Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tavaszi fáradtság

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. március 02. 16:00
Tavaszi fáradtság
Szalai Ilona dietetikus rovata

Tél végén a tavaszi hónapokban gyakran előfordul a vitaminhiányos állapot. Ennek tünete lehet például a fertőző betegségekre való hajlam, a fáradtság, a bágyadtság, az izomerő csökkenése, a lábszári fájdalom, az idegesség és akár a fogínyvérzés is.

Ha minden nap eszünk ezekből a vitaminforrásokból, szervezetünk jobban ellenáll a tavaszi fáradtságnak

Fotó: pixabay.com

Ezekben a hónapokban csökken a szervezetben a C-vitamin tartalom. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy megfelelő C-vitaminellátottság szükséges a sejtekben lezajló folyamatok működéséhez, a kötőszövet és az erek épségéhez. A napi szükséglet C-vitaminból 60–70mg, de ezt számos tényező módosíthatja. A dohányosoknak például napi 100mg szükséges, fizikai megterhelések, versenysport, várandósság, szoptatás, műtét utáni állapot két-háromszorosára növelheti a szükségletet.

Tavasszal is fokozódik az ember C-vitamin igénye. Ugyanakkor az élelmiszerek C-vitamin tartalma ekkorra lecsökken. Ősszel a burgonya 15-20mg/100g C-vitamint tartalmaz, tavasszal már csak 6-7mg-ot. Ilyenkor még a savanyú káposzta, cékla, a citrusfélék, valamint a gyorsfagyasztással tartósított főzelék és gyümölcsfélék fogyasztásával biztosíthatjuk az optimális bevitelt. Később a salátafélék, zöldhagyma, hónapos retek, póréhagyma (stb.) is társul a C-vitamin forrásokhoz.

Ha rendszeresen eszünk ezekből a vitaminforrásokból, szervezetünk jobban ellenáll a tavaszi fáradtságnak, és a betegségekkel szemben is felveszi a harcot.

 

Amerikai saláta

Hozzávalók (4 adag):

  • 750 g káposzta (vörös vagy fehér)
  • 250 g sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál porcukor
  • 200 g joghurt
  • 150 g majonéz
  • 1 evőkanál citromlé

A káposztát éles késsel vékonyra szeleteljük, a répát és a hagymát kislyukú reszelőn lereszeljük, Tálba tesszük és megsózzuk. 10 percet állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. A joghurtot összekeverjük a majonézzel és a porcukorral, majd hozzáadjuk a zöldségekhez.  

  • Energia: 1275 kcal
  • Fehérje: 22,1 g
  • Zsír: 98 g
  • Szénhidrát: 98,3 g
  • C-vitamin: 274 mg

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM