Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Társszékesegyház Békéscsabán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap Online • HÍREK • 2010. december 13. 18:00
Társszékesegyház Békéscsabán
Békés megyének szól XVI. Benedek pápa elismerése
A békéscsabai Páduai Szent Antal székesegyház

Nagy megtiszteltetés érte a Békés megyeieket. XVI. Benedek pápa Kiss-Rigó László megyéspüspök kérésére társszékesegyházi rangra emelte a békéscsabai Páduai Szent Antal templomot, mely így immár az egész békési térséget szolgálja, rangban közvetlenül a szegedi fogadalmi templom, vagyis a dóm után következve. A Gyula Tv a Híradó mellett egy hosszabb összefoglalóban is beszámol a hívő és nem hívő emberek számára egyaránt érdekes eseményről.

Hivatalosan december ötödikén hirdette ki Juliusz Janusz érsek, pápai nuncius azt, hogy a szegedi dóm társszékesegyházává vált a békéscsabai belvárosi katolikus templom. Mindez azt jelenti, hogy a Szent Gellért püspök által alapított egyházmegyében a szegedi dóm után immár ez a második legrangosabb templom.

– A társszékesegyházi rang egyfajta gesztus és megbecsülés jele a plébániának, a városnak és a megyének. Ezen túl gyakorlati szempontjai is vannak. Az egyházmegye még hatékonyabban próbálja meg szolgálni a várost és a megyét – hangsúlyozta a szentmisén dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök.

Az eseménynek az ünnepélyes külsőségeknél és a békési térség egyházmegyén belüli megerősítésén túl fontos eleme volt, hogy elismerjék azt az évszázadokon át a periférián lebegő területet, melyet a történelem viharai oly sokszor téptek meg, hogy nem véletlenül szomjazza a dicséretet, a megbecsülést.

- Öröm és hála van a szívünkben. Óriási megtiszteltetés ez a város és a megye számára, szeretnénk továbbra is méltóak lenni a kitüntetésre, melyet Kiss-Rigó László püspök eszközölt ki, és XVI. Benedek pápa adott nekünk. A székesegyház ezentúl mindennap nyitva áll a hívők előtt – mondta Szigeti Antal, a templom plébánosa.

A társszékesegyházzá válásban szerepe volt Juliusz Janusznak is, aki 1990-ben került Magyarországra, ahol ügyvivőként nagy szerepet vállalt az Apostoli Nunciatúra újraindulásában, majd 1991-ben a pápalátogatás megszervezésében. Később Tajvanon, majd az afrikai Ruandában, Mozambikban szolgált. 2003 óta Magyarország apostoli nunciusa. Békéscsabán most járt először.

– A társszékesegyház rangjára emelt templom közösségének nemcsak örülnie kell amiatt, hogy mennyire ünnepélyes és fontos hely, hanem mindenekelőtt az Istennel való találkozás helyévé kell lennie. Magyarország a változás jeleit mutatja. Azt mutatja, hogy a keresztény gyökereket akarja követni, hogy meg akarja menteni a család természetes intézményét. Az advent a várakozás ideje. De a nagy remény ideje is. Karácsony előtt vagyunk, az előtt az ünnep előtt, melyen Isten jelenvalóvá lesz köztünk, és ki akarja terjeszteni a szeretetet az emberiségre – üzent Juliusz Janusz, aki lengyel származásúként magyarul is szólt az összegyűlt hívekhez.

Az idei egyébként is kedves évként vonul majd be a csabai hívek emlékezetébe. A közösség nemcsak önálló plébániája megalapításának 260., hanem a templom felszentelésének 100. évfordulóját is ünnepelhette 2010-ben. Ezen alkalomból felújították az épület leromlott részeit is, így egy külsőleg is látványos épületbe térhetnek a hívek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)