Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A köles

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. március 24. 14:00
A köles
Szalai Ilona dietetikus rovata

A középkori Magyarországon a köles volt az egyik legnépszerűbb gabona, de az évszázadok alatt a kenyérgabonák folyamatosan kiszorították. Mára újra visszatért a köztudatba, és jelenleg reformkorát éli.

Fotó: pixabay.com

Magas fehérjetartalommal rendelkezik, gazdag aminosavakban, de mivel nincs sikértartalma, azaz glutént nem tartalmaz, ezért lisztérzékenyek étrendjében is helye van. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada keményítő, ami szervezetünk számára igen jól hasznosítható. Magas vízben oldódó rosttartalma segíti a normális bélműködést. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet. A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik a bőr, haj, körmök egészségének megőrzésében.

A rizshez hasonlóan sokrétűen beépíthető napi étkezésünkbe. Főzési ideje rövid, 15-20 perc, háromszoros mennyiségű vizet kell hozzáadni, és néha kevergetni, mert könnyen letapad.

 

Gombás köles

Hozzávalók (4 adag)

  • 50 dkg gomba
  • 2 db sárgarépa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 12 dkg köles
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • bors

A gombát nem mossuk, csak letisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. A sárgarépát megpucoljuk, felkarikázzuk. A hagymát nem túl apró kockára vágjuk. Egy fedeles serpenyőben kevés olajon először megfuttatjuk a hagymát, majd a sárgarépát. Amikor kicsit megpárolódtak, hozzáadjuk a gombát. Sózzuk, borsozzuk, és egy nagyon kevés vizet aláöntve fedél alatt puhára pároljuk az egészet. Közben megfőzzük a kölest. Négyszeres mennyiségű vizet felteszünk főzni, amibe egy kis sót, törött borsot szórunk. Amikor forr, beleszórjuk a kölest, megkeverjük, lefedjük, és nagyon kis lángon puhára főzzük. A végén a kölest belekeverjük a serpenyőben a gombához, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.

  • Energia: 850 kcal
  • Fehérje: 47 g
  • Zsír: 10,8 g
  • Szénhidrát: 159,2 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)