
Az ókorban főként orvosság gyanánt alkalmazták, a középkorban pedig már az egyik legfontosabb táplálék volt. Azóta is az egyik legelterjedtebb ételünk. A káposzta egyszerűen csodálatos. Számos vitamint, mint A-provitamin, B-, folsav és C-vitamin, valamint ásványi anyagot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, jódot tartalmaz. C-vitamin tartalmát még a savanyítás után is megőrzi. Csekély kalória-, magas rosttartalmuk miatt igen közkedveltek. Gazdag ballasztanyag tartalmának köszönhetően a káposzta serkenti az emésztést, béltisztító hatású, ugyanakkor nehezebben emészthető, az arra érzékenyek számára puffasztó hatású lehet. Alacsony a glikémiás indexe (vércukor emelő hatás), ezért cukorbetegek és fogyni vágyók számára is ideális étel-alapanyag. Jótékonyan hat a máj méregtelenítő működéseire. A rákkeltő anyagok lebontásának serkentése révén értékes táplálék a rák megelőzésében.
Mivel a káposztafélék jobbára csak nyersen fejtik ki ezt az áldásos hatásukat, próbáljunk meg minél többet nyersen enni belőle. A káposztát igen változatos módon készíthetjük el, hiszen nemcsak friss saláta, hanem párolva köret, kolbásszal, apróhússal leves, rizzsel kombinálva egytálétel formájában is fogyasztható, de változatos főzelék, tésztaétel, sütemény, savanyúság is készíthető belőle. A népi gyógyászat a káposztát nemcsak belsőleg ajánlja, hanem például a leveleit reumatikus fájdalmak ellen, borogatásra is.
A következő ételeket bárki könnyen elkészítheti.
Káposztás „egérke”
1 fej káposzta
50 dkg darált hús
3-4 egész tojás
4-5 gerezd fokhagyma
zsemlemorzsa
só
fél kávéskanál őrölt feketebors
fűszerpaprika
őrölt kömény
rozmaring
étolaj
A káposztát lereszeljük, ízlés szerint sózzuk, és kb . 10 percig állni hagyjuk. Ezután a levét kifacsarjuk, és a káposztát kevés olajon átpirítjuk, majd összekeverjük a darált hússal. Beleütjük az egész tojásokat és a fűszereket. (A sóval vigyázzunk, mert a káposzta már sós.) Összedolgozzuk, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy ne legyen ragacsos, de túl kemény se, mert akkor a sütés folyamán szétesik. Egy edényben olajat hevítünk, s ha elég forró, kis gombócokat formázunk a masszából, melyeket oválisra alakítunk, és az olajban kisütjük. Akkor jók, ha feljönnek az olaj tetejére. Szalvétára szedjük őket, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk. Kiváló feltétje lehet bármilyen főzeléknek.
Energia: 2669 kcal
Fehérje: 152,8 g
Zsír: 162,6 g
Szénhidrát: 132 g
Kb. 800-1000 Ft-ból elkészíthető ez a feltét.
Káposztás csirke
1 csirke
1 fej hagyma
olaj
pirospaprika
fél fej káposzta
2 dl tejföl
ízlés szerint só
bors
őrölt kömény
ecet
Hagyományos csirkepörköltet készítünk. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a csíkokra szeletelt káposztát, és tovább főzzük . Amikor a káposzta félig megfőtt, hozzáöntünk 1-2 evőkanál ecetet, hogy a káposzta ne főjjön szét. Ha a hús megpuhult, tejföllel besűrítjük, sózzuk, ízesítjük, és kenyérrel tálaljuk.
Energia: 2442 kcal
Fehérje: 225 g
Zsír: 138 g
Szénhidrát: 57 g
1000-1200 Ft-ba kerül ez a húsétel.
Töltött káposztafej sajttal
1 nagy fej káposzta
A töltelékhez:
1 kg darálthús (sertéscomb, csirke)
3 db tojás
2 evőkanál margarin vagy zsír
só
őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
3-4 dkg vaj
5-6 dkg reszelt sajt
A káposzta torzsáját éles késsel kivágjuk, és a belső leveleket is kiszedjük úgy, hogy nagyobb üreg legyen. A töltelékhez a főző margarint felforrósítjuk, amiben az előbb kiszedett és apróra vágott káposztaleveleket megfonnyasztjuk. Amikor lehűl, hozzáadjuk a darált húst és a tojást, fűszerezzük. Az összegyúrt masszát a káposztafejbe töltjük. A „töltött” káposztát alufóliába göngyöljük és nagyobb edényben, enyhén sós vízben kb. 1 óra alatt megfőzzük. Ha kész kiszedjük, lecsöpögtetjük, és még melegen felvágjuk, majd vajjal, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Energia: 2970 kcal
Fehérje: 262,9 g
Zsír: 178,3 g
Szénhidrát: 64,2 g
Ez a különös töltött káposzta kb. 1000-1200 Ft-ba kerül.
Jó étvágyat!