
Az áfonya is augusztusban érik, de kevésbé ismert gyümölcs.
A fekete áfonya – népies nevén kukojsza - a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40cm magas cserje, főként erdei fenyvesekben és bükkösökben lelhető fel. Észak-Európából származik, ahol vadon, erdők szélén, lankásokon, középhegységekben él. Talán ezért nem közismert.
A növény gyenge, leveles hajtásait és érett termését gyűjtik. Bogyótermései mélykék színűek, hamvasak. A cserje május-júniusban virágzik, termése augusztusban érik.
A fekete vagy erdei áfonya gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az orvostudomány először a XVI. században említi.
A vörös és a kék áfonya egyaránt kiváló ásványianyag- (Ca-, Mg-, K-), valamint C-vitamin-forrás.
A friss fekete áfonya antocianidintartalma (flavonoid) nagy, ekképp erős antioxidáns hatású, növeli a szervezet ellenálló képességét, csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét és törékenységét, valamint megakadályozza a vérlemezkék összetapadását. Csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét. A húgyúti fertőzések megelőzésére is kiváló.
Látásjavító gyümölcsnek is nevezik, mert hat az időskori retina-elváltozásokra, illetve ezek megelőzésében is segít.
A levele cseranyagokat, kvercetint, katechint, tannint, savakat, flavonoidokat, króm- és mangánvegyületeket tartalmaz. A fekete áfonya leveléből készült főzetet a népi gyógyászatban vércukorszint-csökkentőként alkalmazzák, teája jó szél- és vizelethajtó, s megszünteti a bélrendszer hurutos betegségeit.
Az áfonya frissen, fagyasztva, gyümölcslé és más tartósított készítmények (dzsem, szirup) formájában kerül a fogyasztókhoz, de készítenek belőle édesített szárítmányokat is. Jól tárolható fagyasztva, vagy szárítva. Légmentesen akár egy évig is eltartható.
Íme, néhány recept áfonyával:
Áfonyás csirke bundában
1/2 kg burgonya
3-4 kanál liszt
só, fűszerkeverék ízlés szerint
1/2 kg csirkemellfilé
1 üveg áfonyalekvár
olaj a sütéshez
A burgonyát megfőzzük, a liszttel és a sóval összekeverve gombóc tésztát készítünk. A csirkemellet fűszeres vízben megfőzzük, majd apró darabokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, téglalapokra vágjuk, belerakjuk a csirkemell darabokat. Áfonyalekvárt rakunk minden csirkemellre, és gombócokat formálunk belőle, amelyeket olajban kisütjük.
Energia: 2228 kcal
Fehérje: 132,3 g
Zsír: 67,7 g
Szénhidrát: 266 g
Áfonyás muffin
20 dkg áfonya
25 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 tojás
12 dkg barnacukor
1 csomag vaníliás cukor
0,8 dl olaj
1 pohár joghurt
A gyümölcsöt, ha mirelit, ne hagyjuk felengedni! Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Egy másik tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, olajat, joghurtot és eldolgozzuk. A lisztes keveréket a tojásoshoz öntjük, fakanállal összekeverjük. Ezután beletesszük a gyümölcsöt, átforgatjuk, és kizsírozott formákba, vagy mignonpapírba töltjük. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük közepes lángon. Tűpróbával ellenőrizzük! A sütés után még 10 percet pihentetjük a formában.
Energia: 2176 kcal
Fehérje: 43,6 g
Zsír: 97,4 g
Szénhidrát: 322,7 g
Áfonyás kocka
3 db tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
Töltelék:
80 dkg áfonya
50 dkg cukor
3 dl citromlé
4 dl víz
zselatin
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérjét, a lisztet és a sütőport. Ezt margarinnal és liszttel kikent tepsibe öntjük és kisütjük. Hagyjuk kihűlni. Citromléből, vízből és cukorból szirupot készítünk, hozzá adjuk az áfonyát, átforraljuk, végül beletesszük a zselatint és jól kikeverjük. Amikor dermedni kezd, ráöntjük a süteményre. Amikor kihűlt, akkor szeleteljük.
Energia: 3021 kcal
Fehérje: 30,6 g
Zsír: 30,8 g
Szénhidrát: 679 g
Az áfonya nem a legolcsóbb gyümölcs, mégis ezek az ételek sem kerülnek többe 1000 Ft-nál.
Jó étvágyat!


























