
Közelednek az ünnepek, együtt a család, finom ételek, sütemények csábítják nassolásra az embert. Mégis szerencsés időszak ez az egészség szempontjából is. Több szerepet kapnak az ételkészítés során az egészséges alapanyagok, mint a dió, mák, káposzta, hal, pulyka, és a méz.
Egyre több lakásban lehet a mézes sütemények illatát érezni.
A méz természetes, magas tápanyagértékű édesítő. A természet egyik csodája, hisz becslések szerint a méhek több ezer km-t utaznak, és temérdek virágra szállnak le, míg 1 kg mézet megtermelnek.
Kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között (kalcium, foszfor, magnézium, nátrium, kén, jód, vas, réz, cink, mangán, stb.), vitamint (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok), növényi festékanyagokat is. Szőlő- és gyümölcscukrot is tartalmaz, ezért magas a vércukoremelő hatása (glikémiás indexe), ami miatt cukorbetegeknek nem ajánljuk a fogyasztását.
A méz fertőtlenítő, baktériumölő hatása is ismert. Ez, a mézben levő magas szőlőcukor (glukóz) az alacsony pH–tartalomnak, a szerves savaknak köszönhető. A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat. Jótékony hatással van az emésztésre, egyszerre étvágyjavító és emésztést segítő hatású élelmiszer. Enyhíti a légúti betegségek tüneteit, felgyorsítja a fertőzések lefolyását. Epe- és hasnyálmirigy megbetegedéseknél is sikerrel alkalmazható. Néhány mézfajta eredményesen csökkentheti a depressziót is.
A méz felhasználási területe rendkívül sokoldalú. Önmagában is ízletes és kellemes élelmiszer. A konyhatechnológia felhasználja húsok sütéséhez, mártások, szószok készítéséhez is, de a legelterjedtebb mégis a süteményekben, teákban vagy gyógyteákban való alkalmazása.
Íme, néhány kedvcsináló étel, amihez felhasználjuk a mézet:
Szezámmagos mézes csirke
50 dkg csirkemell
8 ek. méz
6 ek. ketchup
2 ek szezámmag
só
bors
olaj
A csirkemellet feldaraboljuk, majd kevés olajon sóval-borssal lepirítjuk. Amikor a levét elfőtte, hozzáadjuk a mézet, és kicsit karamellizáljuk, majd pici ketchuppel szinesítjük.
A szezámmagot pici olajon megpirítjuk, majd hozzákeverjük a húshoz. Köretnek rizst adunk.
Energia: 2021 kcal
Fehérje: 149 g
Zsír: 68 g
Szénhidrát: 186 g
Citromos-mézes-fokhagymás csirkecomb
4 csirke comb (egész)
125 ml friss citromlé
90 g méz
7 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 teáskanál só
olaj
Egy sütőedénybe pici zsiradékot teszünk, belehelyezzük a csirkecombokat, sózzuk, és kb. 30 percig sütjük. Közben felhígítjuk a mézet a citromlével, összekeverjük a fokhagymával, majd rálocsoljuk a keveréket a húsra. Ezután még kb. 20-25 percig sütjük, míg szép piros lesz.
Sült burgonya illik hozzá.
Energia: 2033 kcal
Fehérje: 214 g
Zsír: 92 g
Szénhidrát: 85 g
Mindkét húsétel Kb. 1500 Ft-ból elkészül.
Mézes fahéjas sültbanán (4 személyre)
2 evőkanál vaj vagy olaj
4 evőkanál méz
8 banán
pár csepp citrom leve
fahéj
vaníliás fagyi
A vajat megolvasztjuk, rátesszük a mézet, picit várunk, hogy a méz barnulni kezdjen, majd hozzáöntjük a citrom levét is.
A banánokat félbe vágjuk, majd rátesszük a mézre, és megszórjuk fahéjjal. 1-2 percig sütjük, majd lapáttal megfordítjuk, közben locsolgatjuk a mézes öntettel. 1-2 perc után kitesszük egy tányérra, mellé vanília fagyit gombócozunk, és locsolunk a maradék mártásból is rá.
Energia: 2280 kcal
Fehérje: 35,2 g
Zsír: 47,2 g
Szénhidrát: 440 g
Ez a desszert kb. 1200Ft.
Jó étvágyat!

























