Fotó: pixabay.com
Magas fehérjetartalommal rendelkezik, gazdag aminosavakban, de mivel nincs sikértartalma, azaz glutént nem tartalmaz, ezért lisztérzékenyek étrendjében is helye van. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada keményítő, ami szervezetünk számára igen jól hasznosítható. Magas vízben oldódó rosttartalma segíti a normális bélműködést. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet. A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik a bőr, haj, körmök egészségének megőrzésében.
A rizshez hasonlóan sokrétűen beépíthető napi étkezésünkbe. Főzési ideje rövid, 15-20 perc, háromszoros mennyiségű vizet kell hozzáadni, és néha kevergetni, mert könnyen letapad.
Gombás köles
Hozzávalók (4 adag)
- 50 dkg gomba
- 2 db sárgarépa
- 2 fej vöröshagyma
- 12 dkg köles
- 1 csokor petrezselyem zöld
- só
- bors
A gombát nem mossuk, csak letisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. A sárgarépát megpucoljuk, felkarikázzuk. A hagymát nem túl apró kockára vágjuk. Egy fedeles serpenyőben kevés olajon először megfuttatjuk a hagymát, majd a sárgarépát. Amikor kicsit megpárolódtak, hozzáadjuk a gombát. Sózzuk, borsozzuk, és egy nagyon kevés vizet aláöntve fedél alatt puhára pároljuk az egészet. Közben megfőzzük a kölest. Négyszeres mennyiségű vizet felteszünk főzni, amibe egy kis sót, törött borsot szórunk. Amikor forr, beleszórjuk a kölest, megkeverjük, lefedjük, és nagyon kis lángon puhára főzzük. A végén a kölest belekeverjük a serpenyőben a gombához, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
- Energia: 850 kcal
- Fehérje: 47 g
- Zsír: 10,8 g
- Szénhidrát: 159,2 g
Egészségükre!