Fotó: Gyulai Hírlap
15 évvel ezelőtt, 2010. március 19–21. között első alkalommal rendezték meg Gyulán hagyományteremtő szándékkal a Gyulai Kolbász- és Sódarmustrát. A háromnapos nagyszabású rendezvény apropója volt, hogy ifjabb Balogh József éppen akkor száz esztendeje, 1910-ben hentesáruival a párizsi világkiállításon aranyérmet érdemelt ki. A gasztronómiai rendezvény fő szervezője a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete volt. A várkertben és az Almásy-kastély cselédszárnyában zajló háromnapos mustra a hagyományos termékekről szólt, amelyeket az egyesület sokrétű tevékenysége során igyekszik népszerűsíteni. A rendezvényre látogatók kizárólag tradicionális módon elkészített, sózott, pácolt, füstölt termékeket és belőlük készült ételeket kóstolhattak és vásárolhattak. A rendezvényen nyolc egyesület, illetve cég termékeiből volt látható és kóstolható kiállítás. A gasztronómiai és kulturális rendezvények mellett a szakmai vonal is helyet kapott a Gyulai Kolbász- és Sódarmustrán, szárazkolbász- és füstölt termék versenyt is szerveztek.