Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kukorica

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. július 12. 07:00
A kukorica
Csövesen főzve, majd karikára vágva faszénen sütve igazán kiváló csemege
Képünk illusztráció

A nyári időszak kedvelt csemegéje a főtt kukorica. A népies nevén tengeri, ugyanis Amerikából került hazánkba.

A kukoricában sok a ballasztanyag, ami segíti a bélműködést, B-vitamin tartalma jó hatással van az idegekre, E-vitaminja erősíti a keringési rendszert, a magnézium jót tesz a szívnek, a vas fontos a vérképződéshez. Csírájából előállított olaj D-vitaminban gazdag, ami a csontokat erősíti.

Csövesen főzve, majd karikára vágva faszénen sütve igazán kiváló csemege. Hideg salátaként végtelen variációja van. A kukorica keményítőjével sűrített ételeket lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

A kukorica a vese gyógynövénye. A bajuszából készült tea elsősorban hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt. Köszvényre is ajánlott. A kozmetikában a kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló-, és ránctalanítóként tartják számon.

 

Kukoricalepény

A kukoricalepényt régen málénak hívták és nagyon közkedvelt finomságnak számított. Főleg barack-, vagy szilvalekvárral. A most következő receptben sok gyümölccsel készítjük el az egészséges édességet

4 tojás
12dkg cukor
13 dkg vaj
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg kukoricaliszt
1cs. sütőpor

A 4 tojást keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a kétféle lisztet, és a sütőport. Jól keverjük ki a masszát. Adjunk hozzá félbevágott, kimagozott datolyát vagy más, ízlés szerinti, nem túl leveses gyümölcsöt. Tegyük a masszát kivajazott, kilisztezett formába. Előmelegített sütőben, 250 fokon kb. 10 percig süssük, majd csökkentsük a meleget 180 fokra, és kb. 30 perc után végezzünk tűpróbát. Miután kihűlt, a tepsiből kivéve vágjuk fel, a szeletkék tetejét díszítsük gyümölcsdarabokkal, rácsepegtetett olvasztott csokoládéval, vagy durvára vágott dióval, mandulával.

Energia:                    2741 kcal
Fehérje:                   253,7 g
Zsír:                      131,5 g
Szénhidrát:                326,2 g

Kb. 1000 Ft ez az egészséges étel.

 

Pattogatott kukorica

A pattogatott kukorica nem a modern kor találmánya. A legrégebbi élelmiszerek közé tartozik, hiszen már ötezer éve is ismerték. A kukoricacsöveket egyszerűen addig tartották tűz fölé, míg a szemek ki nem pukkadtak. Az idők folyamán aztán különféle agyag- és fémedényeket fejlesztettek ki a könnyebb elkészítés érdekében.

10 dkg pattogatnivaló kukoricában:

Energia:                    380 kcal
Fehérje:                     12 g
Zsír:                         4 g
Szénhidrát:                  78 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)