Ha minden nap eszünk ezekből a vitaminforrásokból, szervezetünk jobban ellenáll a tavaszi fáradtságnak
Fotó: pixabay.com
Ezekben a hónapokban csökken a szervezetben a C-vitamin tartalom. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy megfelelő C-vitaminellátottság szükséges a sejtekben lezajló folyamatok működéséhez, a kötőszövet és az erek épségéhez. A napi szükséglet C-vitaminból 60–70mg, de ezt számos tényező módosíthatja. A dohányosoknak például napi 100mg szükséges, fizikai megterhelések, versenysport, várandósság, szoptatás, műtét utáni állapot két-háromszorosára növelheti a szükségletet.
Tavasszal is fokozódik az ember C-vitamin igénye. Ugyanakkor az élelmiszerek C-vitamin tartalma ekkorra lecsökken. Ősszel a burgonya 15-20mg/100g C-vitamint tartalmaz, tavasszal már csak 6-7mg-ot. Ilyenkor még a savanyú káposzta, cékla, a citrusfélék, valamint a gyorsfagyasztással tartósított főzelék és gyümölcsfélék fogyasztásával biztosíthatjuk az optimális bevitelt. Később a salátafélék, zöldhagyma, hónapos retek, póréhagyma (stb.) is társul a C-vitamin forrásokhoz.
Ha rendszeresen eszünk ezekből a vitaminforrásokból, szervezetünk jobban ellenáll a tavaszi fáradtságnak, és a betegségekkel szemben is felveszi a harcot.
Amerikai saláta
Hozzávalók (4 adag):
- 750 g káposzta (vörös vagy fehér)
- 250 g sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál porcukor
- 200 g joghurt
- 150 g majonéz
- 1 evőkanál citromlé
- só
A káposztát éles késsel vékonyra szeleteljük, a répát és a hagymát kislyukú reszelőn lereszeljük, Tálba tesszük és megsózzuk. 10 percet állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. A joghurtot összekeverjük a majonézzel és a porcukorral, majd hozzáadjuk a zöldségekhez.
- Energia: 1275 kcal
- Fehérje: 22,1 g
- Zsír: 98 g
- Szénhidrát: 98,3 g
- C-vitamin: 274 mg
Egészségükre!