Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vaj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. március 17. 14:00
A vaj
Szalai Ilona dietetikus rovata

A vaj magas energiatartalmú készítmény, ami közel 80%-os zsírtartalmának köszönhető. Egy zsiradék minőségét a telítettsége és a zsírsavak hossza határozza meg. A tejzsír főleg telített zsírsavakat tartalmaz, de vannak benne egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak (főleg linolsav), ami az idegrendszer egészséges működéséhez fontos Omega-3 zsírsav.

A vaj fontos vitaminforrás

Fotó: pixabay.com

A vaj koleszterint is tartalmaz. Azonban napi 20 g vaj (mini vaj) csak 46 mg koleszterinterhelést jelent (napi 300 mg koleszterin még nem egészségkárosító), nem indokolt az étrendből kihagyni. Ezt erősíti az is, hogy a tejzsírban foszfolipidek (lecitin, kefalin) is találhatók, melyek emulgeáló hatásukkal a koleszterint oldatban tartják, így csökkentik annak lehetőségét, hogy a koleszterin az érfalra rakódjon.

A vaj fontos vitaminforrás is. A- és D-vitamin, valamint kisebb mennyiségben E-vitamin is megtalálható benne. Az A-vitamin a jó látáshoz, és a bőr épségéhez szükséges, emellett hat a szabadgyök-képzés ellen. A D-vitamin segíti a kalciumfelvételt, és így a csontok és fogak épségéhez elengedhetetlen. Az E-vitamin az avasodást gátolja, s szintén kiváló antioxidáns hatású.

A vaj sokfélekeppen felhasználható, sütésre, főzésre és kenőzsiradékként egyaránt. Kiváló vajkrémeket és töltelékeket készíthetünk belőle, süteményekhez édesítve, sültekhez különféle fűszerekkel ízesítve. Viszonylag alacsony hőmérsékleten túlhevül, ezért bő zsírban sütésre nem alkalmas.

 

Zöldfűszeres-fokhagymás vaj

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 szál petrezselyem
  • 2 ág bazsalikom
  • 1 ág rozmaring
  • 2 csepp citromlé
  • bors

A puha vajat gépi habverővel habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a friss, apróra vágott zöldfűszereket. Ízesítjük sóval, borssal, végül hozzákeverjünk a citromlevet. Zsírpapírra rúdformára rakjuk, és szorosan feltekerjük. Hűtőbe tesszük dermedni. Érdemes felhasználás előtt legalább egy napig pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek

 

Citromos snidlinges fűszervaj

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 2 evőkanál apróra vágott snidlinggel
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • durvára őrölt bors

Az előző receptben leírtak szerint járunk el.

  • Energia: 1490 kcal
  • Fehérje: 0,6 g
  • Zsír: 160 g
  • Szénhidrát: 2 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)