Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rizs

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. május 19. 13:00
A rizs
A barna rizsben lévő keményítő lényeges szerepet játszik a szervezet energiaellátásában
Képünk illusztráció

A rizs fontos gabonanövényünk. Eredendően sok nedvességet igénylő, szubtrópusi növény. Ázsiában termelik az összes elfogyasztott rizs 90%-át. Mára a tenyésztésnek köszönhetően számtalan éghajlathoz alkalmazkodott, még a viszonylag hideg és száraz Európában is megélnek az ún. száraz fajták. Európába a X. sz. után érkezett, Magyarországon a török időkben vált ismertté. Az Alföldön Szolnok és Békés megyében vannak nagyobb termőterületei.

Aratás után a rizsszemeket először csépléssel szedik ki a kalászból, majd tisztítják, szárítják. Az asztalunkra kerülő rizs egy sor malomipari lépésből álló feldolgozás végterméke. Először külső héjától, a pelyvától szabadítják meg, így keletkezik a barna rizs, amit a mag belső héja, a korpa fed. Ezután úgynevezett koptatással eltávolítják a szemekről a korpát és a csírát, így keletkezik a fényezetlen fehér rizs. A fényezett rizs esetében a szemeket glükózzal és talkummal fényezik, gyakorlatilag fényesre csiszolják. Így a szemek kevésbé főnek szét, nem tapadnak össze.

A koptatással eltávolított korpával együtt értékes tápanyagok távoznak.

A barna rizsben lévő keményítő lényeges szerepet játszik a szervezet energiaellátásában. Fehérjéi különösen jó minőségűek, azaz magas a biológiai értékük. Ásványi anyagok közül főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés benne a nátrium és kálium, ezért jól illik a sószegény étrendbe is, például magas vérnyomás esetén. A magnézium részt vesz a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében, valamint javítja a szívizom teljesítményét. A vitaminok közül elsősorban a B1-, B2-, B6-vitaminok és a pantoténsav találhatók meg a rizsben. Növényi rostjai serkentik a bélműködést.

A rizs kedvező tulajdonságai miatt sok diétában alkalmazható, hiszen könnyen emészthető, a test gyorsan tudja hasznosítani és hamar telítettségérzetet okoz. A rizs nem tartalmaz glutént, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

A rizsből reggelire, ebédre és vacsorára is készíthetünk ételeket, az előételektől a desszertig. Reggel a rizspelyhek, puffasztott termékek kedveltek. Az ínyencek különböző rizses ételekhez különböző rizsfajtákat használnak. Az igazi olasz rizottó az Észak-Olaszországban termelt, közepes ovális szemű arborio rizsből készül, míg az indiai ételeket illatos basmati rizsből készítik. Ugyancsak illatos és hosszúkás Thaiföld északi területeiről származó jázmin rizs. Főzéskor enyhe virágillatot áraszt, és kiválóan fel lehet használni ázsiai ételekhez. A főzés ideje alatt a szemek enyhén megpuhulnak, egymáshoz tapadnak, így pálcikával is kényelmesen lehet enni. A gömbölyűbb és ragadósabb japán rizs a tejberizshez jó, sokszor így is árulják. Hasonló tulajdonságú fajták a legjobbak a sushi készítéséhez is. A déli vagy esti főétkezéseken általában köretként találkozunk vele.

Legyen fehér, vagy barnarizs nagyon jól kombinálható különböző más ételekkel, zöldségekkel. Ráadásul kevert köretként jobban felszívódnak a rizs és egyéb zöldségek tápanyagai és ízletesebb is.

A fehér rizst szárazon két-három évig lehet tárolni. A barna rizs sokkal érzékenyebb, így mindig figyeljük a csomagoláson feltüntetett eltarthatóságot!

A barna rizst ajánlatos beáztatni 8-12 órára, így hamarabb elkészül, puhább, élvezhetőbb lesz. 2,5-szeres mennyiségű vízzel főzzük kb. 45 percig.

 

A következő ételeket is könnyen és olcsón elkészíthetjük. Kb. 1000-1500Ft-ba kerülnek.

 

Töltött rizsgombóc (4 főre)

30 dkg rizs
4 db tojás
10 dkg reszelt sajt
1 teáskanál só
1 kávéskanál bors
5 dkg gomba
5 dkg sonka
5 dkg kukorica
zsemlemorzsa
olaj

Főzzük meg a rizst és hagyjuk kihűlni. Egy tálban keverjük össze a rizzsel a 2 tojást, a reszelt sajtot, a sót és a borsot. A töltelékhez keverjük össze az apróra vágott gombát, sonkát, kukoricát (vagy ízlés szerint, amivel szeretnénk). A rizsből gombócokat formálunk, amit megtöltünk az előkészített töltelékkel. Ezután a gombócokat beleforgatjuk a felvert tojásba, utána a zsemlemorzsába. Forró olajban kisütjük.

Energia:           3100 kcal
Fehérje:            120 g
Zsír:             105,2 g
Szénhidrát:       394,5 g

 

Gyümölcsrizs (4 főre)

20 dkg rizs
1 citrom héja
3 dl tej
3 dl víz
15 dkg cukor
1 evőkanál vaj
4 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
csipet só
gyümölcs

A rizst hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük. A citromot jól megmossuk, héját lereszeljük. A tejet, a vízzel, a cukorral és a citromhéjjal, valamint a vajjal és egy csipet sóval felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, fahéjjal ízesítjük és lassú tűzön kevergetve puhára főzzük (kb. 20 perc).

Kemény habbá verünk 2 dl tejszínt a vaníliás cukorral. A kihűlt rizshez hozzáadjuk a 2 dl folyékony tejszínt, majd több részletben lazán kevergetve hozzáadjuk a tejszínhabot is. Üvegpoharakba vagy pudingformába öntjük a rizst, egy kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy jól tömörödjön és hűtőben jól lehűtjük (kb. 6 óra alatt).

Kiborítjuk a poharakból és gyümölcsökkel tálaljuk.

Energia:           3178 kcal
Fehérje:           43,2 g
Zsír:             157,4 g
Szénhidrát:         393 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)