Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Franciasaláta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2009. július 15. 00:00
Franciasaláta
Egészségeset, finomat – olcsóbban

kicsi-Logo_Egeszseges__Varosok.jpgElterjedt nézet, hogy az egészségesebb étel drágább, az elkészítése időigényesebb, az alapalapanyagok pedig nehezebben szerezhetők be. Kétségtelen, hogy van olyan egészséges étkezés, amelyik drága. Mi nem kínálunk bio-hínárt, egzotikus gyümölcsöket, fogyasztó csodaszereket, hanem egy-egy étel kétféle elkészítési módján mutatjuk  be, hogy kis változtatásokkal hogyan lehet a megszokott, finom étel egészségesebb és olcsóbb is.

FRANCIASALÁTA hagyományosAN

Hozzávalók (4-6 személyre):


30 dkg főtt sárgarépa
10 dkg főtt fehérrépa
20 dkg főtt burgonya
20 dkg főtt zöldborsó
20 dkg alma
20 dkg ecetes uborka


tartármártás:


majonéz : 1 tojás sárgája, 2-3 evőkanál olaj, citromlé, só

A tojássárgájához folytonos keverés mellett hozzácsepegtetjük az olajat, majd a végén sózzuk. Nagyon egyszerű az elkészítése turmixgépben.


450 g  20%-os tejföl
mustár, porcukor, só, bors 

Elkészítés: A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát kis kockákra vágjom és összekeverem a zöldborsóval. A frissen, vízben, vagy gőzben főzött, illetve párolt zöldségeket hagyom kihűlni. Citromlével ízesítem, majd összekeverem a tartármártással. A salátát tálalás előtt 2-3 órát hűtőszekrényben érlelem.


Energia:      1870 kcal
Fehérje:     46,25 g
Zsír:        103,9 g
Szénhidrát: 183,25 g


Az étel 450-600 Ft-ból elkészíthető.

FRANCIASALÁTA zsírszegényen

A hozzávalók ugyanazok, mint a hagyományosnál. A salátaöntetet viszont kefírrel és 12%-os tejföllel készítem el, majonéz nélkül. A 2.25 dl kefírt és a 2,25 dl 12% zsírtartalmú tejfölt összekeverem. Ízesítem cukorral, sóval, borssal, mustárral. A mártást a kihűlt zöldségekkel összekeverem. Hűtőben 2-3 órát hagyom összeérni az ízeket.


Energia:    1046 kcal
Fehérje:    42,2 g
Zsír:       38,2 g
Szénhidrát:  135 g


Ez a változat kb. 350-450 Ft-ból jön ki.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)