Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ha megmaradt a sonka és a csülök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. április 10. 10:00
Ha megmaradt a sonka és a csülök
Ételek húsvét után
Képünk illusztráció

Vége a húsvétnak. Bizonyára sok konyhában maradt még az ünnepi sonkából, csülökből. Ebből, és még néhány hozzávalóból egy új, izgalmas ételt készíthetünk. Íme, a recept:

Tepsis rakott csülök

0,5-1 kg maradék csülök (sonka, tarja)
1,5 kg burgonya
1-2 fej hagyma
4,5 dl tejföl 20%
2 dl tejszín
rozmaring, fokhagyma, só, bors

A burgonyát héjában megfőzzük. Miután megfőtt, meghámozzuk és felkarikázzuk. A főtt húst szintén felszeleteljük. A mártást a következőképpen készítjük el, a tejfölt és a tejszínt összekeverjük, hozzáadjuk a rozmaringot, sót, borsot, tört fokhagymát. Az így elkészített hozzávalókat rétegesen tepsibe tesszük, közte és a tetejét jól meglocsoljuk a mártással, és hagymával megszórjuk. Kb. 30 perc sütés után tálaljuk. (Ha 12%-os tejfölt, és tejszín helyett kefirt használunk, akkor zsírszegényebb lesz az ételünk.)

Energia:                 5802/4997 kcal
Fehérje:               189,6/190,7 g
Zsír:                    385,3/296 g
Szénhidrát               326,8/330 g

Kb. 1800-2000 Ft-ba kerül ez az étel.

 

Akinél elfogyott a főtt sonka, illetve könnyebb ételeket szeretik, azoknak a következő húsételt ajánlom.

Tavaszi tekercs

80dkg sertéscomb
2-3 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér
2 paradicsom
1 zöldpaprika
1 tojás
só, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem zöld, zellerzöld
2 evőkanál olaj

A sertéscombból négy szép nagy szeletet vágunk és kiverjük, majd sóval, csipetnyi kakukkfűvel és bazsalikommal bedörzsöljük, majd egy fél óráig állni hagyjuk. Ezalatt apró kockákra vágjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, a paradicsomot és a kicsumázott zöldpaprikát. Ezeket összekeverjük egy nyers tojással, egy csokor finomra vágott petrezselyemmel és néhány szál összevagdalt zellerzölddel. Megsózzuk, és a hússzeletekre kenjük. A húst összegöngyöljük, és egyenként hústűvel megtűzzük, vagy átkötjük. Két evőkanál olajon, apróra vágott hagyma társaságában átsütjük és egy kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk. (Lehet a levébe tenni egy babérlevelet, 1-2 szem borókabogyót is, úgy még zamatosabb.) Végül a fedőt levéve, a levét elpárologtatjuk, hogy csak egy kevés sűrű mártás maradjon alatta.
A tálra félbevágva rakjuk, hogy a töltelék szépen látszódjon. Burgonyával, vagy vegyes salátával kínáljuk.

Energia:                      1924 kcal
Fehérje:                       180 g
Zsír:                        110,7 g
Szénhidrát                    28,8 g

Kb. 1200-1500 Ft-ból elkészülhet ez a húsétel.

Jó étvágyat kívánok!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM