Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Van zsákodban minden jó…

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. december 03. 13:00
Van zsákodban minden jó…
Mi kerül az egészséges mikuláscsomagba
Képünk illusztráció

Közeleg a nap, amelyet izgatottan várnak a gyerekek. Boldogan tisztogatják csizmáikat, remélve, hogy a Mikulás majd telepakolja sok finomsággal. Igen ám, de mi kerüljön a piros csomagba? A legtöbb gyermek imádja a csokit, így nem is vitás, hogy ott a helye a csomagban. Nem mindegy azonban, hogy milyet választunk, ugyanis nem minden csoki, ami annak látszik. Óvakodjunk a silány minőségű, általában olcsó, alacsony kakaótartalmú, cukorral, növényi zsírral és tejporral dúsított kakaós bevonómasszától.

Az igazi csoki kakaóvajból, kakaóból és kevés cukorból készül, minősége pedig annál jobb, minél magasabb a kakaótartalma. Bár 35% kakaó szárazanyagtartalomtól minősül csokoládénak, de érdemesebb a 60-70%-os, vagy az e felettiek közül válogatni. A kakaó a benne található flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. A kakaó nagyobb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, rezet, foszfort és káliumot, de cink és vas is található benne. (Megéri a biocsokoládék között is szétnézni. Ezek összetevői ugyanis ellenőrzött biogazdálkodásból származnak, ráadásul nem tartalmaznak tartósítószert és egyéb adalékanyagot sem, és általában nádcukor kerül bele a jóval egészségtelenebb fehér cukor helyett.)

Kerüljön a csomagba narancs, mandarin és alma is. A citrusfélék magas C-vitamin tartalmúak, a héjukban lévő illóolajat pedig igencsak kedvelik a gyermekek. A színes-aromás gyümölcsöknek már a pucolása is kitűnő természetes „orvosság” rosszkedv és levertség esetén. Az alma bővelkedik B-vitaminokban és béta-karotinban, tartalmaz vasat, magnéziumot és kalciumot. Pektintartalmánál fogva hozzájárul a jó emésztéshez, savas levének köszönhetően pedig kifejezetten frissítő, üdítő hatású.

Mindenféle cukorka, nyalóka, kekszek és egyéb gyári nyalánkságok helyett kerüljön a mikulászsákba egészséges édesség! Válogassunk össze ízlés szerint aszalt gyümölcsöket (pl. szilva, sárgabarack, meggy, áfonya, füge, mazsola, datolya), majd készítsünk belőle kis zsákocskát organzába vagy celofánba csomagolva és megkötve.

Hozzon valami különleges ropogtatnivalót is a Mikulás! Az egyik legegyszerűbben elkészíthető egészséges, édes majszolnivaló az almachips. A megmosott majd hajszálvékonyra karikázott almaszeleteket meleg helyen pár nap alatt ropogósra szárítjuk, majd celofánba csomagoljuk.

Az egészséges mikuláscsomagba feltétlen kerüljön dió és mogyoró. A gyümölcsök mellett a legtermészetesebb, amit hozhat a Mikulás, de csak a natúr, feldolgozatlan formában egészséges. Ezért érdemes egészben szórni a zacskóba. A dió gazdag a szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavakban, B-vitamin és folsav tartalmánál fogva idegnyugtató, agyműködést serkentő, kalcium- és foszfor tartalma hozzájárul a csontok erősödéséhez. A mogyoró sok E-, B-, és D- vitamint valamint folsavat tartalmaz, dúskál vasban és kálciumban, megtalálható benne az értékes réz, cink, magnézium és szelén. Rosttartalma kiemelkedő.

Nagy örömet okozhat, ha néhány darab illatos adventi aprósüteményt is rejtünk a csomagba. Beletehetjük egy apró dobozkába, de be is zsákozhatjuk az aszalt gyümölcsöknél leírtak szerint.

Biztosan nagy örömet szerzünk ezzel a csomaggal is a gyerekeknek.

Jókedvű készülődést kívánok mindenkinek!

Az űrlap alja

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)