
Elterjedt nézet, hogy az egészségesebb étel drágább, az elkészítése időigényesebb, az alapalapanyagok pedig nehezebben szerezhetők be. Kétségtelen, hogy van olyan egészséges étkezés, amelyik drága. Mi nem kínálunk bio-hínárt, egzotikus gyümölcsöket, fogyasztó csodaszereket, hanem egy-egy étel kétféle elkészítési módján mutatjuk be, hogy kis változtatásokkal hogyan lehet a megszokott, finom étel egészségesebb és olcsóbb is.
FRANCIASALÁTA hagyományosAN
Hozzávalók (4-6 személyre):
30 dkg főtt sárgarépa
10 dkg főtt fehérrépa
20 dkg főtt burgonya
20 dkg főtt zöldborsó
20 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
tartármártás:
majonéz : 1 tojás sárgája, 2-3 evőkanál olaj, citromlé, só
A tojássárgájához folytonos keverés mellett hozzácsepegtetjük az olajat, majd a végén sózzuk. Nagyon egyszerű az elkészítése turmixgépben.
450 g 20%-os tejföl
mustár, porcukor, só, bors
Elkészítés: A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát kis kockákra vágjom és összekeverem a zöldborsóval. A frissen, vízben, vagy gőzben főzött, illetve párolt zöldségeket hagyom kihűlni. Citromlével ízesítem, majd összekeverem a tartármártással. A salátát tálalás előtt 2-3 órát hűtőszekrényben érlelem.
Energia: 1870 kcal
Fehérje: 46,25 g
Zsír: 103,9 g
Szénhidrát: 183,25 g
Az étel 450-600 Ft-ból elkészíthető.
FRANCIASALÁTA zsírszegényen
A hozzávalók ugyanazok, mint a hagyományosnál. A salátaöntetet viszont kefírrel és 12%-os tejföllel készítem el, majonéz nélkül. A 2.25 dl kefírt és a 2,25 dl 12% zsírtartalmú tejfölt összekeverem. Ízesítem cukorral, sóval, borssal, mustárral. A mártást a kihűlt zöldségekkel összekeverem. Hűtőben 2-3 órát hagyom összeérni az ízeket.
Energia: 1046 kcal
Fehérje: 42,2 g
Zsír: 38,2 g
Szénhidrát: 135 g
Ez a változat kb. 350-450 Ft-ból jön ki.

























