Fotó: pixabay.com
A birsalma kisebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E-, B1- és B2-vitamint, foszfort, káliumot, vasat és kalciumot is. Ami igazán értékessé teszi, az a pektin- (rost) tartalma, mely segíti az egészséges bélműködést. A rostok segítenek a szervezetnek a méregtelenítésben, mivel sok káros anyagot megkötnek még a bélrendszerben. A birsalma savas kémhatása is megmozgatja a bélrendszert. Ezért hatásos a székrekedés kezelésében.
Emellett kiemelkedő az antioxidáns-tartalma is: a birsben található flavonoidok csökkentik a gyulladást, és védenek a szívbetegségek ellen. A birslé magas nyáktartalmával bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomrot, és a torokfájást is csillapíthatja. Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogyasztjuk. Leggyakrabban kompótot és birsalmasajtot készítenek belőle.
Birsalmás csirkeaprólék leves
Hozzávalók
- ízlés szerint csirkeaprólék (szív, zúza) nyak, szárny
- 1 fej vöröshagyma
- 4 db sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 1/2 db karalábé
- 1/2 db kisebb zeller
- 1 nagy birsalma
- 2 db tojás sárgája
- 200 ml tejszín
- só
- bors
- citromlé
Elkészítés:
A csirkeaprólékot elkezdjük főzni úgy, mint a hagyományos húslevest. A kockára vágott birsalmát viszont csak akkor tesszük hozzá, amikor a zöldségek majdnem készre főttek. Amikor megpuhult a birsalma is, behabarjuk a tojás sárgával kikevert tejszínnel. Ízesítjük citromlével, esetleg kaporral.
- Energia: 1105 kcal
- Fehérje: 22 g
- Zsír: 72,5 g
- Szénhidrát: 84,5 g
Egészségükre!


























