
Vége a húsvétnak. Bizonyára sok konyhában maradt még az ünnepi sonkából, csülökből. Ebből, és még néhány hozzávalóból egy új, izgalmas ételt készíthetünk. Íme, a recept:
Tepsis rakott csülök
0,5-1 kg maradék csülök (sonka, tarja)
1,5 kg burgonya
1-2 fej hagyma
4,5 dl tejföl 20%
2 dl tejszín
rozmaring, fokhagyma, só, bors
A burgonyát héjában megfőzzük. Miután megfőtt, meghámozzuk és felkarikázzuk. A főtt húst szintén felszeleteljük. A mártást a következőképpen készítjük el, a tejfölt és a tejszínt összekeverjük, hozzáadjuk a rozmaringot, sót, borsot, tört fokhagymát. Az így elkészített hozzávalókat rétegesen tepsibe tesszük, közte és a tetejét jól meglocsoljuk a mártással, és hagymával megszórjuk. Kb. 30 perc sütés után tálaljuk. (Ha 12%-os tejfölt, és tejszín helyett kefirt használunk, akkor zsírszegényebb lesz az ételünk.)
Energia: 5802/4997 kcal
Fehérje: 189,6/190,7 g
Zsír: 385,3/296 g
Szénhidrát 326,8/330 g
Kb. 1800-2000 Ft-ba kerül ez az étel.
Akinél elfogyott a főtt sonka, illetve könnyebb ételeket szeretik, azoknak a következő húsételt ajánlom.
Tavaszi tekercs
80dkg sertéscomb
2-3 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér
2 paradicsom
1 zöldpaprika
1 tojás
só, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem zöld, zellerzöld
2 evőkanál olaj
A sertéscombból négy szép nagy szeletet vágunk és kiverjük, majd sóval, csipetnyi kakukkfűvel és bazsalikommal bedörzsöljük, majd egy fél óráig állni hagyjuk. Ezalatt apró kockákra vágjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, a paradicsomot és a kicsumázott zöldpaprikát. Ezeket összekeverjük egy nyers tojással, egy csokor finomra vágott petrezselyemmel és néhány szál összevagdalt zellerzölddel. Megsózzuk, és a hússzeletekre kenjük. A húst összegöngyöljük, és egyenként hústűvel megtűzzük, vagy átkötjük. Két evőkanál olajon, apróra vágott hagyma társaságában átsütjük és egy kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. (Lehet a levébe tenni egy babérlevelet, 1-2 szem borókabogyót is, úgy még zamatosabb.) Végül a fedőt levéve, a levét elpárologtatjuk, hogy csak egy kevés sűrű mártás maradjon alatta.
A tálra félbevágva rakjuk, hogy a töltelék szépen látszódjon. Burgonyával, vagy vegyes salátával kínáljuk.
Energia: 1924 kcal
Fehérje: 180 g
Zsír: 110,7 g
Szénhidrát 28,8 g
Kb. 1200-1500 Ft-ból elkészülhet ez a húsétel.
Jó étvágyat kívánok!