Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lovas kocsikkal vonultak végig Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2011. október 13. 13:00
Lovas kocsikkal vonultak végig Gyulán
Németvároson hagyományosan Szent Mihály napján vette kezdetét a szüret
Németvárosi szüret. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Rusznyák Csaba

Németvárosi szüret elnevezéssel rendezett színes programokat a Gyulai Német Kisebbségi Önkormányzat az Apor téren és a Tölgyfa étteremben október 1-jén. A német önkormányzat hagyományos szüreti programja idén része volt a Gyula–Ditzingen 20 éves testvérvárosi ünnepségnek.  A szüreti eseményen szőlőpréseléssel, népi játékokkal idézték fel a régi szüretek hangulatát, illetve megemlékeztek a németek betelepüléséről is. Az Apor téren Mittag Mónika, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

A húsz éves testvérvárosi kapcsolat, valamint a gyulai németek betelepülésének 287. évfordulója alkalmából Mittag Mónika egy-egy rozmaringgal, a magyarországi németek virágával ajándékozta meg Michael Makurath-ot, Ditzingen főpolgármesterét, valamint dr. Görgényi Ernőt, Gyula város polgármesterét.

A városvezető ünnepi beszédéből kiderült, Gyula és Ditzingen kapcsolatának kialakulásában nagyon fontos szerepet töltött be a gyulai német kisebbség. A báró Harruckern János György által az 1720-as években idehívott német telepesek meghatározó szerepet játszottak a város életének alakulásában – hangsúlyozta a polgármester. Gyula ugyan nem tartozik a bortermelő vidékek közé, mégis van hagyománya a városban a szőlőtermesztésnek. Mint az Alföldön szinte mindenütt, Németvároson is hagyományosan Szent Mihály napján, szeptember 29-én vette kezdetét a szüret, amely mindig is a vendéglátásról, a találkozásokról és az örömteli mulatságokról szólt – mondta ünnepi köszöntőjében dr. Görgényi Ernő.

Az ünnepségen Nagy Mária, a Gyulai Német Kisebbségi Önkormányzat képviselője német nyelvű beszédével idézte fel a németek betelepülését, majd a németvárosi óvodások adták elő ünnepi műsorukat. A rendezvényen koszorút helyezett el a Szent Anna Kollégium falán található betelepülési emléktáblánál Michael Makurath, dr. Görgényi Ernő és Mittag Mónika. A koszorúzás után az ünneplők zenei kísérettel, lovas kocsival és kisvonattal vonultak fel a Tölgyfa étteremig, a szüreti sváb bál helyszínéig.

 

Fotó: Gyulai Hírlap Online - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)