
Sárgarépa
"Aki sok répát eszik, jól tud majd fütyülni" - mondják sokan. Ha ez nem is igaz, mégis érdemes sok répát enni. Pl. a rosttartalma előnyösen alakítja a bélműködést, megköti a káros anyagcseretermékeket. Igen gazdag béta-karotinban, ami az A-vitamin elő-vitaminja. A szervezet a béta-karotint szükség szerint alakítja át A-vitaminná. A karotinoidok antioxidánsként viselkednek, ezért csökkenthetik a rák kockázatát. A gyerekeket nem mindig lehet rávenni a répaevésre. A répafőzelék helyett kínálhatjuk őket a következő csemegékkel!
Répás muffin (12 db)
A tésztához:
200g barna cukor
200ml napraforgó olaj
2 közepes tojás
200g liszt
2,5 teáskanál sütőpor
2,5 teáskanál szódabikarbóna
Csipetnyi só
2 teáskanál őrölt fahéj
200g sárgarépa, meghámozva, lereszelve
50g dióbél, felaprítva
5ml vanília aroma
A díszítéshez:
225 g átszitált porcukor
25g sótlan vaj
75g kövér krémsajt
A cukrot, a tojásokat az olajjal jól kikeverjük, míg a cukor teljesen felolvad. Ezután adjuk hozzá a lisztet a belekevert sütőporral, szódabikarbónával, sóval és fahéjjal együtt. Ha már egységes állagú, akkor keverjük hozzá a sárgarépát, a diót és a vaníliaeszenciát is. Ezután a tésztát a muffinformákba adagoljuk, és közepes hőfokon 25 percig aranyszínűre sütjük. Amikor kihűlt, kínálhatjuk is. Ha mázzal bevonjuk, tetszetősebb külsőt kap a süteményünk.
Cukormáz:
A porcukrot és a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a krémsajtot és tovább keverjük addig, míg kezd folyóssá válni.
Energia: 433 kcal/322 kcal/db (mázzal és anélkül)
Fehérje: 4,75 g/ 3,5 g
Zsír: 23 g/ 20 g
Szénhidrát: 49 g/ 30 g
A muffinok 600-700 Ft-ból készülnek el.
Sárgarépás-diós szelet
Tésztához:
30dkg dió
30dkg sárgarépa
5 tojás, + 2-nek a fehérje
25dkg porcukor
1 púpozott teáskanál sütőpor
1,5db citrom
7dkg rétesliszt
Máz:
1,5 citrom leve, 30dkg porcukor
A diót megdaráljuk, a répát lereszeljük. A tojás sárgáját 20dkg porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt háját, valamint a sárgarépát. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a darált dióval, és belekeverjük a tojásos-répás masszába. A tojások fehérjét 5dkg porcukorral kemény habbá verjük. A tojáshabot óvatosan elvegyítjük a masszával, majd kizsírozott, lisztezett tepsibe (28x 38cm) simítjuk a tésztát. Forró sütőben először 5 percig 250 fokon, majd további 20 percig 180 fokon sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. 1,5 citrom levét 30dkg porcukorral simára kavarjuk, és a mázat a kihűlt tésztára öntjük.
Energia: 3850 kcal
Fehérje: 93,3 g
Zsír: 196,3 g
Szénhidrát: 658,8 g
Ez a sütemény kevesebb, mint 1000 Ft-ból elkészül.
Mazsolás sárgarépa saláta
1kg sárgarépa
1-2 evőkanál olaj
2 evőkanál fehérborecet
1 gerezd fokhagyma
25dkg mazsola
2 evőkanál méz
mokkáskanál sáfrány- és gyömbérpor,
őrölt fahéj,
köménymag,
só
A sárgarépát megtisztítjuk, ferdén 2 centis szeletekre vágjuk, és egy lábasba tesszük. Az olajat meg a borecetet ráöntjük, zúzott fokhagymával, sáfránnyal, gyömbérrel fűszerezzük és fél liter vízzel felengedjük. Közepes lángon 10 percig pároljuk, majd fahéjjal és köménnyel fűszerezzük. A mazsolát belekeverjük, mézzel édesítjük, kissé megsózzuk és további 10 percig pároljuk. Lefedve hagyjuk kihűlni, csak azután tálaljuk.
Energia: 1478 kcal
Fehérje: 18 g
Zsír: 38,75 g
Szénhidrát: 243 g
Kb. 500 Ft-ba kerül ez a saláta.
Jó étvágyat!


























