Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mogyoró

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. szeptember 22. 13:00
A mogyoró
Mértékkel fogyasztva nagyon kedvezően hat szervezetünkre
Képünk illusztráció

A Dél-Kelet Európában, Kis-Ázsiában és a Kaukázusban őshonos mogyoró ősz elején érő, ízletes csemege. A világon nagyon sok helyen terem. Táplálkozástani kutatások bizonyították, hogy a mogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Sok benne a fehérje és a rost. Jelentős a vas, foszfor, kalcium, magnézium és réz tartalma. A többi dióféléhez hasonlóan a mogyoróban is sok az E-vitamin, és megtalálhatók benne a B-vitaminok is. Előnyös zsírsavösszetétele védi a szívet és az érrendszert, előnyösen befolyásolja a koleszterin-szintet.

A mogyoró változatosan alkalmazható csemege. Az édesipar jellegzetes alapanyaga. Süteményekbe, tortákba kerülhet, vagy önmagában ropogtatnivalóként is kínálhatjuk. A levelét is felhasználhatjuk egészségünk érdekében. A belőle készült tea hatóanyagainak köszönhetően jó izzasztó, vizelethajtó hatású. Használatát a népi gyógyászatban külsőleg aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként, illetve toroköblítőként is javasolják. A mogyorót tehát bátran illesszük be étrendünkbe. Mértékkel fogyasztva nagyon kedvezően hat szervezetünkre, betegségeket előzhetünk meg, mindezt úgy, hogy közben finomat eszünk!

 

Mogyorós csirke

50 dkg csirkemell
4 evőkanál olaj
1 teáskanál friss reszelt gyömbér
20 dkg kígyóuborka
10 dkg pörkölt, sótlan földimogyoró

Páchoz:
2evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál száraz fehérbor
Az ízesítéshez: 1 evőkanál étkezési keményítő
2 kávéskanál cukor
4 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál száraz fehérbor
2 teáskanál olaj

A húst és az uborkát 4-5 cm-es csíkokra vágjuk. Elkészítjük a páclevet az adott hozzávalókból és pácoljuk a csirkét minimum fél egy órán át. Az olajon megpirítjuk a csirkét addig, amíg teljesen ki nem fehéredik, illetve kissé lepirul, majd tegyük félre. Ugyanabban a serpenyőben, amiben a hús sült, pirítsuk meg a lereszelt gyömbért, majd adjuk hozzá a felcsíkozott uborkát. Nem kell hosszú idő az uborkának éppen, hogy csak átmelegítjük. 1-2 perc pirítás után már vissza is tehetjük a csirkét a serpenyőbe.

Az ízesítő hozzávalóit elkeverjük egy tálkában, majd a húsra öntjük és felforraljuk. Sózásra nincs szükség, mert a szójaszósz önmagában is nagyon sós. Párolt rizzsel tálaljuk.

Energia:            2561 kcal
Fehérje:             132 g
Zsír:                318 g
Szénhidrát:           67 g

Kb. 1500 Ft-ból elkészülhet ez az étel.

 

Mogyorós burgonyasaláta

60 dkg héjában főtt burgonya
10 dkg tisztított, pörkölt mogyoró
3 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
1 mokkáskanál törött fekete bors
4 dl kefír
ízlés szerint 1-2 evőkanál méz (vagy mesterséges édesítőszer)
1 evőkanál olaj

A héjában főtt burgonyát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A megtisztított pörkölt mogyorót durvára törjük, vagy nagyobb lyukú darálón ledaráljuk, és a forró olajon megpirítjuk. Ezután a kefírt összekeverjük a mogyoróval, a zúzott fokhagymával, a sóval, a mézzel és a törött borssal, majd a mártást ráöntjük a burgonyára. Jól átkeverjük, és lefedve legalább fél napra betesszük a hűtőszekrénybe, addigra összeérnek az ízei. (Dióval vagy mandulával épp olyan finom.)

Energia:            1818 kcal
Fehérje:              39 g
Zsír:                 95 g
Szénhidrát:          181 g

Kb. 500 Ft-ból készül el.

 

Mogyorós keksz

1,5 bögre apróra vágott mogyoró
1,5 bögre apróra vágott csokoládé
2 bögre liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
fél csomag sütőpor
15 dkg barnacukor
2 db tojás
15 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só

A margarint cukorral és a tojással kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőporral, szódabikarbónával, sóval és vaníliás cukorral elkevert lisztet. Végül belekeverjük a csokoládédarabkákat és a mogyorót. A tepsibe kávéskanállal kis halmocskákat rakunk. A kekszet 180°C-os sütőben 10 percig sütjük.

Energia:            2362 kcal
Fehérje:           110,8 g
Zsír:              357,6 g
Szénhidrát:          512 g

Ez a finomság is kb. 500 Ft-ból elkészül.

Most sok helyen tudunk magunk szedte mogyorót felhasználni, így kevesebből is elkészíthetjük.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)