Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mángold

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2011. szeptember 10. 13:00
A mángold
A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról
Képünk illusztráció

A mángold fehér, lila vagy piros levélnyele vastag, levele húsos, sötétzöld, igazán dekoratív zöldségféle. Finom, és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.

A Földközi-tenger környékén már az a Kr. e. V-IV. században ismerték. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt mind a görögök, mind a rómaiak nagyra tartották.

Formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonlít. Tavasz végén vetik, és júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket. Itthon kétféle mángoldot termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levél vagy metélőmángoldot, valamit a száráért termesztett bordás mángoldot, melyet könnyű felismerni vastag piros (esetleg fehér vagy sárga) levélnyeléről.

A mángold különösen gazdag A-, C-, E- és K-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.

A mángold bővelkedik antioxidánsokban, ezért is segíti elő a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.

Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.

A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt felhasználhatjuk.

Akit a keserű íz zavar, rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint.

Ízesítsük bátran fokhagymával, majoránnával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe. A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakott ételekbe. A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk a rebarbarához hasonló módon.

 

Töltött mángold

1 kg mángold
35 dkg darált sertéshús
7 dkg főtt rizs
2 evőkanál olaj
1 db tojás
2 dl tejszín
2 evőkanál finomliszt
tej

őrölt bors

A darált húst a rizzsel, a tojással, a sóval meg a borssal összedolgozzuk. A töltött káposztához hasonlóan a  mángoldlevelekbe burkoljuk. A maradék mángoldot csíkokra vágjuk, és forró olajon megfuttatjuk. Megsózzuk, és amikor levet ereszt, a töltelékeket egymás mellé belehelyezzük. Fedő alatt, lassú tűzön fél óráig pároljuk, majd kiszedjük. A visszamaradt, vágott mángoldot a tejszínnel simára kevert liszttel besűrítjük, turmixoljuk, és ha kell, kevés tejjel hígítjuk. A töltelékeket visszarakjuk a szószba, és meg egyszer felforraljuk.

Energia:            2435 kcal
Fehérje:           101,8 g
Zsír:              179,2 g
Szénhidrát:          120 g 

 

Rakott mángold

10 nagyobb burgonya
8-10 mángoldlevél
fél citrom leve

borsikafű
4 gerezd fokhagyma
reszelt sajt

A burgonyát héjában megfőzzük, majd felkarikázzuk. A mángoldleveleket csíkokra vágjuk és előfőzzük. Az előkészített hozzávalókat rétegezzük egy kivajazott tűzálló tálba. Alulra burgonyát, a tetejére a mángoldot és végül a sajtot. Közben fűszerezzük ízlés szerint. Előmelegített sütőben 15 perc alatt átsütjük.

Energia:            2220 kcal
Fehérje:              72 g
Zsír:                 26 g
Szénhidrát:          411 g

 

Mángoldos saláta

400 g friss mángold
1 póréhagyma
3 paradicsom
150 g juhsajt

öntethez:

citromlé
olaj
víz

borsikafű
3-4 bazsalikomlevél apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
pépesítve
olajbogyó ízlés szerint

A mángoldleveleket felcsíkozzuk, a póréhagymát felkarikázzuk, a paradicsomot és a sajtot felkockázzuk. Az öntethet a hozzávalókat összekeverjük, és a zöldségekre öntjük. Egy órára hűtőbe tesszük és fogyaszthatjuk is.

Energia:            1568 kcal
Fehérje:              41 g
Zsír:              131,5 g
Szénhidrát:         36,5 g

Egyik étel sem kerül többe, mint 1000 Ft.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM