Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tönkölybúza

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. június 09. 14:00
A tönkölybúza
Szalai Ilona dietetikus rovata

A tönkölybúza a többi búzafajtához képest lényegesen nagyobb a fehérje- és a sikértartalma. Az emberi szervezet számára nagyon kedvező és jól hasznosuló aminosavakat tartalmaz. Például a triptofán-tartalmával magyarázzák, hogy kedvez a szervezet szerotonin-termelésének.

Fotó: pixabay.com

Nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6) és E-vitamin található benne, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén, cink és rost. A tönkölybúzában lévő vitaminok és ásványi anyagok lassítják az öregedési folyamatokat, rugalmassá teszik a test szöveteit, javítják a teljesítőképességet. Erősíti az immunrendszert. Magas rosttartalmánál fogva már kis mennyiségben is csillapítja az éhségérzetet. A glikémiás indexe is kedvező, ami miatt cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető. 

A tönkölyallergia előfordulása igen csekély. Lisztérzékenyek azonban nem fogyaszthatják, mert jelentős mennyiségben tartalmaz glutént. A tönkölyliszttel bármilyen ételben remekül helyettesíthetjük a búzalisztet. Azzal azonban számoljunk, hogy a tönkölyliszttel készített tészta nehezebben kel meg. A tönkölybúza lisztjéből tojás hozzáadása nélkül is remek tészta gyúrható.

 

Zabpelyhes-gyümölcsös keksz

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt gyümölcs
  • 30 dkg tönkölybúza liszt
  • 20 dkg zabpehely
  • 20 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 5 evőkanál méz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés

Egy tálban összekeverjük a száraz anyagokat. Egy másik tálban, villával, külön összekeverjük a mézet, az olvasztott margarint és az egész tojásokat. A folyékony keveréket hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott aszalt gyümölcsöket. Margarinos-sütőpapíros tepsibe kis halmokat rakunk a tésztából (kb. 1 evőkanálnyit) és kicsit ellapítjuk őket, majd 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben (anélkül 180 fok) kb. 10-12 perc alatt világosbarnára sütjük.

  • Energia: 4260 kcal
  • Fehérje: 78 g
  • Zsír: 181 g
  • Szénhidrát: 467 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM