Szép sárga színét a benne lévő béta-karotinnak köszönheti. A kemény búzából készült tészta tojás hozzáadása nélkül is megállja a helyét, emiatt jól beilleszthető a koleszterinszegény étrendbe. A kemény búza és a hagyományos búza közötti fontos különbség a bennük található szénhidrát (keményítő) eltérő kémiai összetétele. A hagyományos búzában található keményítőfajtát gyorsan, míg a durumbúzában találhatót lassabban tudja a szervezetünk lebontani, így ez utóbbinak a fogyasztása lassabban emeli a vércukorszintünket. Akinek figyelnie kell étrendjében a magas rosttartalomra, a teljes őrlésű változatokat részesítse előnyben.
Fontos tudni, hogy a durumbúza is tartalmaz glutént, tehát lisztérzékenyeknek tilos a fogyasztása. Nem kell ahhoz speciális boltokba járni, hogy durum száraztésztát vásároljunk, hiszen az üzletekben kapható „nem-tojásos” száraztészták nagy része 100% durumlisztből készül. Durum simaliszt is kapható ma már a nagyobb üzletekben is - keressük a „durum” feliratot a csomagoláson. Teljes egészében kiválthatjuk vele a hagyományos finomlisztet levesbetétek, galuska, palacsinta készítésekor.
Süteményekhez és kelt tésztákhoz is felhasználhatjuk, de eltérő szerkezete miatt másként is viselkedhet a tészta, így megszokott receptjeinkben először csak a liszt harmadát váltsuk ki durumliszttel, ha pedig beválik, fokozatosan növelhetjük az arányát. Teljes őrlésű durumliszt: ugyanúgy használhatjuk, mint a többi teljes őrlésű gabonából készülő lisztet, például kenyerekhez, péksüteményekhez. 100%-ban ne használjuk, túl nehéz lesz a belőle készült tészta.
Durum krumplis pogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg durumliszt
- 50 dkg főtt burgonya
- 25 dkg zsír
- 2 dkg só
- 1db tojás
- 1 evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- magvak a szóráshoz
A sós vízben puhára főtt burgonyát leszűrjük, és még melegen áttörjük. Amikor langyosra hűlt, a többi hozzávalóval összeállítjuk a tésztát, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd hajtogatjuk. 15 perc pihentetés után ezt megismételjük. Pihentetés után 2-3cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, megkenjük tojással, és megszórjuk magvakkal. 15-20 perc pihentetés után 200 fokos sütőben készre sütjük.
- Energia: 2871 kcal
- Fehérje: 91,5 g
- Zsír: 65,25 g
- Szénhidrát: 491,5 g
Egészségükre!