
A Dél-Kelet Európában, Kis-Ázsiában és a Kaukázusban őshonos mogyoró ősz elején érő, ízletes csemege. A világon nagyon sok helyen terem. Táplálkozástani kutatások bizonyították, hogy a mogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Sok benne a fehérje és a rost. Jelentős a vas, foszfor, kalcium, magnézium és réz tartalma. A többi dióféléhez hasonlóan a mogyoróban is sok az E-vitamin, és megtalálhatók benne a B-vitaminok is. Előnyös zsírsavösszetétele védi a szívet és az érrendszert, előnyösen befolyásolja a koleszterin-szintet.
A mogyoró változatosan alkalmazható csemege. Az édesipar jellegzetes alapanyaga. Süteményekbe, tortákba kerülhet, vagy önmagában ropogtatnivalóként is kínálhatjuk. A levelét is felhasználhatjuk egészségünk érdekében. A belőle készült tea hatóanyagainak köszönhetően jó izzasztó, vizelethajtó hatású. Használatát a népi gyógyászatban külsőleg aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként, illetve toroköblítőként is javasolják. A mogyorót tehát bátran illesszük be étrendünkbe. Mértékkel fogyasztva nagyon kedvezően hat szervezetünkre, betegségeket előzhetünk meg, mindezt úgy, hogy közben finomat eszünk!
Mogyorós csirke
50 dkg csirkemell
4 evőkanál olaj
1 teáskanál friss reszelt gyömbér
20 dkg kígyóuborka
10 dkg pörkölt, sótlan földimogyoró
Páchoz:
2evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál száraz fehérbor
Az ízesítéshez: 1 evőkanál étkezési keményítő
2 kávéskanál cukor
4 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál száraz fehérbor
2 teáskanál olaj
A húst és az uborkát 4-5 cm-es csíkokra vágjuk. Elkészítjük a páclevet az adott hozzávalókból és pácoljuk a csirkét minimum fél egy órán át. Az olajon megpirítjuk a csirkét addig, amíg teljesen ki nem fehéredik, illetve kissé lepirul, majd tegyük félre. Ugyanabban a serpenyőben, amiben a hús sült, pirítsuk meg a lereszelt gyömbért, majd adjuk hozzá a felcsíkozott uborkát. Nem kell hosszú idő az uborkának éppen, hogy csak átmelegítjük. 1-2 perc pirítás után már vissza is tehetjük a csirkét a serpenyőbe.
Az ízesítő hozzávalóit elkeverjük egy tálkában, majd a húsra öntjük és felforraljuk. Sózásra nincs szükség, mert a szójaszósz önmagában is nagyon sós. Párolt rizzsel tálaljuk.
Energia: 2561 kcal
Fehérje: 132 g
Zsír: 318 g
Szénhidrát: 67 g
Kb. 1500 Ft-ból elkészülhet ez az étel.
Mogyorós burgonyasaláta
60 dkg héjában főtt burgonya
10 dkg tisztított, pörkölt mogyoró
3 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
1 mokkáskanál törött fekete bors
4 dl kefír
ízlés szerint 1-2 evőkanál méz (vagy mesterséges édesítőszer)
1 evőkanál olaj
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A megtisztított pörkölt mogyorót durvára törjük, vagy nagyobb lyukú darálón ledaráljuk, és a forró olajon megpirítjuk. Ezután a kefírt összekeverjük a mogyoróval, a zúzott fokhagymával, a sóval, a mézzel és a törött borssal, majd a mártást ráöntjük a burgonyára. Jól átkeverjük, és lefedve legalább fél napra betesszük a hűtőszekrénybe, addigra összeérnek az ízei. (Dióval vagy mandulával épp olyan finom.)
Energia: 1818 kcal
Fehérje: 39 g
Zsír: 95 g
Szénhidrát: 181 g
Kb. 500 Ft-ból készül el.
Mogyorós keksz
1,5 bögre apróra vágott mogyoró
1,5 bögre apróra vágott csokoládé
2 bögre liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
fél csomag sütőpor
15 dkg barnacukor
2 db tojás
15 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
A margarint cukorral és a tojással kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőporral, szódabikarbónával, sóval és vaníliás cukorral elkevert lisztet. Végül belekeverjük a csokoládédarabkákat és a mogyorót. A tepsibe kávéskanállal kis halmocskákat rakunk. A kekszet 180°C-os sütőben 10 percig sütjük.
Energia: 2362 kcal
Fehérje: 110,8 g
Zsír: 357,6 g
Szénhidrát: 512 g
Ez a finomság is kb. 500 Ft-ból elkészül.
Most sok helyen tudunk magunk szedte mogyorót felhasználni, így kevesebből is elkészíthetjük.
Jó étvágyat!

























