
A nyári időszak kedvelt csemegéje a főtt kukorica. A népies nevén tengeri, ugyanis Amerikából került hazánkba.
A kukoricában sok a ballasztanyag, ami segíti a bélműködést, B-vitamin tartalma jó hatással van az idegekre, E-vitaminja erősíti a keringési rendszert, a magnézium jót tesz a szívnek, a vas fontos a vérképződéshez. Csírájából előállított olaj D-vitaminban gazdag, ami a csontokat erősíti.
Csövesen főzve, majd karikára vágva faszénen sütve igazán kiváló csemege. Hideg salátaként végtelen variációja van. A kukorica keményítőjével sűrített ételeket lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A kukorica a vese gyógynövénye. A bajuszából készült tea elsősorban hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt. Köszvényre is ajánlott. A kozmetikában a kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló-, és ránctalanítóként tartják számon.
Kukoricalepény
A kukoricalepényt régen málénak hívták és nagyon közkedvelt finomságnak számított. Főleg barack-, vagy szilvalekvárral. A most következő receptben sok gyümölccsel készítjük el az egészséges édességet
4 tojás
12dkg cukor
13 dkg vaj
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg kukoricaliszt
1cs. sütőpor
A 4 tojást keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a kétféle lisztet, és a sütőport. Jól keverjük ki a masszát. Adjunk hozzá félbevágott, kimagozott datolyát vagy más, ízlés szerinti, nem túl leveses gyümölcsöt. Tegyük a masszát kivajazott, kilisztezett formába. Előmelegített sütőben, 250 fokon kb. 10 percig süssük, majd csökkentsük a meleget 180 fokra, és kb. 30 perc után végezzünk tűpróbát. Miután kihűlt, a tepsiből kivéve vágjuk fel, a szeletkék tetejét díszítsük gyümölcsdarabokkal, rácsepegtetett olvasztott csokoládéval, vagy durvára vágott dióval, mandulával.
Energia: 2741 kcal
Fehérje: 253,7 g
Zsír: 131,5 g
Szénhidrát: 326,2 g
Kb. 1000 Ft ez az egészséges étel.
Pattogatott kukorica
A pattogatott kukorica nem a modern kor találmánya. A legrégebbi élelmiszerek közé tartozik, hiszen már ötezer éve is ismerték. A kukoricacsöveket egyszerűen addig tartották tűz fölé, míg a szemek ki nem pukkadtak. Az idők folyamán aztán különféle agyag- és fémedényeket fejlesztettek ki a könnyebb elkészítés érdekében.
10 dkg pattogatnivaló kukoricában:
Energia: 380 kcal
Fehérje: 12 g
Zsír: 4 g
Szénhidrát: 78 g
Jó étvágyat!


























