
A fokhagyma egyike a legrégebbi gyógynövényeknek. A fokhagyma gyógyhatását, ízét ismerték és értékelték már az ókorban is. A fokhagyma táplálkozási jelentősége nagy, az egyik legnagyobb tápláló értékű zöldségnövényünk. Számottevő a C-vitamin tartalma. B1 vitamint, valamint kisebb mennyiségben A- és D-vitamint és olyan ásványi anyagokat, mint kalcium, foszfor, vas, magnézium, szelén, cink, mangán, réz, kobalt tartalmaz.
A fokhagyma legjelentősebb aktív összetevője az allicin és alliin erős antibiotikus hatású. (Pl. 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli a Koch-féle tbc-bacilusokat is.) Fontos a gombaölő hatása is. Javítja az emésztést. A fokhagyma gátolja az erek falán a lerakódások képződését, továbbá tágítja az ereket. Véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét. Antioxidánsként serkenti az immunrendszert.
A fokhagymát tehát nemcsak gyógyszerként, hanem fűszerként is alkalmazzuk. Levesek, húsételek, töltelékek, főzelékek, halak, gombaételek, mártások ízesítésére használjuk.
Néhány, fokhagymával készülő nagyon olcsó étel receptjével kívánok jó egészséget mindenkinek!
Francia fokhagymaleves
24 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
10dkg reszelt sajt
4 szelet pirítós
8 friss zsályalevél, csipetnyi sáfrány, só
Egy fazékban felforralunk 1,2 liter vizet, majd 1-2 kiskanál sót adunk hozzá, és beletesszük a zsályaleveleket, meg 22gerezd fokhagymát. Lassú tűzön 15 percig főzzük, majd kivesszük a zsályát és a fokhagymát. A fokhagymát villával összetörjük, azután visszatesszük a levesbe. Hozzáadjuk a sáfrányt, és fedő alatt lassú tűzön még pár percig forraljuk. A maradék fokhagymagerezdeket félbevágjuk és bedörzsöljük velük a pirítós kenyereket. A szeleteket olívaolajba mártjuk és megszórjuk reszelt sajttal, és 1-2 percre forró sütőbe tesszük, amíg a sajt kezd felhólyagosodni. Tálaláskor a tányérokba egy-egy szelet pirítóst teszünk, és arra merjük a forró levest. Végül a tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Energia: 1536 kcal
Fehérje: 74,5 g
Zsír: 71,5 g
Szénhidrát: 263,4 g
A leves 350-500 Ft-ba kerül.
Fokhagymamártás
4dkg vaj
3dkg liszt
4 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl vagy joghurt
1 mokkáskanál cukor
citromlé, só
A lisztből a felhevített olajjal világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, elkeverjük a tejföllel, majd a cukorral és néhány csepp citromlével és kevés sóval ízesítjük. Jól illik sültekhez, főtt marha és vadhúsokhoz.
Energia: 798/552 kcal
Fehérje: 13,9/14,9 g
Zsír: 67,3/39,5 g
Szénhidrát: 33/35,4 g
Ez a pikáns mártás 250-300 Ft-ból elkészülhet.
Pácolt fokhagymás csirke
4 csirkecomb
1 fej vörörshagyma
6 gerezd fokhagyma
2dl kefír
1 kis doboz sűrített paradicsom,
1 dl olaj
majoránna, őrölt bors, só
A vöröshagymát lereszeljük, fokhagymagerezdeket sóval szétnyomkodjuk, majd összekeverjük az olajjal, a kefírrel és a paradicsompürével. Ízlés szerint majoránnával és borssal ízesítjük. A csirkecombokat beleforgatjuk a páckeverékbe, majd lefedjük és egy napig hűtőben érleljük. A készre pácolt húsokat olajjal kikent tepsibe rakjuk, ráöntjük a páckeveréket, és alufóliával letakarva forró sütőbe rakjuk. Fél óra múlva levesszük a fóliát, majd tovább sütjük, amíg szép piros lesz. Burgonyakörettel vagy salátával tálaljuk.
Energia: 2445 kcal
Fehérje: 178 g
Zsír: 149 g
Szénhidrát: 32,6 g
Ez a húsétel kb. 1200-1500Ft.