Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgarépa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. május 27. 13:00
A sárgarépa
Aki sok répát eszik, jól tud majd fütyülni
Képünk illusztráció

Sárgarépa

"Aki sok répát eszik, jól tud majd fütyülni" - mondják sokan. Ha ez nem is igaz, mégis érdemes sok répát enni. Pl. a rosttartalma előnyösen alakítja a bélműködést, megköti a káros anyagcseretermékeket. Igen gazdag béta-karotinban, ami az A-vitamin elő-vitaminja. A szervezet a béta-karotint szükség szerint alakítja át A-vitaminná. A karotinoidok antioxidánsként viselkednek, ezért csökkenthetik a rák kockázatát. A gyerekeket nem mindig lehet rávenni a répaevésre. A répafőzelék helyett kínálhatjuk őket a következő csemegékkel!


Répás muffin (12 db)

A tésztához:
200g barna cukor 
200ml napraforgó olaj 
2 közepes tojás 
200g liszt 
2,5 teáskanál sütőpor 
2,5 teáskanál szódabikarbóna 
Csipetnyi só 
2 teáskanál őrölt fahéj 
200g sárgarépa, meghámozva, lereszelve 
50g dióbél, felaprítva 
5ml vanília aroma

A díszítéshez: 
225 g átszitált porcukor 
25g sótlan vaj 
75g kövér krémsajt

A cukrot, a tojásokat az olajjal jól kikeverjük, míg a cukor teljesen felolvad. Ezután adjuk hozzá a lisztet a belekevert sütőporral, szódabikarbónával, sóval és fahéjjal együtt. Ha már egységes állagú, akkor keverjük hozzá a sárgarépát, a diót és a vaníliaeszenciát is. Ezután a tésztát a muffinformákba adagoljuk, és közepes hőfokon 25 percig aranyszínűre sütjük. Amikor kihűlt, kínálhatjuk is. Ha mázzal bevonjuk, tetszetősebb külsőt kap a süteményünk.

Cukormáz:
A porcukrot és a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a krémsajtot és tovább keverjük addig, míg kezd folyóssá válni.

Energia:              433 kcal/322 kcal/db     (mázzal és anélkül)
Fehérje:             4,75 g/ 3,5 g
Zsír:                  23 g/  20 g
Szénhidrát:            49 g/  30 g

A muffinok 600-700 Ft-ból készülnek el.

 

Sárgarépás-diós szelet

Tésztához:
30dkg dió
30dkg sárgarépa
5 tojás, + 2-nek a fehérje
25dkg porcukor
1 púpozott teáskanál sütőpor
1,5db citrom
7dkg rétesliszt

Máz:
1,5 citrom leve, 30dkg porcukor

A diót megdaráljuk, a répát lereszeljük. A tojás sárgáját 20dkg porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt háját, valamint a sárgarépát. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a darált dióval, és belekeverjük a tojásos-répás masszába. A tojások fehérjét 5dkg porcukorral kemény habbá verjük. A tojáshabot óvatosan elvegyítjük a masszával, majd kizsírozott, lisztezett tepsibe (28x 38cm) simítjuk a tésztát. Forró sütőben először 5 percig 250 fokon, majd további 20 percig 180 fokon sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. 1,5 citrom levét 30dkg porcukorral simára kavarjuk, és a mázat a kihűlt tésztára öntjük.

Energia:              3850 kcal
Fehérje:              93,3 g
Zsír:                196,3 g
Szénhidrát:          658,8 g

Ez a sütemény kevesebb, mint 1000 Ft-ból elkészül.

 

Mazsolás sárgarépa saláta

1kg sárgarépa
1-2 evőkanál olaj
2 evőkanál fehérborecet
1 gerezd fokhagyma
25dkg mazsola
2 evőkanál méz
mokkáskanál sáfrány- és gyömbérpor,
őrölt fahéj,
köménymag,

A sárgarépát megtisztítjuk, ferdén 2 centis szeletekre vágjuk, és egy lábasba tesszük. Az olajat meg a borecetet ráöntjük, zúzott fokhagymával, sáfránnyal, gyömbérrel fűszerezzük és fél liter vízzel felengedjük. Közepes lángon 10 percig pároljuk, majd fahéjjal és köménnyel fűszerezzük. A mazsolát belekeverjük, mézzel édesítjük, kissé megsózzuk és további 10 percig pároljuk. Lefedve hagyjuk kihűlni, csak azután tálaljuk.

Energia:              1478 kcal
Fehérje:                18 g
Zsír:                38,75 g
Szénhidrát:            243 g

Kb. 500 Ft-ba kerül ez a saláta.

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)