Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mézes ételek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. december 04. 18:00
Mézes ételek
Néhány mézfajta eredményesen csökkentheti a depressziót is
Képünk illusztráció

Közelednek az ünnepek, együtt a család, finom ételek, sütemények csábítják nassolásra az embert. Mégis szerencsés időszak ez az egészség szempontjából is. Több szerepet kapnak az ételkészítés során az egészséges alapanyagok, mint a dió, mák, káposzta, hal, pulyka, és a méz.

Egyre több lakásban lehet a mézes sütemények illatát érezni.

A méz természetes, magas tápanyagértékű édesítő. A természet egyik csodája, hisz becslések szerint a méhek több ezer km-t utaznak, és temérdek virágra szállnak le, míg 1 kg mézet megtermelnek.

Kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között (kalcium, foszfor, magnézium, nátrium, kén, jód, vas, réz, cink, mangán, stb.), vitamint (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok), növényi festékanyagokat is. Szőlő- és gyümölcscukrot is tartalmaz, ezért magas a vércukoremelő hatása (glikémiás indexe), ami miatt cukorbetegeknek nem ajánljuk a fogyasztását.

A méz fertőtlenítő, baktériumölő hatása is ismert. Ez, a mézben levő magas szőlőcukor (glukóz) az alacsony pH–tartalomnak, a szerves savaknak köszönhető. A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat. Jótékony hatással van az emésztésre, egyszerre étvágyjavító és emésztést segítő hatású élelmiszer. Enyhíti a légúti betegségek tüneteit, felgyorsítja a fertőzések lefolyását. Epe- és hasnyálmirigy megbetegedéseknél is sikerrel alkalmazható. Néhány mézfajta eredményesen csökkentheti a depressziót is.

A méz felhasználási területe rendkívül sokoldalú. Önmagában is ízletes és kellemes élelmiszer. A konyhatechnológia felhasználja húsok sütéséhez, mártások, szószok készítéséhez is, de a legelterjedtebb mégis a süteményekben, teákban vagy gyógyteákban való alkalmazása. 

Íme, néhány kedvcsináló étel, amihez felhasználjuk a mézet:

 

Szezámmagos mézes csirke

50 dkg csirkemell
8 ek. méz
6 ek. ketchup
2 ek szezámmag

bors
olaj

A csirkemellet feldaraboljuk, majd kevés olajon sóval-borssal lepirítjuk. Amikor a levét elfőtte, hozzáadjuk a mézet, és kicsit karamellizáljuk, majd pici ketchuppel szinesítjük.
A szezámmagot pici olajon megpirítjuk, majd hozzákeverjük a húshoz. Köretnek rizst adunk.

Energia:           2021 kcal
Fehérje:            149 g
Zsír:                68 g
Szénhidrát:         186 g              

 

Citromos-mézes-fokhagymás csirkecomb

4 csirke comb (egész)
125 ml friss citromlé
90 g méz
7 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 teáskanál só
olaj

Egy sütőedénybe pici zsiradékot teszünk, belehelyezzük a csirkecombokat, sózzuk, és kb. 30 percig sütjük. Közben felhígítjuk a mézet a citromlével, összekeverjük a fokhagymával, majd rálocsoljuk a keveréket a húsra. Ezután még kb. 20-25 percig sütjük, míg szép piros lesz.

Sült burgonya illik hozzá.

Energia:           2033 kcal      
Fehérje:            214 g
Zsír:                92 g
Szénhidrát:          85 g

Mindkét húsétel Kb. 1500 Ft-ból elkészül.

 

Mézes fahéjas sültbanán (4 személyre)

2 evőkanál vaj vagy olaj
4 evőkanál méz
8 banán
pár csepp citrom leve
fahéj
vaníliás fagyi

A vajat megolvasztjuk, rátesszük a mézet, picit várunk, hogy a méz barnulni kezdjen, majd hozzáöntjük a citrom levét is.
A banánokat félbe vágjuk, majd rátesszük a mézre, és megszórjuk fahéjjal. 1-2 percig sütjük, majd lapáttal megfordítjuk, közben locsolgatjuk a mézes öntettel. 1-2 perc után kitesszük egy tányérra, mellé vanília fagyit gombócozunk, és locsolunk a maradék mártásból is rá.

Energia:           2280 kcal     
Fehérje:           35,2 g
Zsír:              47,2 g
Szénhidrát:         440 g  

Ez a desszert kb. 1200Ft.

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)