Fotó: pixabay.com
Nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6) és E-vitamin található benne, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén, cink és rost. A tönkölybúzában lévő vitaminok és ásványi anyagok lassítják az öregedési folyamatokat, rugalmassá teszik a test szöveteit, javítják a teljesítőképességet. Erősíti az immunrendszert. Magas rosttartalmánál fogva már kis mennyiségben is csillapítja az éhségérzetet. A glikémiás indexe is kedvező, ami miatt cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető.
A tönkölyallergia előfordulása igen csekély. Lisztérzékenyek azonban nem fogyaszthatják, mert jelentős mennyiségben tartalmaz glutént. A tönkölyliszttel bármilyen ételben remekül helyettesíthetjük a búzalisztet. Azzal azonban számoljunk, hogy a tönkölyliszttel készített tészta nehezebben kel meg. A tönkölybúza lisztjéből tojás hozzáadása nélkül is remek tészta gyúrható.
Zabpelyhes-gyümölcsös keksz
Hozzávalók:
- 20 dkg aszalt gyümölcs
- 30 dkg tönkölybúza liszt
- 20 dkg zabpehely
- 20 dkg margarin
- 2 db tojás
- 5 evőkanál méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés
Egy tálban összekeverjük a száraz anyagokat. Egy másik tálban, villával, külön összekeverjük a mézet, az olvasztott margarint és az egész tojásokat. A folyékony keveréket hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott aszalt gyümölcsöket. Margarinos-sütőpapíros tepsibe kis halmokat rakunk a tésztából (kb. 1 evőkanálnyit) és kicsit ellapítjuk őket, majd 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben (anélkül 180 fok) kb. 10-12 perc alatt világosbarnára sütjük.
- Energia: 4260 kcal
- Fehérje: 78 g
- Zsír: 181 g
- Szénhidrát: 467 g
Jó étvágyat!