Az édesköménynek hála csökkenthető a köhögés, valamint az asztma és a megfázás tünetei
Fotó: pixabay.com
Tápértéke nem nagy, de kálium, vas, magnézium, C-, B-vitamin, karotin és antioxidáns tartalma miatt mégis értékes, és színesebbé teszi étrendünket. A rostokban is gazdag.
A terméséből készült tea serkenti az emésztést, görcsoldó hatású, elősegíti a bélgázok távozását. Kisbabáknak hasfájáskor adjunk egy csipet édesköményből készült teát, amely segíti a görcsök feloldását, de menstruációs görcsoldásban is remek segítség lehet. Az édesköménynek hála csökkenthető a köhögés, valamint az asztma és a megfázás tünetei. Köptető hatása is van, így mindenfajta köhögésre orvosság lehet.
Narancsos édeskömény saláta
Hozzávalók (4 adag):
- 2 db édeskömény
- 4 db narancs
- 12 db fekete olajbogyó
- 8 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- édesköménymag
A gumók külső burkoló leveleit leszedjük, majd az alját levágjuk. A gumót apró kockákra vágjuk. A zöldjét apróra vágjuk. A pácléhez az olajban feloldjuk a sót, megborsozzuk. Az édeskömény kockákat és zöldet beleforgatjuk, és kb. 20 percig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. A narancsokat meghámozzuk úgy, hogy a vékony, fehér héját is levágjuk. Utána a narancsokat kifilézzük, az az a gerezdeket elválasztó vékony hártya mentén éles késsel bevágunk, és a gyümölcshúst óvatosan kiemeljük. A narancslevet felfogjuk. Az olívabogyókat kimagozzuk. Először a tányérokra elrendezzük a pácolt édesköményt, majd a narancsfiléket az olívabogyókkal rárakjuk. Meglocsoljuk a narancslével. Édesköménymagokkal és zölddel díszítjük.
- Energia: 1121 kcal
- Fehérje: 13,7 g
- Zsír: 69,8 g
- Szénhidrát: 128,2 g
Egészségükre!

























