Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gesztenye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. november 19. 13:00
A gesztenye
Nemcsak csemege, de egészségünk őre is
Képünk illusztráció

A szelídgesztenye Közép- és Dél-Európában ősidők óta él, az itt élő embereknek már a történelem előtti időkben is fontos táplálékát képezte. Hazánkban Dél- és Nyugat-Magyarországon a Dunakanyarban és a Zalai-dombság déli részén fordul elő nagyobb számban.

Az ehető gesztenye, vagy más néven maróni, nemes gesztenye, édes gesztenye a bükkfafélék családjába tartozó, 20-25 méter magas, igen dekoratív szelídgesztenyefa termése. Fája lassan nő, 5-10 évesen virágzik először, nem ritkán csak 20 évesen fordul termőre. Ezért nem olcsó alapanyag. Szeptember-novemberben érik be. A jó minőségű gesztenye belső maghéja vékony, könnyen hámozható, kevésbé nő bele a magba.

A gesztenye nemcsak csemege, de egészségünk őre is. A vitaminok és ásványi anyagok közül kiemelkedő a B1, B2, B6, C- és E-vitamin, valamint a kálium, magnézium, vas-, réz és foszfortartalma.

A gesztenye összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív és érrendszer egészségét védő étrendbe. Rendszeres fogyasztása megakadályozza a trombózisok kialakulását, valamint alkalmas a visszértágulatok mérséklésére is. Teája, amely nyálkahártyát nyugtató hatású, hörghurut, görcsös köhögési rohamoknál, asztmánál használatos. Nyersen fogyasztva hasmenés ellen kiváló.

A gesztenye hatóanyagát felhasználják cellulitis-elleni krémekhez, és samponokhoz. A gesztenyét sokféleképpen felhasználhatjuk, sütve vagy főzve. Van, ahol kenyeret is készítenek belőle.

Felhasználható előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek alapanyagaként.

Kóstolják meg a következő ételeket is!

 

Gesztenyével töltött pulyka

1 egész  pulyka
50 dkg darált sertéshús
1 kg gesztenye
20 dkg szalonna
10 dkg vaj
1,5 dl olaj
3 zsemle
3 tojás
1 l tej
1 dl tejszín
1 kávéskanál majoranna
szerecsendió, bors, só

A megtisztított pulyka külsejét, belsejét megsózzuk, majoránnázzuk. A gesztenyét meghámozzuk, és megfőzzük fél liter tejjel kevert vízzel. A gesztenye 2/3-át lepasszírozzuk, hozzáadjuk a vajat, tojásokat, darált hús, tejbe áztatott zsemléket, a pulyka darált máját, fűszereket, tejszínt és megtöltjük vele a pulykát. A pulyka combjait és a mellét szalonnaszeletekkel betakarjuk, majd sütőbe tesszük és olvasztott vajjal meglocsolva aranybarnára sütjük.

Energia:          231,6 kcal/adag
Fehérje:           15,9 g
Zsír:              13,6 g
Szénhidrát:         9,7 g  

 

Gesztenyés-almás rétes

1 csomag réteslap
25 dkg gesztenyemassza
50 dkg tisztított, reszelt alma
2 dl tej
1 egész tojás
5 dkg vaj
1 teáskanál rumaroma
10-15 dkg porcukor az alma édességétől függően
csipetnyi só

A gesztenyemasszát habosra keverjük a felvert tojással és annyi tejjel, hogy ne túl lágy, de azért még kenhető krémet kapjunk. Ezután belekeverjük a rumot, majd a reszelt almával is összedolgozzuk. Az előkészített réteslapot a szélén egy csíkban megkenjük a töltelékkel, és felcsavarva sütőlemezre tesszük. Tetejét megkenjük olvasztott vajjal és az előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.

Energia:           1698 kcal
Fehérje:           34,4 g
Zsír:             63,15 g
Szénhidrát:      249,75 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM