Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kommunizmus áldozataira emlékeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2012. február 24. 15:13
A kommunizmus áldozataira emlékeztek Gyulán
A megemlékezés után dr. Erdődi Lajos életéről szóló kiállítás nyílt a Mogyoróssy könyvtárban
Koszorúzás a kommunizmus áldozatainak városi emlékművénél. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Rusznyák Csaba

Városi megemlékezést tartott Gyula Város Önkormányzata, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár és az Október 23. Alapítvány ma délelőtt a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a dr. Erdődi Lajos tiszteletére állított emléktáblánál. A kommunizmus áldozatainak gyulai emlékművénél a megemlékezők elénekelték a Himnuszt, majd Bálint Gergely szavalatát követően dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere mondta el beszédét.

A polgármester beszédében kiemelte, a meghurcoltak történetét értelmezhetjük akár egy, a diktatórikus rendszerek igazságtalanságát bemutató könyv illusztrációjaként is. Ilyen illusztráció dr. Erdődi Lajos története is, akit máig a szegények ügyvédjeként ismernek Gyulán.

– Mára sokak számára egyértelművé vált, hogy a társadalom jelenlegi rossz mentális és erkölcsi állapota arra vezethető vissza, hogy a rendszerváltoztatás során a magyar társadalom szőnyeg alá söpörte a felelősség kérdését, megpróbálta megspórolni a múlttal való szembenézést, elfeledni József Attila A Dunánál című költeményének örökérvényű sorait: „a multat be kell vallani” – mondta dr. Görgényi Ernő.

A beszédet követően a megemlékezők elhelyezték koszorúikat és mécseseiket az emlékműnél, majd közösen átsétáltak a Mogyoróssy János Városi Könyvtárhoz, ahol Dézsi János, a könyvtár igazgatója és Erdődi Levente nyitotta meg a dr. Erdődi Lajos életét bemutató emlékkiállítást.

 

Az eseményről bővebben a Gyulai Hírlapban olvashatnak.

Emlékkiállítás a Mogyoróssy könyvtárban. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)