
A mángold fehér, lila vagy piros levélnyele vastag, levele húsos, sötétzöld, igazán dekoratív zöldségféle. Finom, és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.
A Földközi-tenger környékén már az a Kr. e. V-IV. században ismerték. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt mind a görögök, mind a rómaiak nagyra tartották.
Formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonlít. Tavasz végén vetik, és júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket. Itthon kétféle mángoldot termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levél vagy metélőmángoldot, valamit a száráért termesztett bordás mángoldot, melyet könnyű felismerni vastag piros (esetleg fehér vagy sárga) levélnyeléről.
A mángold különösen gazdag A-, C-, E- és K-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.
A mángold bővelkedik antioxidánsokban, ezért is segíti elő a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.
Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.
A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt felhasználhatjuk.
Akit a keserű íz zavar, rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint.
Ízesítsük bátran fokhagymával, majoránnával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe. A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakott ételekbe. A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk a rebarbarához hasonló módon.
Töltött mángold
1 kg mángold
35 dkg darált sertéshús
7 dkg főtt rizs
2 evőkanál olaj
1 db tojás
2 dl tejszín
2 evőkanál finomliszt
tej
só
őrölt bors
A darált húst a rizzsel, a tojással, a sóval meg a borssal összedolgozzuk. A töltött káposztához hasonlóan a mángoldlevelekbe burkoljuk. A maradék mángoldot csíkokra vágjuk, és forró olajon megfuttatjuk. Megsózzuk, és amikor levet ereszt, a töltelékeket egymás mellé belehelyezzük. Fedő alatt, lassú tűzön fél óráig pároljuk, majd kiszedjük. A visszamaradt, vágott mángoldot a tejszínnel simára kevert liszttel besűrítjük, turmixoljuk, és ha kell, kevés tejjel hígítjuk. A töltelékeket visszarakjuk a szószba, és meg egyszer felforraljuk.
Energia: 2435 kcal
Fehérje: 101,8 g
Zsír: 179,2 g
Szénhidrát: 120 g
Rakott mángold
10 nagyobb burgonya
8-10 mángoldlevél
fél citrom leve
só
borsikafű
4 gerezd fokhagyma
reszelt sajt
A burgonyát héjában megfőzzük, majd felkarikázzuk. A mángoldleveleket csíkokra vágjuk és előfőzzük. Az előkészített hozzávalókat rétegezzük egy kivajazott tűzálló tálba. Alulra burgonyát, a tetejére a mángoldot és végül a sajtot. Közben fűszerezzük ízlés szerint. Előmelegített sütőben 15 perc alatt átsütjük.
Energia: 2220 kcal
Fehérje: 72 g
Zsír: 26 g
Szénhidrát: 411 g
Mángoldos saláta
400 g friss mángold
1 póréhagyma
3 paradicsom
150 g juhsajt
öntethez:
citromlé
olaj
víz
só
borsikafű
3-4 bazsalikomlevél apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
pépesítve
olajbogyó ízlés szerint
A mángoldleveleket felcsíkozzuk, a póréhagymát felkarikázzuk, a paradicsomot és a sajtot felkockázzuk. Az öntethet a hozzávalókat összekeverjük, és a zöldségekre öntjük. Egy órára hűtőbe tesszük és fogyaszthatjuk is.
Energia: 1568 kcal
Fehérje: 41 g
Zsír: 131,5 g
Szénhidrát: 36,5 g
Egyik étel sem kerül többe, mint 1000 Ft.
Jó étvágyat!