Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szilveszteri és újévi szokások

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. december 29. 18:00
Szilveszteri és újévi szokások
Az év utolsó napján fontos szerepet kapnak az ételek
Képünk illusztráció. Forrás: kardamom.hu

December 31-e szilveszter, az óév utolsó napja, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, aki 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában.
Az újév kezdete csupán néhány évszázada (1691-ben XII. Ince pápai döntésével) lett január első napja. A régi időkben tavasszal vagy ősszel kezdődött az újesztendő.

A babonák legszélesebb skálája is szilveszter ünnepéhez kötődik. Ekkor teszünk fogadalmakat, s ekkor tehetünk legtöbbet következő évi sikereinkért. Az óévtől mindig hangosan, zajosan búcsúztak el, hogy elijesszék az ártó szellemeket. Az újévi szokások az idők folyamán nem változtak, még mindig úgy tartják az év első napja döntő szerepet játszik abban, milyen szerencsénk lesz az újévben.

Az év utolsó napján fontos szerepet kapnak az ételek. Leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen a négylevelű lóherét tartó malac az egyik legfontosabb szerencseszimbólum. Tilos azonban a csirke, pulyka fogyasztása, hiszen ezek az állatok "elkaparják" a szerencsét. A hallal is jobb óvatosnak lenni! Folyómenti vidékeken ugyan szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje. Úgy tartják, aki az újév első napján apró szemes ételt fogyaszt (lencse, bab), sok pénzt várhat az újévben.

A boldogságot és az életet többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani. Minél gazdagabb, bővebben adagolt a töltelék a rétesben, annál bővebben méri a boldogságot az ég az újesztendőben. Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.

A régi magyar babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az újesztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Tehát hagyjunk ételt a hűtőben, meg a kamrában. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe és az a leányzó vagy legény, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment, vagy megnősült a következő esztendőben. Sokan készítenek szerencsepogácsát. A pogácsába szilveszterkor érmét sütnek és aki a szerencsepénzt megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve.

Ma már nem hiszünk a babonákban, de azért nyugodtan kövessük a hagyományokat. Ha nem is a szerencse, de az egészségünk miatt. Hiszen a lencse az egyik legegészségesebb ételalapanyagunk.

 

Lencseleves

25 dkg lencse
15 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 hagyma
1 evőkanál mustár
1 púpozott evőkanál finomliszt
1 dl tejföl
2-3 virsli
1 csapott kiskanál só
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
fél csokor petrezselyem

A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. Ezután leszűrjük, lábasba töltjük és bő 1 liter vízzel felöntjük. Megsózzuk, a babérlevelet meg a karikára vágott zöldségeket, valamint a finomra vágott hagymát is beletesszük. Fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Mustárral ízesítjük, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. Karikára vágott virslivel és felaprított petrezselyemmel még 2-3 percig forraljuk.

Energia:           1484 kcal
Fehérje:           85,4 g
Zsír:                45 g
Szénhidrát:       171,5 g

 

Lencsés egytálétel
(két személy részére)

kb. 30 dkg beáztatott lencse30 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
2 db közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
1 evőkanál paprikakrém
kb. 1 dl száraz fehérbor
5 dkg vaj
1 kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva

A lencsét be kell áztatni néhány órára, de legjobb egy éjszakára. Egy tűzálló edényt alufóliával kibélelünk úgy, hogy majd jól zárható legyen. A húst felkockázzuk, a szalonnát és a vöröshagymát nagyobb csíkokra vágjuk. A beáztatott lencsét lecsöpögtetjük és az alufóliával bélelt edénybe tesszük. Hozzáadjuk a húst, a szalonnát, a hagymát, a zúzott fokhagymát, a paprikakrémet, sózzuk, borsozzuk. Jól összekeverjük, vajdarabkákat szórunk a tetejére, meglocsoljuk fehérborral és jól lezárjuk az alufóliát, rátesszük az edény tetejét és 180 fokon kb. 50-60 percig sütjük a sütőben. (A lencse meg fog puhulni az összetevőkben lévő víztől, de nem lesz olyan széteső mintha vízben főztük volna.) Az utolsó 10 percben az alufóliát kinyitva süssük és tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel.

Energia:           3247 kcal
Fehérje:            131 g
Zsír:               193 g
Szénhidrát:         175 g


Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)