták, mártások ízesítésére használják. A magyar konyhában a tökfőzelék és a kovászos uborka elmaradhatatlan kísérője.

A kapor többet tud annál, minthogy csak a savanyúságok fűszere legyen!

A kapor legismertebb tulajdonsága nyugtató hatása. Illóolaja ellazítja az izmokat, különösen az emésztőrendszer izmait. Évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére, kisgyermekek hascsikarásának enyhítésére. Csökkenti a gyomor és a belek puffadását, de serkenti a tejelválasztást is. Menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, nőgyógyászati, húgyúti fertőzések esetén is ajánlják a kaporból készült fürdőt.

Az ásványi anyagok közül igen sokat tartalmaz vasból, mangánból és kalciumból. Enyhíti a csontritkulás és reumatikus ízületi gyulladás tüneteit. Vitaminjai közül a C-vitamin a legfontosabb.

Említésre méltó még élelmi rosttartalma, amellyel hozzájárul az emésztőrendszer kielégítő működéséhez. A kapor illóolajai megállítják a káros baktériumok termelődését - antibakteriális hatása megközelíti a fokhagymáét. Antioxidáns vegyületei (monoterpének és flavonoidok) semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más, rákkeltő hatású anyagokat.

Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használhatjuk.

 

Húsgombócok kapros-tejfölös karalábéval

50 dkg darált hús
1 bögre rizs
4 nagy karalábé
2 babérlevél
1 nagy pohár tejföl
liszt
3 evőkanál olaj
kapor
2 gerezd fokhagyma

bors
paprika
1 tojás

A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, és sóval, borssal, paprikával. A karalábékat hámozzuk, majd lereszeljük és egy fazékba tesszük. Zsiradékot teszünk rá, és 10 percig lefedve pároljuk, majd felengedjük 1 liter vízzel. A húsból gombócokat formálunk, és a karalábéhoz tesszük. Reszelt fokhagymával, babérlevéllel, sóval ízesítjük. Főzés közben az elfőtt vizet pótoljuk.
Ha a gombócok megfőttek, akkor összekeverjük a tejfölt a liszttel, és behabarjuk, majd beleszórjuk a kaprot is.

Energia:            3290 kcal
Fehérje:           135,2 g
Zsír:              204,8 g
Szénhidrát:        193,4 g

 

Sajtos rakott tök (4 főre):

1 db közepes zsenge tök (kb. 1,5 kg)
100 g füstölt sajt
100 g pizza mozzarella
2 db tojás
1 kis doboz tejföl
1 közepes fej lilahagyma
1 kis csokor kapor

zsemlemorzsa
olívaolaj

A tököt meghámozzuk, és kb. 6 cm-es darabokra vágjuk, majd a darabokat kisebb cikkekre. Egy jénai tálat olívaolajjal kikenünk, és meghintjük zsemlemorzsával. Az aljára beleteszünk egy sor tököt, megsózzuk és egyenletesen elosztjuk rajta a kis darabokra vágott füstölt sajtot. Ezt meghintjük zsemlemorzsával és rátesszük a következő réteg tököt. Sózzuk, majd a hagymát - vékony karikákra vágva - szétterítjük rajta. Újabb adag zsemlemorzsa következik. A tejfölt elkeverjük az egész tojásokkal és az apróra vágott kaporral. Ezzel meglocsoljuk a rakott tököt, hogy mindenhova jusson. Újabb réteg tököt teszünk, és meghintjük zsemlemorzsával. A tetejére kevés olívaolajat locsolunk és közepesen meleg sütőben, 180 C-on kb. 30 perc alatt megsütjük.

Ekkor kivesszük a sütőből és beborítjuk a szeletelt mozzarellával. Visszatesszük még néhány percre, míg szépen megpirul.

Energia:            1977 kcal
Fehérje:            79,8 g
Zsír:              132,6 g
Szénhidrát:          102 g

Kb. 1200ft-ból elkészülnek ezek az ételek.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)