Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zeller

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. szeptember 25. 18:00
A zeller
A népi gyógyászatban nemi vágy serkentőként is alkalmazzák
Képünk illusztráció

A zeller jó tulajdonságait ma már nem becsüljük eléggé. Sokan csak a húsleves egyik „alkotórészeként” tekintenek erre az értékes, vitaminokban és nyomelemekben gazdag zöldségfélére. (A zeller az egyiptomi, görög és római kultúrában a gyász szimbóluma volt, illatos sírdíszként alkalmazták.

Többféle zeller létezik: gumós, halványító és metélő. A halványító zeller gumója kicsi és tele gyökérrel, ezért nem ezt, hanem a leveleit és a 3-4 cm széles húsos levélnyelet használják ételkészítésre. Magas B1-, és B2-vitamin tartalma mellett kevés C-vitamint tartalmaz.                    

A ma közismert zeller (zellergumó, szárzeller) a 17. század óta létezik jelen formájában. Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag- (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns-vegyületekben is. Szabályozza a vérnyomást. Az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét. A zeller megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, javítja az emésztést, serkenti a veseműködést. Erős vízhajtó, nyugtató hatású. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászatban nemi vágy serkentőként is alkalmazzák.
Felhasználása természetesen nyersen a leghasznosabb, ugyanakkor elkészíthetjük önálló fogásként, vagy húsételek remek kiegészítőjeként, köret gyanánt, nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is. Jól illik az almához, burgonyához, kiemeli a paradicsomos ételek ízét. 

Íme három recept ízelítőnek a sok zellerrel készíthető ételből.

 

Töltött zellergumó

4 db zeller (kb. 50 dkg)
1 db zsemle
2 dl tej
20 dkg tehéntúró
1 tojás
1 csomó petrezselyemzöld

őrölt fehér bors
2 dl tejszín
2 dkg vaj
5 dkg parmezán

A zellert megmossuk, meghámozzuk, közepét az alsó, keményebb részénél kezdve kivájjuk. A zsemlét tejbe áztatjuk, kicsavarjuk, finom szűrön áttörjük, és összegyúrjuk az ugyancsak áttört tehéntúróval, tojással és az apróra vágott petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, majd a kivájt zellerbe töltjük. Kivajazott edénybe tesszük, és tejszínnel felöntve, fedő alatt kis lángon megpároljuk. Ha a pároló lé elfogyna, és a zeller még nem elég puha, kevés vízzel pótoljuk. Tálalás előtt tetejére reszelt sajtot szórunk, és hirtelen megpirítjuk.

Energia:           1722 kcal
Fehérje:           77,3 g
Zsír:             116,8 g
Szénhidrát:          80 g    

Ez az étel 850-1000 Ft-ból elkészíthető.

 

Bundás zeller

4 nagyobb zeller
1 tojás
1,5 dl tej
15 dkg liszt
olaj

A meghámozott zellert ujjnyi szeletekre vágjuk, majd egy kevés sós vízben (vagy gőzben) puhára főzzük, és alaposan lecsurgatjuk. A tojásból, 10 dkg lisztből és a tejből kevés sóval sűrű palacsintatésztát keverünk. A zellerszeleteket lisztbe forgatjuk, majd a palacsintatésztába, s bő, forró zsiradékban kisütjük. (Palacsintatészta helyett lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajttal kevert zsemlemorzsába is forgathatjuk a zellerszeleteket.)

Energia:           1200 kcal
Fehérje:             35 g
Zsír:              54,6 g
Szénhidrát:       138,6 g 

Ez az étel Kevesebb, mint 500 Ft-ból kijön.

 

Paradicsomos-zelleres csirkecomb

4 db csirkecomb
50 dkg paradicsom
2 nagyobb zellergumó
1 dl tejszín vagy tejföl
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zöld
1 kis rozmaring ág, vagy 1 teáskanál szárított rozmaring
csipetnyi cukor
1 mokkáskanál törött fekete bors
ízlés szerint só

A megmosott és megtörölt csirkecombokat a forgóknál kettévágjuk, és megsózva tűzálló tálba tesszük. A zellert megtisztítjuk, és kis hasábokra vágjuk, a paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártva héjától megfosztjuk, és felkarikázzuk. A vörös- és fokhagymát finomra aprítjuk. A csirkecombokat megborsozzuk, majd hőálló edénybe tesszük. Ráhelyezzük a paradicsomot, erre csipetnyi cukrot, sót, borsot és hagymát, végül a zellerrel befedjük. A tejszínt (vagy kevés vízzel hígított tejfölt) a finomra vágott zöldfűszerekkel elkeverem, majd rálocsolom az ételre. A tálat szorosan lefedem és előmelegített, forró sütőben egy órán keresztül sütöm. Ezután a csirkecombok tetejéről a zellert és a hagymát késsel félretolom, és pár percig pirítom, amíg a hús is megpirul. Nagyon finom!

Energia:             1652 kcal
Fehérje:            180,2 g
Zsír:                73,6 g
Szénhidrát:          50,3 g    

Ez a négy adag étel kb. 1500 Ft-ba kerül.

 

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM