Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pálinkaház nyílik Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2011. április 05. 18:00
Pálinkaház nyílik Gyulán
40 ezer palack kiváló minőségű gyulai pálinka évente
Fotó: Gyulai Hírlap Online

Gyulai Pálinka Kóstolóház nyílik jövő héten Gyulán. A pálinkaház a mintegy 20 millió forint összegű uniós pályázati támogatásnak köszönhetően valósult meg. A Sándorhegy 1. szám alatt április 1-jétől látogatható kóstolóház a Békéscsabai Kisrét Manufaktúra Kft., a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. és a Békési Pálinka Zrt. összefogásának köszönhető.

A mintegy 40–45 fő befogadására alkalmas épület kisebb konferenciák, meetingek, családi rendezvények lebonyolítását is lehetővé teszi. A várostól 4–5 perces autózással könnyen megközelíthető kóstolóház termékbemutató teremmel, bár résszel és egy helyi termékeket árusító bemutató üzlettel várja az érkezőket.

A látogatóknak lehetőségük van megismerni a pálinkakészítés technológiáját. A vendégek pálinkafőző mesterek vezetésével kísérhetik végig a gyümölcs útját a párlatok elkészültéig. Kisfilm vetítésével megismerhetik többek között a Békési Szilvapálinkát, mint hungaricumot, valamint a gyulai pálinkafőzés történelmi eredetét. Megismerhetjük a pálinkafőzés hagyományait, a jelenlegi technológiát, és nem utolsó-sorban a pálinkafogyasztás kultúráját. Az elméleti tudás megszerzését követi a gyakorlati ismeretek szélesítése: díjnyertes pálinkáink kóstolása, miközben kisül a kemencében a kenyérlángos, a házi kenyér vagy akár a malacpecsenye. Lehetőség van ezen kívül bográcsos, illetve grillezett ételek elkészítésére is. Egyéni vendégek előzetes bejelentkezés után igényük szerint többféle kóstoló programból választhatnak, melyek mellé szódavizet biztosítanak, a kóstolókat házi kenyérrel, sajttal gyulai kolbásszal, sajtokkal kínálják.

– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a gyulai, helyi értékeket képviseljük. A gyümölcsöket a környékről szerzik be a főzdemesterek, az erdei és vad gyümölcsöket a Török és Társa gyümölcsfelvásárlóktól vásároljuk meg. Ők a gyümölcs magját használják fel, mi pedig a gyümölcsvelőt vesszük tőlük. Manufakturális a főzde, ez mindösszesen 40 ezer palackot jelent egy évben. A gyümölcsöt kézzel válogatjuk, csak a legjobb minőségű alapanyagokból főzik a pálinkát a főzőmesterek. A shopban közel harmincféle pálinka van, amelyeket három nagy csoportba sorolhatunk be. A hagyományos ízek közé a szilva, alma, barack, vilmos körte tartozik, vannak a vad ízek: erdei som, vadcseresznye, vackor és a házasított pálinkák, ezek a Gyulai Évszakok sorozat és a Vörös és Fekete. Az utóbbi két hétben három nagy versenyen vettünk részt, egy magyar és két nemzetközi versenyen, ahol több mint harminc érmet nyertünk el. A tulajdonosok elsődleges célja az volt, hogy olyan turisztikai attrakciót hozzanak létre, ami a gyulai szálláshelyeknek is előnyös, hiszen ha a vendégeket hozzánk irányítják, akkor egy kényelmes, félnapos programot tudunk biztosítani – mondta el a Gyulai Hírlapnak Nagy Ida, a kóstolóház vezetője.

 

Fotó: Gyulai Hírlap Online
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)