
A kertben már terem a zöldborsó. Lágy, üde ízének köszönhetően az egyik legkedveltebb zöldségféle. Borsómagvakat már az ősember barlangjában és az egyiptomi sírokban is találtak.
A feljegyzések szerint két őshazája is volt: az egyik Afganisztán, a másik Abesszínia területén.
Sokáig csak a száraz magját fogyasztották. A zsenge zöldborsó az 1500-as években kezdett kedveltté válni, de ekkor még a hüvelyével együtt főzték meg.
A zöldborsó értékes táplálék. Fehérjetartalma nagyon jó minőségű, a sok esszenciális, nélkülözhetetlen aminosav jelenléte miatt. Tartalmaz Béta-karotint, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a foszfor és a kálium, vas, cink, mangán és réz.
A zöldborsó gazdag rostokban is, ami elengedhetetlen a egészséges bélműködéshez.
Felhasználása sokrétű, elkészíthetjük önálló fogásként, vagy húsételek remek kiegészítőjeként, köret gyanánt. Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus táplálkozás egy fontos alapanyaga.
Zöldborsó krémleves
40 dkg zöldborsó
20 dkg sárgarépa
1 csomó petrezselyem-zöld
1 dl tejszín
3 dkg vaj
2 tojássárgája
só
A borsót és a sárgarépát petrezselyem-zölddel sós vízben puhára főzzük. Ekkor hozzáöntjük a tejszínnel és a vajjal kikevert tojássárgákat és állandó keverés mellett összefőzzük. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd összeturmixoljuk. Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
Energia: 1073 kcal
Fehérje: 37 g
Zsír: 64 g
Szénhidrát: 75 g
Zöldborsós pörkölt gombával
20 dkg csiperkegomba
40 dkg zöldborsó
1 nagy fej vöröshagyma
pirospaprika
kömény
majoránna
só
olívaolaj
Pörköltalapot készítünk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a zöldborsót. Ízlés szerint fűszerezzük, de sót csak a végén teszünk hozzá. Addig főzzük, míg a gomba és a borsó puha lesz és a levét elfőtte. Kifőtt tésztával, tarhonyával vagy rizzsel tálalhatjuk.
Energia: 872 kcal
Fehérje: 41,5 g
Zsír: 40 g
Szénhidrát: 74 g
Zöldborsós sertésragu
50 dkg sertéscomb
30 dkg zöldborsó
1 üveg natúr gomba (vagy 30dkg friss)
1 fej vöröshagyma
só
őrölt fekete bors
olívaolaj
Az apróra vágott hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a kis darabokra vágott húst és kevergetve lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és lassú tűzön, fedő alatt félpuhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a borsót és tovább főzzük. Ha a borsó is megpuhult, hozzákeverjük a lecsepegtetett gombát, és néhány percig együtt főzzük. Rizskörettel a legfinomabb.
Energia: 1622 kcal
Fehérje: 145,5 g
Zsír: 80 g
Szénhidrát: 63 g
Kb. 1000Ft-ból elkészülnek ezek az ételek.
Jó étvágyat!

























