Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zöldborsó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. június 02. 13:00
A zöldborsó
Gazdag rostokban, ami elengedhetetlen a egészséges bélműködéshez
Képünk illusztráció

A kertben már terem a zöldborsó. Lágy, üde ízének köszönhetően az egyik legkedveltebb zöldségféle. Borsómagvakat már az ősember barlangjában és az egyiptomi sírokban is találtak.

A feljegyzések szerint két őshazája is volt: az egyik Afganisztán, a másik Abesszínia területén.

Sokáig csak a száraz magját fogyasztották. A zsenge zöldborsó az 1500-as években kezdett kedveltté válni, de ekkor még a hüvelyével együtt főzték meg.

A zöldborsó értékes táplálék. Fehérjetartalma nagyon jó minőségű, a sok esszenciális, nélkülözhetetlen aminosav jelenléte miatt. Tartalmaz Béta-karotint, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a foszfor és a kálium, vas, cink, mangán és réz.

A zöldborsó gazdag rostokban is, ami elengedhetetlen a egészséges bélműködéshez.

Felhasználása sokrétű, elkészíthetjük önálló fogásként, vagy húsételek remek kiegészítőjeként, köret gyanánt. Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus táplálkozás egy fontos alapanyaga.

 

Zöldborsó krémleves

40 dkg zöldborsó
20 dkg sárgarépa
1 csomó petrezselyem-zöld
1 dl tejszín
3 dkg vaj
2 tojássárgája

A borsót és a sárgarépát petrezselyem-zölddel sós vízben puhára főzzük. Ekkor hozzáöntjük a tejszínnel és a vajjal kikevert tojássárgákat és állandó keverés mellett összefőzzük. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd összeturmixoljuk. Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

Energia:           1073 kcal
Fehérje:             37 g
Zsír:                64 g
Szénhidrát:          75 g

 

Zöldborsós pörkölt gombával

20 dkg csiperkegomba
40 dkg zöldborsó
1 nagy fej vöröshagyma
pirospaprika
kömény
majoránna

olívaolaj

Pörköltalapot készítünk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a zöldborsót. Ízlés szerint fűszerezzük, de sót csak a végén teszünk hozzá. Addig főzzük, míg a gomba és a borsó puha lesz és a levét elfőtte. Kifőtt tésztával, tarhonyával vagy rizzsel tálalhatjuk.

Energia:            872 kcal
Fehérje:           41,5 g
Zsír:                40 g
Szénhidrát:          74 g

 

Zöldborsós sertésragu

50 dkg sertéscomb
30 dkg zöldborsó
1 üveg natúr gomba (vagy 30dkg friss)
1 fej vöröshagyma

őrölt fekete bors
olívaolaj

Az apróra vágott hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a kis darabokra vágott húst és kevergetve lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és lassú tűzön, fedő alatt félpuhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a borsót és tovább főzzük. Ha a borsó is megpuhult, hozzákeverjük a lecsepegtetett gombát, és néhány percig együtt főzzük. Rizskörettel a legfinomabb.

Energia:           1622 kcal
Fehérje:          145,5 g
Zsír:                80 g
Szénhidrát:          63 g

Kb. 1000Ft-ból elkészülnek ezek az ételek.

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)