Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az édeskömény

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. március 09. 14:00
Az édeskömény
Szalai Ilona dietetikus rovata

Régen ismert és igen kedvelt volt hazánkban is a bécsi kapor, főnigli, főnikli, nagykömény, német kömény, olasz kapor, római kapor, édes énik, magyar ánizs, ánizskapor névre is hallgató édeskömény. Ma is nagy területen termesztik hazánkban, ennek ellenére mégsem népszerű alapanyag.

Az édesköménynek hála csökkenthető a köhögés, valamint az asztma és a megfázás tünetei

Fotó: pixabay.com

Tápértéke nem nagy, de kálium, vas, magnézium, C-, B-vitamin, karotin és antioxidáns tartalma miatt mégis értékes, és színesebbé teszi étrendünket. A rostokban is gazdag.

A terméséből készült tea serkenti az emésztést, görcsoldó hatású, elősegíti a bélgázok távozását. Kisbabáknak hasfájáskor adjunk egy csipet édesköményből készült teát, amely segíti a görcsök feloldását, de menstruációs görcsoldásban is remek segítség lehet. Az édesköménynek hála csökkenthető a köhögés, valamint az asztma és a megfázás tünetei. Köptető hatása is van, így mindenfajta köhögésre orvosság lehet.

 

Narancsos édeskömény saláta

Hozzávalók (4 adag):

  • 2 db édeskömény
  • 4 db narancs
  • 12 db fekete olajbogyó
  • 8 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • édesköménymag

A gumók külső burkoló leveleit leszedjük, majd az alját levágjuk. A gumót apró kockákra vágjuk. A zöldjét apróra vágjuk. A pácléhez az olajban feloldjuk a sót, megborsozzuk. Az édeskömény kockákat és zöldet beleforgatjuk, és kb. 20 percig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. A narancsokat meghámozzuk úgy, hogy a vékony, fehér héját is levágjuk. Utána a narancsokat kifilézzük, az az a gerezdeket elválasztó vékony hártya mentén éles késsel bevágunk, és a gyümölcshúst óvatosan kiemeljük. A narancslevet felfogjuk. Az olívabogyókat kimagozzuk. Először a tányérokra elrendezzük a pácolt édesköményt, majd a narancsfiléket az olívabogyókkal rárakjuk. Meglocsoljuk a narancslével. Édesköménymagokkal és zölddel díszítjük.  

  • Energia: 1121 kcal
  • Fehérje: 13,7 g
  • Zsír: 69,8 g
  • Szénhidrát: 128,2 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)