Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zöldbab

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. január 28. 13:00
A zöldbab
Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését
Képünk illusztráció

Népies nevén a paszuly vagy fuszulyka a hüvelyesek családjába tartozik. Őshazája Peru és Mexikó. Európába először a XVI. századba került át. A babot sokáig csak szemesen, frissen vagy szárított formában fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik a XVIII. század végén elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket. A babnak számos változata ismert.

A zöldbabot magas B1, B2, C, K vitamin, és ásványi anyagtartalma (mangán, magnézium, réz, kalcium, kálium, foszfor és vas) teszi értékessé. Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét. A folsav, vas és réz a vérképzéshez szükségesek. Magas rost- és alacsony szénhidráttartalma miatt a bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőnek. A vastagbél egészséges működését is segíti a sok rost.

A zöldbab serkenti a máj méregtelenítő funkcióját és különösen jó hatással van a vérben levő méreganyagok eltávolítására. A zöldbablé hatékony gyógyszer lehet a húgysavkő lerakódás ellen.

Készíthetünk belőle levest, salátát, csőben sültet. Sokan kedvelik a zöldbabos lecsót, a zöldbabpaprikást galuskával. Nagyon ízletes az egészben hagyott, gőzben főzött zöldbab, vajjal, vagy különböző mártásokkal (pl. sajtmártás, hollandi mártás, vagy hidegen tartármártás) leöntve.

Tehát a zöldbabból is tudunk változatos ételeket készíteni.

Talán szívesebben fogyasztjuk el a következő ételek formájában ezt az egészséges zöldségfélét.

 

Zöldbabsaláta

60 dkg zöldbab
2 nagy fej hagyma
2 db paradicsom
10 dkg trappista sajt
15 dkg sonka
4 ek almaecet
8 ek növényi olaj

bors
kevés víz

A zöldbabot feldaraboljuk, majd megfőzzük. Főzés után lehűtjük és lecsöpögtetjük. A hagymát, paradicsomot, sajtot, sonkát kockákra vágjuk és hozzáadjuk a zöldbabhoz. Az almaecetet az olajjal, sóval, borssal és kevés vízzel elkeverjük, majd ráöntjük a zöldbabra. Jól összekeverjük az egészet, majd egy órát érni hagyjuk az ízeket, de közben gyakran kevergetjük. Pirítóssal nagyon finom.

Energia:           2650 kcal
Fehérje:           72,5 g
Zsír:             225,2 g
Szénhidrát:          64 g

Kevesebb, mint 1000Ft-ból elkészül.

 

Temesvári sertésszelet (7-8adag)

1 kg sertéskaraj vagy comb
1 kg zöldbab (tisztított)
1,2 kg burgonya
2 dl étolaj
10 dkg finomliszt
3 dl tejföl
1 dl tej
10 dkg vöröshagyma
fokhagyma
fűszerpaprika
konyhasó

A felszeletelt, besózott sertéshúst kiverjük, széleit bevagdossuk és lisztben megforgatva, a felmelegített olajon mindkét oldalán hirtelen átsütve, felhasználásig félretesszük. A visszamaradt olajban átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve elkeverjük a fűszerpaprikával. Ezután hozzáadjuk a 2 cm-es darabokra vágott zöldbabot és kevés vizet aláöntve, enyhén megsózva, zúzott fokhagymával ízesítve, fedő alatt megpároljuk. Megfelelő méretű tepsit kiolajozunk, és az aljára elterítjük a héjában megfőzött, megtisztított, felkarikázott burgonyát, enyhén megsózzuk, ráhelyezzük az elősütött hússzeleteket, beborítjuk a megpárolt zöldbabbal. A tetejét meglocsoljuk a tejjel elkevert tejföllel. Előmelegített, középmeleg sütőben 40-50 percig sütjük. Egytálételként tálaljuk.

Energia:           6055 kcal
Fehérje:          553,4 g
Zsír:             343,8 g
Szénhidrát:         411 g

1800-2000Ft-ba kerül ez az étel.

 

Zöldbabos spagetti pestóval

A pestóhoz:

10 dkg bazsalikomlevél
2 fokhagymagerezd
1,5 dl olívaolaj
5 dkg reszelt parmezán
3 evőkanál tejszín
35 dkg burgonya
20 dkg vékony, fiatal zöldbab, egészben
40 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült spagetti

feketebors

A pestóhoz valókat turmixképben simára keverjük. A meghámozott, vékony csíkokra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, a zöldbabot és a spagettit szintén megfőzzük. Mindent leszűrünk, és száradni hagyjuk. Serpenyőben egy csepp olívaolajat forrósítunk, összekeverjük benne az alapanyagokat, a pestót is, majd tálalás előtt parmezánt és frissen őrölt fekete borsot teszünk rá.

Energia:           3572 kcal
Fehérje:             80 g
Zsír:             183,5 g
Szénhidrát:       366,5 g

Ez az étel kevesebb, mint 1000 Ft-ból elkészül.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)