Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A durumbúza

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. május 25. 17:00
A durumbúza
Szalai Ilona dietetikus rovata

A durumbúza vagy más nevén kemény- (szemű) búza a közönséges búzához hasonló gabonaféle. E két búzafajta energia- és tápanyagtartalma közel azonos, bár a durumbúza fehérjetartalma valamivel magasabb, emiatt „rugalmasabbak” a belőle készült tészták, és ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy az igazi olasz tészták kedvelt alapanyaga.

Szép sárga színét a benne lévő béta-karotinnak köszönheti. A kemény búzából készült tészta tojás hozzáadása nélkül is megállja a helyét, emiatt jól beilleszthető a koleszterinszegény étrendbe. A kemény búza és a hagyományos búza közötti fontos különbség a bennük található szénhidrát (keményítő) eltérő kémiai összetétele. A hagyományos búzában található keményítőfajtát gyorsan, míg a durumbúzában találhatót lassabban tudja a szervezetünk lebontani, így ez utóbbinak a fogyasztása lassabban emeli a vércukorszintünket. Akinek figyelnie kell étrendjében a magas rosttartalomra, a teljes őrlésű változatokat részesítse előnyben. 

Fontos tudni, hogy a durumbúza is tartalmaz glutént, tehát lisztérzékenyeknek tilos a fogyasztása. Nem kell ahhoz speciális boltokba járni, hogy durum száraztésztát vásároljunk, hiszen az üzletekben kapható „nem-tojásos” száraztészták nagy része 100% durumlisztből készül. Durum simaliszt is kapható ma már a nagyobb üzletekben is - keressük a „durum” feliratot a csomagoláson. Teljes egészében kiválthatjuk vele a hagyományos finomlisztet levesbetétek, galuska, palacsinta készítésekor. 

Süteményekhez és kelt tésztákhoz is felhasználhatjuk, de eltérő szerkezete miatt másként is viselkedhet a tészta, így megszokott receptjeinkben először csak a liszt harmadát váltsuk ki durumliszttel, ha pedig beválik, fokozatosan növelhetjük az arányát. Teljes őrlésű durumliszt: ugyanúgy használhatjuk, mint a többi teljes őrlésű gabonából készülő lisztet, például kenyerekhez, péksüteményekhez. 100%-ban ne használjuk, túl nehéz lesz a belőle készült tészta.

 

Durum krumplis pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg durumliszt
  • 50 dkg főtt burgonya
  • 25 dkg zsír
  • 2 dkg só
  • 1db tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • magvak a szóráshoz

A sós vízben puhára főtt burgonyát leszűrjük, és még melegen áttörjük. Amikor langyosra hűlt, a többi hozzávalóval összeállítjuk a tésztát, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd hajtogatjuk. 15 perc pihentetés után ezt megismételjük. Pihentetés után 2-3cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, megkenjük tojással, és megszórjuk magvakkal. 15-20 perc pihentetés után 200 fokos sütőben készre sütjük.

  • Energia: 2871 kcal
  • Fehérje: 91,5 g
  • Zsír: 65,25 g
  • Szénhidrát: 491,5 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM