A vaj fontos vitaminforrás
Fotó: pixabay.com
A vaj koleszterint is tartalmaz. Azonban napi 20 g vaj (mini vaj) csak 46 mg koleszterinterhelést jelent (napi 300 mg koleszterin még nem egészségkárosító), nem indokolt az étrendből kihagyni. Ezt erősíti az is, hogy a tejzsírban foszfolipidek (lecitin, kefalin) is találhatók, melyek emulgeáló hatásukkal a koleszterint oldatban tartják, így csökkentik annak lehetőségét, hogy a koleszterin az érfalra rakódjon.
A vaj fontos vitaminforrás is. A- és D-vitamin, valamint kisebb mennyiségben E-vitamin is megtalálható benne. Az A-vitamin a jó látáshoz, és a bőr épségéhez szükséges, emellett hat a szabadgyök-képzés ellen. A D-vitamin segíti a kalciumfelvételt, és így a csontok és fogak épségéhez elengedhetetlen. Az E-vitamin az avasodást gátolja, s szintén kiváló antioxidáns hatású.
A vaj sokfélekeppen felhasználható, sütésre, főzésre és kenőzsiradékként egyaránt. Kiváló vajkrémeket és töltelékeket készíthetünk belőle, süteményekhez édesítve, sültekhez különféle fűszerekkel ízesítve. Viszonylag alacsony hőmérsékleten túlhevül, ezért bő zsírban sütésre nem alkalmas.
Zöldfűszeres-fokhagymás vaj
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 szál petrezselyem
- 2 ág bazsalikom
- 1 ág rozmaring
- 2 csepp citromlé
- só
- bors
A puha vajat gépi habverővel habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a friss, apróra vágott zöldfűszereket. Ízesítjük sóval, borssal, végül hozzákeverjünk a citromlevet. Zsírpapírra rúdformára rakjuk, és szorosan feltekerjük. Hűtőbe tesszük dermedni. Érdemes felhasználás előtt legalább egy napig pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek
Citromos snidlinges fűszervaj
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 2 evőkanál apróra vágott snidlinggel
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- durvára őrölt bors
- só
Az előző receptben leírtak szerint járunk el.
- Energia: 1490 kcal
- Fehérje: 0,6 g
- Zsír: 160 g
- Szénhidrát: 2 g
Egészségükre!